Ny formand for politianmeldt andelskasse: Problemerne lurede bag døren

Københavns Andelskasse har drevet bank uden hensyntagen til hvidvaskreglerne, siger bestyrelsesformand. Forgænger afviser kritikken.

Københavns Andelskasse har flere gange tidligere været i Finanstilsynets søgelys. Senest i foråret 2017, hvor banken blev kritiseret for udlån af ringe kvalitet til en snæver personkreds omkring ejerne. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

En solvent og egentlig ganske fornuftig bank. Men drevet uden hensyntagen til de forpligtelser, der nu en gang gælder for bankvirksomheder.

Sådan beskriver Københavns Andelskasses bestyrelsesformand banken, som Finanstilsynet nu har meldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Søik, for brud på hvidvaskreglerne.

- Det er en bæredygtig bank, vi har med at gøre, men den har været ustruktureret og uorganiseret i forhold til at overholde nogle helt elementære regler. Det er vi i gang med at rette op på, siger Morten Schwartz Nielsen.

Ifølge Finanstilsynet har bankens manglende kontrol med et stort antal kunder og udenlandske pengeoverførsler åbnet døren på vid gab for, at banken kunne blive misbrugt til hvidvaskning og terrorfinansierring.

Derfor skal Søik, der også kaldes bagmandspolitiet, nu undersøge, om der er grundlag for at rejse en sag mod banken.

En sag der kan ende med en bøde, straffesager mod den tidligere ledelse eller endda lukning af banken.

- Den ultimative er jo, at man tilbagekalder tilladelsen til at drive bankvirksomhed. Det er risikoen, hvis forholdene er så grove, som de ser ud til. Vi håber selvfølgelig ikke, at det sker, siger Morten Schwartz Nielsen.

Udenlandske pengeoverførsler sprang i øjnene

Bestyrelsen i Københavns Andelskasse har selv opfordret politiet til at indlede en efterforskning af brud på hvidvaskreglerne. Og to ledende medarbejdere er blevet bortvist fra banken.

Morten Schwartz Nielsen siger, at han stiftede bekendtskab med problemerne med at overholde reglerne, da han midt i maj satte sig for enden af bestyrelseslokalet som et af syv nye medlemmer af andelskassens repræsentantskab.

- Første gang man åbner døren, viser der sig allerede en masse problemer, som man skal til at løse.

Københavns Andelskasse, der er et selvstændigt andelselskab, tjener penge på almindelige bankprodukter som indlån, udlån, pension- og boligrådgivning, opbevaring af værdipapirer og udenlandske betalinger.

Navnlig det sidste produkt har tilsyneladende udgjort en uforholdsmæssig stor del af bankens forretning, erkender bestyrelsesformanden.

-Det er ikke naturligt for mig, at det er lige præcis den her type bank, der har det her forretningsområde. Men det er også det, der tilsiger, at den tidligere ledelse skulle have udvist stor agtpågivenhed og sikret, at alle regler bliver overholdt 100 procent.

Tidligere bestyrelsesformand benægter svigt

Den tidligere bestyrelsesformand, Søren Noringriis, der sad for bordenden fra 26. oktober til 1. juni 2018, kan ikke genkende billedet af, at banken i den periode blæste på sit ansvar i forhold til hvidvaskreglerne.

- Jeg kan sige, at ledelsen var fuldt ud bekendt med de regler, der gælder på området. Vi bestræbte os på at efterleve disse, siger han.

Det er ikke dog første gang, at Københavns Andelskasse havner i problemer.

Tilbage i foråret 2017 vurderede Finanstilsynet, at andelskassens forretningsmodel var uholdbar, fordi den i for høj grad var baseret på udlån af ringe kvalitet til en snæver personkreds omkring ejerne af andelskassen.

- Det er selvfølgelig en kendt sag, at andelskassen har været problemfyldt. Der har jo været flere påbud. Og at der stadigvæk er problemer, det kan man så konstatere, siger Søren Noringriis.

Gjorde du selv noget for at undersøge bankens problemer, da du var formand?

- Ja, selvfølgelig. Vi foretog det arbejde, vi skulle efter bedste evne.

Så du fandt ikke nogen problemer?

- I hvert fald ikke noget, jeg kan referere her. Når man har en bank, så dukker der selvfølgelig løbende sager op. Men det her med, at sagerne bare skulle vælte ud af skabet, det kan jeg ikke nikke genkendende til.