Fanebærer foran 'forligsen': Vi må ikke springe i målet

Dorthea Jensen fra Brønderslev stod op klokken fire i morges for at køre til Forligsinstitutionen i København.

Lønmodtagere fra både det offentlige og private arbejdsmarked er midt i påskeferien og rejst fra nær og fjern for at vise solidaritet foran Forligsinstitutionen i København.

Mens forhandlerne for de kommunale arbejdsgivere og lønmodtagere bag lukkede døre forsøger at lande aftaler om løn, arbejdstidsregler og seniordage, bliver der kippet med de medbragte faner ude på gaden.

- Vi er her for at være solidariske med alle offentligt ansatte, siger Dorthe Jensen, der er gartner i Brønderslev Kommune og medlem af 3F Aalborg.

Hun kørte afsted fra Nordjylland kl 4 i morges for at være klar foran Forligsinstitutionen, da forhandlingsdelegationerne i formiddag genoptog overenskomstforhandlingerne på det kommunale område.

- Det er vigtigt for os, at vi bakker op om de samlede krav. For næste gang er det vores tur, lyder det fra Dorthea Jensen.

Gartner: Næste gang ryger min arbejdstidsaftale måske

Dorthea Jensen er ikke tilfreds med de signaler, de offentlige arbejdsgivere har sendt omkring deres krav til lønstigningstakten blandt de ansatte.

- Vi er ikke medlemmer af en godgørende forening, som arbejder for ingenting, siger Dorthea Jensen, der også er tillidsrepræsentant for sine kolleger i Brønderslev Kommunes materielgård.

De faglige organisationer er gået til de aktuelle overenskomstforhandlinger med krav om, at både lønstigninger, lærernes arbejdstidsregler og de statsansattes spisepause skal være forhandlet på plads, før der kan skrives under på de enkelte aftaler.

Og det er den rigtige tilgang, mener Dorthea Jensen.

Hun husker forløbet omkring lockouten af lærerne tilbage i 2013, hvor regeringen til sidst greb ind og dikterede lærernes arbejdstidsregler ved den lov, som de offentligt ansatte på tværs af stat, kommuner og regioner nu forsøger at få ophævet.

- Næste gang er det måske min arbejdstidsaftale, der ryger. Og jeg gider ikke at stå op klokken tre om natten for at skovle sne eller salte veje, så folk kan komme sikkert på arbejde, hvis ikke jeg får noget for det. Jeg har kun ét liv og én ting at sælge. Det er min arbejdskraft. Og den skal sælges dyrest muligt.

Frygter ikke ringere resultat efter solidaritetspagt

Dorthea Jensen frygter ikke, at overenskomsten på det kommunale område bliver ringere, fordi der den såkaldte musketer-ed i fagbevægelsen bliver stillet krav, om at lønmodtagerne i staten og kommunerne også skal i mål med deres krav.

- Nu er jeg ikke så naiv, at jeg tror, vi får en rigtig god overenskomstaftale denne gang. Derfor bliver vi nødt til at holde fast i vores aftale. Vi må ikke springe i målet, selvom vi måske kan få fem øre mere, siger hun.

Blandt de røde faner er der også lønmodtagere fra det private arbejdsmarked. En af dem er Kim Søder fra Avedøre, der arbejder som stilladsarbejder.

- Det handler også om at vise arbejdsgiversiden, at vores kolleger ikke står alene. Vi er rigtig mange, der bakker dem op. En af vores kolleger tog toget klokken 4 i morges for at vise sin støtte til vores kolleger i det offentlige, siger han.

Men hvorfor er du mødt op i forbindelse med nogle overenskomstforhandlinger, der ikke har noget med dig at gøre som privatansat?

- Vi har en stor velfærdssektor, som tager sig af os allesammen. Og på den måde påvirker det mig. Hvis man forringer vilkårene for de offentligt ansatte, går det også ud over mine børn og min familie. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at støtte vores kolleger.