Det er ikke bare staten, der har penge i klemme, efter Skat i går valgte at stoppe al automatisk inddrivelse af gæld på grund af store problemer med det skandaleramte IT-system, EFI, der blandt andet ulovligt har opkrævet forældet gæld.
Kommunerne risikerer også at gå glip af milliardbeløb. I Helsingør Kommune er gælden steget fra 33 millioner i 2008 til 60 millioner i 2014.
- Det ærgrer os rigtig, rigtig meget, for det betyder jo, at vi mangler de penge i kommunekassen, og vi dermed ikke har mulighed for at gøre de ting, vi gerne vil. Dermed skal vi ud at finde pengene et andet sted, siger Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune.
Det er uklart, hvor mange penge Helsingør Kommune står til at miste.
Minusvækst i kommunerne
Skat står blandt andet for at hente kommunernes penge hjem, som for eksempel fartbøder og ubetalte børnepenge.
Helsingør Kommune er blot én af flere kommuner, der rammes af, at Skat nu har skrottet dele af EFI.
Kommunerne alene har sendt restancer for samlet 3,2 milliarder kroner til Skat, som mangler at blive inddrevet. Kommunernes restancer er vokset fra 2,6 milliarder i 2012 til 3,2 milliarder kroner i dag.
- Det er klart, at det er et stort problem for kommunerne. 3,2 milliarder svarer cirka til, at man kan drive en folkeskole i hver kommune, siger Morten Mandøe, cheføkonom i Kommunernes Landsforening, KL.
Nu dropper styrelsen løninddrivelse hos borgere, som Skat ikke har kunnet få en aftale med. Det betyder, at der er mange penge, som kommunerne slet ikke får i hænderne.
- Vi har ikke nogen nye penge efter forhandlingerne med regeringen. Tværtimod oplever vi at skulle til at aflevere flere penge til regeringen, så de kan bruge dem på andre områder, så det vil sige, at vi reelt har minusvækst, siger Benedicte Kiær.
Kommune må spare
Derfor må Helsingør Kommune skære ned.
- Når vi så oven i hatten heller ikke kan få de penge, som borgerne skylder kommunerne, fordi Skat ikke inddriver dem, så må vi gå ud og prøve at finde pengene andre steder. Det betyder, at vi må foretage nogle besparelser i vores budget.
I Helsingør Kommune vil man gerne prioritere andre sager højere, som der ikke er penge til.
- Der er nogle ting, hvor vi gerne vil gøre det bedre på skoler og i daginstitutioner, og der må vi bare sige: Det er der ikke penge til.
Det er ikke kun i Helsingør Kommune, at de får økonomiske vanskeligheder på grund af det her, fortæller Morten Mandøe,
- De penge, kommunerne har til gode, det er nogen, de budgetterer med, siger cheføkonomen fra KL.
Sender forkert signal
Skat går den helt forkerte vej, mener Helsingør Kommunes borgmester.
- Jeg synes efterhånden, at vores tålmodighed er ved at slippe op, for nu har vi ventet i rigtig mange år på, at Skat kan få styr på de her inddrivelser, siger Benedikte Kiær.
Tværtimod er Skat begyndt at svække på kravene for at få indkrævet de her penge, siger Benedikte Kiær.
- Det er et skidt signal at sende til borgerne, at hvis de skylder penge, så kan det sagtens være, at de egentlig slipper for at betale.