Lønmodtagernes håndslag på at sikre både lønstigninger og overenskomstsikring af lærernes arbejdstidsregler og de statsansattes spisepause gør overenskomstforhandlingerne unødigt svære.
Sådan lyder det fra Michael Ziegler, der som formand for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening sidder for de kommunale arbejdsgiveres bordende ved overenskomstforhandlingerne i Forligsinstitutionen.
-- Det er klart, at det komplicerer forhandlingerne ganske betydeligt, at der er det her kryds mellem det kommunale forhandlingsbord og det statslige forhandlingsbord. Men det må vi finde en vej igennem, så vi alligevel kan lande en aftale, siger han.
I dag sidder Michael Ziegler over for de kommunale lønmodtageres topforhandler Anders Bondo Christensen - og med forligsmand Mette Christensen som mægler mellem parterne.
- Vi har jo været derinde et par gange nu, siden forhandlingerne brød sammen ved det almindelige forhandlingsbord. Nu kører der så et forløb, hvor vi alle har store forhåbninger til, at vi kan lande en aftale, så vi kan afblæse den truende konflikt, som ville sætte hele Danmark i stå.
Ziegler: Vi må fjerne alle sten på vejen
Fagbevægelsen vil gerne vise, at de står sammen - at den her musketer-ed stadig holder. Hvordan oplever du det fra den anden side af bordet. Er den stadig lige så stærk som hidtil?
- Det er rigtigt, at der er jo den her musketer-ed. Og det er jo helt fair, at man har valgt at alliere sig med hinanden på den måde, man har gjort.
Hvad siger du til lønmodtagernes krav om, at I ikke kun skal diskutere løn men altså også lærernes arbejdstid og arbejdsgiverbetalt spisepause?
- Det er helt åbenlyst, at det er de tre ting, der er de svære knaster, og så er det jo dem, vi må diskutere. Lige den med spisepausen har jeg stadig lidt svært ved at forstå. Det er sådan set ikke et tema eller en udfordring i kommunerne. Men vi må jo tage fat om de sten, der er på vejen mod en aftale.
Innovationsminister Sophie Løhde (topforhandler for de statslige arbejdsgivere, red.) sagde forleden på det statslige område, at hun havde en pose penge med, så man kunne nærme sig hinanden på lønnen. Hvad er dit budskab i dag?
- Jeg har rigtig god vilje med. Og hvad jeg derudover har med, synes jeg faktisk ikke er noget, som lønmodtagerne skal høre i medierne. Det er noget, vi lægger på bordet inde i forligsinstitutionen.
Tæt på enighed omkring lønregulering
Men har du penge med, sådan at det nærmer sig nogle af de krav, som lønmodtagerne stillede i starten af hele den her forhandlingsperiode?
- Jeg kommer ikke til at sige, hvad jeg har konkret med i dag. Men det, jeg kan sige, er, at afstanden mellem os er blevet betydelige mindre gennem det her forhandlingsforløb. Da vi startede, stod vi jo på papiret relativt langt fra hinanden på løn.
- Vi tog udgangspunkt i lønstigningerne i det private forlig. Det vil sige i omegnen af 6,9 procent. Over for det stod et samlet krav (fra lønmodtagerne, red.) på 9,15 procent, så det var en relativt stor afstand.
- Men når man indregner, at begge parter er enige om, at der skal være nogle reguleringsmekanismer, sådan at hvis man får aftalt for meget, så trækkes der ned, og hvis man får aftalt for lavt, så trækkes der op, så bliver afstanden jo de facto ret lille. Derfor synes jeg ikke, vi kan være det bekendt, hvis vi ikke kan finde hinanden på det her spørgsmål, og at det så skal være det, der fører til, at hele Danmark bliver sat i stå.
Forventer du, at I skal tale om lærernes arbejdstid i dag? Der er to temaer på programmet specifikt i dag. Det er løn, og det er lærernes arbejdstid. Så jeg tænker, at vi kommer til at bruge tid på begge temaer.