Superlæsere afslører deres favoritter: Her er bøgerne vi elsker at læse

En rebelsk fodboldspiller, en forvirret mor og en hel flok sommerfugle optræder i DR-superlæsernes yndlingsbøger.

Om lidt over en uge bliver det offentliggjort hvilken dansk forfatter, der skal modtage DR Romanprisen 2018.

Men en håndfuld af landets mest læseglade mennesker kender allerede nu navnet på vinderen.

Det er nemlig dem, der på vegne af DR Romanklubbernes medlemmer har besluttet, hvem det skal være blandt de tre finalister: Maren Uthaugs 'Hvor der er fugle', Jesper Wung Sungs 'En anden gren' eller Kamilla Hega Holsts 'Rud'.

- Vinderbogen er en barsk oplevelse, men også stærk. Den har haft et langt efterliv hos mig, jeg har tænkt meget over personerne, efter jeg læste bogen.

Sådan beskriver jurymedlem Anna Nilsson fra København den roman, der vinder årets pris. Mens Birthe Simonsen fra Kollund siger:

- Det er en dejlig bog at læse. Nem at gå til. Jeg følte mig meget underholdt, og den virker meget helstøbt.

Hvilken bog, de beskriver, bliver afsløret den 16. juni klokken 14 i P1.

Mens vi venter på at finde ud af, hvilken bog der har været årets bedste danske læseoplevelse, har vi bedt de fem super-læsere og jurymedlemmer om at anbefale deres yndlingsbøger.

Anna Nilsson: Ung, gravid og gift med en fremmed

- 'Et barn at føde' af Kristina Sandberg er første del af en trilogi om kvinden Maj. Det er tilsammen en fantastisk fortælling om kvinder og husmødre og samfundsudviklingen i midten af 1900-tallet, siger Anna Nilsson.

- Jeg læste Merete Pryds Helles 'Folkets skønhed' i efteråret. Og man kan sige, at Kristina Sandbergs bøger fortsætter der, hvor 'Folkets skønhed' slutter.

Historien begynder i slutningen af 1930'erne med, at Maj til sin egen store overraskelse bliver gravid. Så hun bliver nødt til at blive gift, med en mand hun knapt nok kender. Maj er så ung og fremmed over for sin egen krop, at hun knap aner, hvordan barnet skal komme ud.

- Jeg læste bogen, mens jeg selv var gravid. Læsningen fik mig til at tænke på min egen mormor, der blev gravid som 19-årig med min mor. Jeg har aldrig kunnet tale med hende om, hvordan det var.

- Men jeg håber, at hun har læst denne bog og har fået sat ord på det at være 19 år og gravid og så skulle giftes med morfar, siger Anna Nilsson.

Kristina Sandberg er fra Sverige, men kommer til den kommende litteraturfestival i Aarhus, LiteratureXchange og skal faktisk tale med sin danske forfatterkollega Merete Pryds Helle.

- Det vil jeg gerne opleve, siger Anna Nilsson.

Johan Gaunitz: Finsk humor i fordomsfyldt møde

En fremmed rykker ind i den lille fredfyldte flække, og alt bliver forandret.

Sådan lyder skabelonen for mange gamle westernfilm. Men det er også omridset til fortællingen i Arto Paasillinas roman 'Den lykkelige mand'.

Der skal bygges en bro i en lille finsk flække. Aksil Jaatinen er broingeniør og rykker ud for at gøre arbejdet.

- Men han passer slet ikke ind i det lille konservative samfund. Han lever ikke op til forventningen om, at man skal være en god kristen og tilhøre en bestemt politisk fløj. Så han får hurtigt halvdelen af byen på nakken, fortæller Johan Gaunitz.

Arto Paasillina har haft stor international succes som forfatter, ikke mindst med romanen 'Harens år'. 'Den lykkelige mand' er skrevet året efter, tilbage i 1976.

