Topforhandlerne for de offentligt ansatte i kommunerne, regionerne og staten slår ring om den solidaritetspagt, som de indgik forud for overenskomstforhandlingerne.
Selvom det kun er arbejdsmarkedets parter på det kommunale område, der sidder ved forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen i dag, så er forhandlerne for de to øvrige offentlige offentlige områder klar i kulissen.
- Vi har aftalt, at vi må have en grundig koordinering. Nu er der jo tre steder, hvor der forhandles. På det kommunale, på det regionale og på det statslige område. Og vi vil gerne være sikre på, at vi på lønmodtagersiden er fuldstændig afstemte med hinanden, siger næstformand for lønmodtagernes forhandlingsorganisation på det kommunale område Dennis Kristensen.
Forhandlingerne om de næste tre års overenskomster for 745.000 offentligt ansatte bliver her til formiddag genoptaget efter en pause på to dage, siden statens forhandlere som de sidste var i Forligsinstitutionen.
Her valgte forligsmand Mette Christensen at udskyde den storkonflikt - strejke fra 4. april og lockout fra 10. april - med 14 dage, fordi der ifølge hendes vurdering er grundlag for at gøre et nyt forsøg på at nå et forhandlingsresultat.
Dennis K.: Vi skal i mål med spisepause og lærer-arbejdstid
Da forhandlingerne onsdag aften blev afsluttet, var meldingerne, at parterne har nærmet sig hinanden i forhold til spørgsmålene omkring lønstigninger for de næste tre år.
Men lønmodtagernes samlede krav en overenskomstsikring af de statsansattes spisepause og lærernes arbejdstidsregler skal være på plads, inden deres forhandlere skriver under på nye overenskomstaftaler.
Det slår Dennis Kristensen, der også er formand for fagforbundet FOA, fast.
- Vi har jo lavet den her solidaritetspagt, hvor vi har lovet hinanden, at der nogle emner, som vi følger helt til dørs sammen.
- Der er det, vi har brug for, at alle er til stede i dag. Hvis der opstår åbninger undervejs, så har vi mulighed for at snakke direkte med hinanden på alle tre forhandlingsområder. Det tror jeg er en rigtig stor fordel for os.
Michael Ziegler: Musketer-ed gør det kompliceret
På vej til et formøde inden mødet i Forligsinstitutionen her til formiddag, sagde chefforhandler for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler, at lønmodtagernes musketer-ed gør forhandlingerne svære.
Det betyder, at parterne udover at drøfte lønstigninger og lærernes arbejdstid også skal tage stilling til spørgsmålet om de statsansattes spisepause.
- Det komplicerer forhandlingerne ganske meget, at der er det her kryds mellem det kommunale og det statslige forhandlingsbord, fordi vi bliver bedt om at adressere noget, som ene og alene er på statens bord. Men det må vi finde en løsning på, så vi alligevel kan lande en aftale, siger han.
Michael Ziegler tilføjer dog, at han synes, det er i orden, at lønmodtagerne har koordineret deres krav.
- Det er helt fair, at man har valgt at alliere sig med hinanden på den måde. Vi tager det med ophøjet ro, som man siger, og går til forhandlinger med henblik på at finde en løsning.