Alarmklokken ringede i gennemsnit 15 gange om dagen i Københavns Andelskasse

Det kan tyde på, at man i pengeinstituttet var klar over, hvad der foregik, siger ekspert i hvidvask regler.

Københavns Andelskasse har frem til 28. august til at gøre indsigelse mod Finanstilsynets inspektionsrapport. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

Tusindvis af suspekte pengeoverførsler fra kunder i udlandet fik i løbet af sidste år it-systemerne til at bimle 5.598 gange i Københavns Andelskasse.

Alligevel skete det kun i ét enkelt tilfælde, at andelskassen underettede Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Søik, også kendt som Bagmandspolitiet.

Det fremgår af Finanstilsynets foreløbige inspektionsrapport, som dagbladet Børsen i dag kan referere fra - oplysninger, som DR Nyheder har fået bekræftet.

Ifølge ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i rådgivningsfirmaet Revisorjura, Jakob Dedenroth Bernhoft, er der tale om et næsten fuldkomment svigt i Københavns Andelskasse.

- Der er er stort set ingen af reglerne, der er overholdt. Det er overraskende, at man stadig kan støde på banker, der har en så lemfældig omgang med bekæmpelse af hvidvask, siger han til DR Nyheder.

Ekspert: Man har vidst at den var helt gal

Efter en stikprøvegennemgang af andelskassens kunder foretaget i foråret, oplyste Finanstilsynet i går, at Københavns Andelskasse er blevet politianmeldt til Søik.

I ingen af de udtagne stikprøver var der ifølge Finanstilsynet foretaget tilstrækkelige undersøgelser af de konkrete transaktioner til at kunne afkræfte mistanken om, at der kunne være tale om pengeoverførsler relateret til hvidvaskning eller terrorfinansiering.

Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft kan det ikke udelukkes, at der i andelskassen har været en stiltiende accept af, hvad der er foregået med de mistænkelige pengeoverførsler.

Det baserer han blandt andet på, at to ledende medarbejdere i Københavns Andelskasse som konsekvens af sagen er blevet bortvist.

- Man har vidst, at den var helt gal, men har alligevel ladet det passere. Så i et eller andet omfang kan man tale om, hvorvidt de har medvirket til hvidvask, siger han.

Den tidligere bestyrelsesformand Søren Noringriis, der sad for bordenden fra 26. oktober 2017 til 1. juni 2018, sagde dog i går til DR Nyheder, at han ikke kan genkende billedet af, at andelskassen har blæst på hvidvaskreglerne.

- Jeg kan sige, at ledelsen var fuldt ud bekendt med de regler, der gælder på området. Vi bestræbte os på at efterleve disse, siger han.

147 dage om at reagere på én alarm

Københavns Andelskasse har ifølge inspektionsrapporten selv vurderet, at der var mellem 300 og 400 mistænkelige transaktioner, som Bagmandspolitiet endnu ikke var blevet underrettet om, da Finanstilsynet kom på besøg.

Ifølge Børsens oplysninger skyldtes den lavere vurdering, at de ansatte i andelskassen ikke vidste, hvordan de skulle underrette Bagmandspolitiet.

Og det på trods af, at det fremgår af hvidvasklovgivningen, at en bank med det samme skal tage kontakt til Søik, hvis den ikke selv kan afvise en mistanke om hvidvask.

Finanstilsynet noterer desuden Københavns Andelskasse i den sorte bog, fordi det har taget banken 147 dage at gennemgå én enkelt alarm.

- Det skal indberettes med det samme til Søik. Eller i hvert fald i løbet af få dage. Og det er for at undgå hvidvask. Det er jo alt for sent, hvis der går 100 dage eller mere, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Skæv risikovurdering i andelskassen

Pengeinstituttet har tilsyneladende også brudt reglerne i forbindelse med de kend-din-kunde principper, der følger af de stramninger i hvidvasklovgivningen, som blev indført sidste år.

Børsens indsigt i Finanstilsynets inspektionsrapport viser nemlig også, at 18 ud af 18 virksomhedskunder i stikprøvekontrollen burde have været kategoriseret som højrisiko-kunder.

- Så har man på forhånd sagt, at de her kunder behøver man ikke at se nærmere på. Men vi kan jo forstå, at mange af de her kunder kommer fra skattelylande. Og det gør, at de bør placeres i en højrisikogruppe, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Københavns Andelskasse havde selv kategoriseret fem af dem som lav risiko, ni af dem som normal risiko og fire af dem som højrisiko-kunder.

Dermed konstaterer Finanstilsynet, at bankens systematik i forhold til vurdering af kunderne heller ikke medvirker til en effektiv risikostyring.

Kunder fra skattely som Bahamas og Samoa

De mange kunder fra skattelylande udgjorde ifølge Finanstilsynet desuden en øget risiko for hvidvask eller terrorfinansiering gennem andelskassen.

Ifølge Børsen drejer det sig om skatte- og informationsly som Jomfruøerne, Bahamas, Hong Kong, Irland, Cypern, Schweiz, Marshalløerne, Singapore og Samoa.

Det har fået Finanstilsynet til at vurdere, at den store spredning i kundeporteføljen i sig selv udgør en øget hvidvaskrisiko.

- Der burde også have fået andelskassens alarmklokker til at ringe rigtig højt. Der er ingen fornuftig forklaring på, at man som lille andelskasse begynder at få kunder fra skattelylande og laver de her udenlandske transaktioner. Det virker jo mærkeligt, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Københavns Andelskasse har frem til 28. august til at gøre indsigelse mod Finanstilsynets inspektionsrapport.