- Vi forstår udmærket forargelsen, og vi er selv frustrerede. Vi ville gerne i bagklogskabens klare lys have reageret tidligere.
Sådan sagde Torben Laustsen, der er direktør i Nordea Danmark, da han agerede skydeskive under dagens offentlige høring om skattely.
Den store læk fra Panama-virksomheden Mossack Fonseca, som har vist, hvordan 214.000 selskaber over 40 år er blevet oprettet i skattely, nævner Nordea knap 10.000 gange. Det har fået det til at skælve i Nordens største bank, Nordea, som har sat gang i en intern undersøgelse.
- Vi vil undersøge til bunds, om der er hold i de påstande, som er bragt frem. Vi vil ikke acceptere, hvis vores bank bruges som platform til skatteunddragelse, sagde Torben Laustsen.
Nordea har stadig omkring 100 aktive selskaber, som er oprettet af Mossack Fonseca. Men de blev oprettet før 2009, hvor banken ikke havde klare skattely-regler. Det var i det hele taget en anden tid dengang, fortalte Torben Laustsen:
- Kan man i denne sag klandre os for noget, er det, at vi ikke var mere proaktive og tog mere ansvar tidligere. Jeg vil ikke stå her og forsvare det. Men det var ganske enkelt ikke et krav til bankerne, at vi skulle sikre os, at kundernes penge var deklareret til skattemyndighederne, siger Torben Laustsen.
Nordea har igangsat en omfattende intern undersøgelse, og popper der eksempler op på rådgivere, der har hjulpet med at unddrage skat eller på anden måde bidraget til at overtræde loven, bliver der slået ned. Den interne analyse skal også kortlægge omfanget af selskaber i skattely, forklarede Laustsen.
- Vi er ved at få en intern analyse, der skal vise hvor mange selskaber, det drejer sig om. Men det er også vigtigt, vi holder fast i, at man kan have et offshore-selskab af gode, legitime grunde. Der er også det reelle kommercielle formål. Så vi vil ikke opleve, at alle Panamaselskaber bliver afviklet. Der vil være nogle, der har andre formål end skatteunddragelse. Det vil også være tilfældet i fremtiden, sagde han på den offentlige høring i Landstingssalen.