Først var det kommunerne, og nu følger landets forsyningsselskaber trop.
De vil selv have lov til at indkræve borgeres gæld for blandt andet ubetalte vand- og el-regninger. Uden Skats indblanding. I hvert fald skal det gøres valgfrit, om man vil benytte sig af Skat eller ej.
Sådan lyder det i et brev, som skatteminister Karsten Lauritzen modtog i dag.
- Vi har en løsning klar til, hvordan opgaven med at inddrive restancer hurtigt og nemt kan varetages af forsyningerne selv, skriver de.
Bag brevet står Danva, Dansk Fjernvarme og Dansk Affaldsforening, som er brancheorganisationer for forsyningsselskaberne.
Trecifret millionbeløb er ude at svømme
Udmeldingen kommer efter, at Skat den 10. september lukkede deres automatiske gældsinddrivelsessystem, EFI, ned. Det vil sige det it-system, som inddriver gæld i hele landet.
Det har nemlig store konsekvenser for de kommunalt ejede forsyningsselskaber, hvis ikke de får kradset den gæld ind, som borgere skylder dem.
- Problemet er, at vi jo ikke ved, hvor længe EFI er sat ud af spil. Vi vil gerne sikre os, at de tilgodehavender, som vores medlemmer har, bliver inddrevet, inden de bliver forældet, siger Carl Emil Larsen, som er direktør i Danva.
Forsyningsselskaberne vurderer, at de allerede har et trecifret millionbeløb ude at svømme. Alene Danvas medlemmer har udsendt regninger for 100 millioner, som ikke er betalt endnu, oplyser Carl Emil Larsen. Og bliver beløbene ikke indkrævet, kan det bliver nødvendigt at sætte priserne op.
- Hvis det enkelte selskab ikke får penge ind, så bliver det de andre forbrugere - dem, der betaler til tiden - der kommer til at betale for det, og det virker jo lidt absurd, siger Danva-direktøren.
Gældsindkradsning kræver lovændring
Som loven er nu, er alle offentlige ejerselskaber forpligtet til at bruge Skat til at inddrive restancer. For at forsyningsselskaberne selv kan få lov til at inddrive deres gæld, kræver det en lovændring, siger skatteekspert.
- Efter gældende lov er det Skat, som tvangsinddriver den gæld, som borgere skylder offentlige myndigheder. Hvis man vil ændre på det, så må man ændre loven, siger Jan Pedersen, professor i skatteret ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet.
Og giver Folketinget først forsyningsselskaberne lov, åbner det op for mange nye spørgsmål:
- Så er man jo tilbage i gammel tid - inden Skat - hvor hver enkelt offentlige myndighed selv skulle inddrive deres tilgodehavender. Som udgangspunkt er det mere besværligt og måske dyrere, siger Jan Pedersen og tilføjer:
- Men viser det sig, at det er mere effektivt, så kan det jo også vise sig, at pengene er tjent hjem.
Ti gange bedre end Skat
Ifølge Forsyningsselskaberne handler tilbuddet til Skat udelukkende om at overtage inddrivelsesopgaven, mens Skats EFI-system er sat på hold.
- Jeg håber, at ministeren vil tage imod det tilbud, vi giver ham, om at aflaste Skat i den her periode, siger Carl Emil Larsen.
Viser det sig at være en succes, vil Danva-direktøren dog ikke afvise, at de vil prøve at overtage inddrivelsesopgaven permanent. Som de har gjort i flere år.
- Vi mener ikke, at Skats måde at håndtere inddrivelse på har været tilfredsstillende. Og vi ved, at jo tættere man er på de kunder, der ikke kan betale, jo flere af pengene får man igen. Vi kan gøre det ti gange bedre end Skat, siger han.
Ministeren: Fælles ansvar
Skatteminister Karsten Lauritzen siger:
- Det er jo ingen hemmelighed, at SKAT er udfordret på flere områder lige nu. Derfor har jeg sagt, at jeg senest fredag den 25. september vil præsentere en samlet plan for SKAT, og den vil blandt andet have fokus på restanceinddrivelsen og inddrivelsessystemets fremtid.
- Jeg vil godt minde om, at et stort flertal i Folketinget deler ansvaret for EFI, som har mere end 10 år bag sig. Derfor har vi også et fælles ansvar for at finde en langsigtet og holdbar løsning for inddrivelse af gæld.