Københavns Andelskasses manglende kontrol med et stort antal kunder og udenlandske pengeoverførsler har åbnet døren på vid gab for hvidvaskning og terrorfinansiering.
Det mener Finanstilsynet, der har anmeldt banken til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Søik, også kendt som bagmandspolitiet.
- Når det er så slemt, og der er så mange overtrædelser, så kan vi ikke udelukke, at det rent faktisk er sket, at der har været hvidvask eller terrorfinansiering. Det må politiet i givet fald vurdere, om man skal gå videre med, siger kontorchef i Finanstilsynet Stig Nielsen.
Efter en stikprøvegennemgang af andelskassens kunder har Finanstilsynet konstateret, at banken ikke har tilstrækkeligt kendskab til sine kunder - hvilket er et krav i henhold til hvidvaskloven.
- Andelskassens forretningsmodel bygger i høj grad på formidling af udenlandske transaktioner. Det tiltrækker mange kunder, der ikke har en naturlig tilknytning til andelskassen. Og så har man en høj risiko for hvidvask og terrorfinansiering, siger han.
Kunder uden naturlig tilknytning til banken
Samtidig har bankens egen overvågning af kunderne svigtet i alvorlig grad. Ifølge hvidvaskloven skal mistænkelige transaktioner omgående underrettes til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.
- Der er flere kunder, der burde have være underlagt en skærpet kundekendskabsprocedure, uden at det er sket. Og der er alarmer, som skal udløses i den almindelige kundeovervågning. Og dem har andelskassen heller ikke reageret på i tilstrækkeligt omfang, siger Stig Nielsen.
Han vil ikke nærmere ind på, hvilke kunder, de mistænkelige pengeoverførsler stammer fra, og hvor stor omfanget vurderes at være.
- Men der er et stort omfang af udenlandske overførsler i forhold til andelskassens størrelse i øvrigt, siger Stig Nielsen.
Nye skærpede hvidvaskregler
Ifølge Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret ved Copenhagen Business School, er Finanstilsynets politianmeldelse af Københavns Andelskasse en konsekvens af de seneste skærpede regler for bankernes egenkontrol af mistænkelige pengeoverførsler.
Det er for eksempel baggrund reglerne i EU's hvidvaskdirektiv, at bankerne skal have en kopi af privatkunders pas, når man opretter en konto, og kende ejeren bag selskabet, når der er tale om erhvervskunder.
Regelsættet er ganske omfattende, siger Søren Friis hansen.
- Men når det er sagt, så er det jo de regler, der gælder, og det må bankerne leve med. Og her har man tilsyneladende, selv om man har vidst, at der var en høj risiko, ikke fulgt op på at gennemføre den her kundekendskabsprocedure, så man har vidst, hvem kunderne er.
Lukning af banken kan komme på tale
I yderste konsekvens har myndighederne muligheden for at fratage Københavns Andelskasse licensen til at drive bankvirksomhed.
Det åbner de seneste hvidvaskregler mulighed for - i modsætning til de daværende regler, der gjaldt, da Danske Banks overtrædelser af hvidvaskreglerne fandt sted i den daværende filial i Estland.
- Så langt tror jeg ikke, vi er ude lige nu. Men man har altså også skærpet sanktionerne over for bankerne i forbindelse med de nye hvidvaskregler, siger Søren Friis Hansen.
En straffesag mod de ansvarlige ledende medarbejdere i banken kan ligesom en stor bødestraf også komme på tale.
- Det kan bestemt ikke udelukkes, for det er en alvorlig sag. Men vi ved endnu ikke, om der rent faktisk faktisk har fundet hvidvask sted. Vi ved kun, at der har været en høj risiko for det, siger Søren Friis Hansen.