- Bogen er let læst og giver et godt indblik i den finske kultur, som på mange måder er ret anderledes fra vores. Og så er den gribende på en underfundig og humoristisk måde.

Birthe Simonsen: Hudløst ærlig skæbnefortælling

- 'Jeg er Zlatan' har simpelthen været en af mine absolut største læseoplevelser. Og den kan læses af alle - også dem, der overhovedet ikke interesserer sig for fodbold, siger Birthe Simonsen.

Bogen er et portræt af den svenske fodboldstjerne Zlatan Ibrahimovic, fortalt til og skrevet af romanforfatteren David Lagerkrantz.

- Zlatan fortæller hudløst ærligt om at være barn af krigstraumatiserede forældre. Om at blive valgt fra af moderen, gå for lud og koldt vand og være dybt misundelig på de æble-kindede svenske drenge, der havde pænt tøj og penge i lommen.

- Han forvandlede alt det til sin drivkraft. Zlatan ville frem i verden, og det kom han, konstaterer Birthe Simonsen.

Hun kan genkende nogle af bogens træk fra sin egen hverdag.

- Jeg har arbejdet sammen med både kvinder og mænd, der er kommet hertil som flygtninge. De har ikke overskud til deres børn, overskud til at støtte dem til at komme ind i det danske fællesskab.

- Men børnene ønsker alligevel at være en del af ungdomslivet i Danmark. Og hvis ikke vi hjælper dem med at forvalte deres energi på en positiv måde, går det grueligt galt, siger Birthe Simonsen.

Anne Christensen: Fantasi, mystik og forførende fortælling

- Min anbefaling går på alt med den japanske forfatter Haruki Murakami. Ikke mindst bogen 'Hardboiled Wonderland og Verdens ende', som jeg er ved at læse lige nu.

- Jeg synes bare, at han skriver helt fantastisk og med perspektiver, der er fuldstændig crazy. Man får vendt op og ned på sin opfattelse af en helt masse ting.

I 'Hardboiled Wonderland og Verdens ende' er hovedpersonen en slags menneskelig processor, der kan kryptere vigtige data.

- Murakami beskriver, hvordan hans hovedperson kan dele sin hjerne i to. Så kan data gå fra den ene del til den anden, og på den måde krypterer han frem og tilbage. Og det er bare et lillebitte hjørne af fortællingen, siger Anne Christensen fra DR Romanprisens jury.

- Bogen indeholder den ene guldklump efter den anden. Det er overraskende, man kan slet ikke forudse, hvad han har gang, i og alligevel hænger det sammen i et hele, når man får vævet sig igennem historien.

- Det er fantasi, men der er også en noir-stemning, som gør den inciterende, spændende, mystisk og forførende på en gang.

Kirsten Vagtholm: Suveræn mester i poesi

- Jeg vil anbefale alle at læse digteren Inger Christensens 'Sommerfugledalen'. Hun er en mester i at sammensætte ord med både indsigt, holdning og matematisk sans for ordenes rytme.

'Sommerfugledalen' består af 15 digte, der er knyttet sammen, sådan at den sidste linje i hvert digt også udgør den første linje i det næste.

- Inger Christensens digte rammer mig sprogligt, men også holdningsmæssigt. Hun var optaget af miljøet, af den kolde krigs atomvåben og urolighederne i verden. Det får hun flettet meget ind, uden at det bliver docerende, siger Kirsten Vagtholm.

Inger Christensens berømte digte vrimler desuden med sommerfugle.

- Jeg er gift med en mand, der samler på biller. Så selvfølgelig bliver jeg også fascineret af de flotte beskrivelser af sommerfugle-arterne.

Forlaget Gyldendal har netop udgivet en næsten tusind sider tyk samling af afdøde Inger Christensens digte, essays og udkast til arbejde. Den har Kirsten Vagtholm selvfølgelig også kastet sig over.

- Jeg bestilte 'Verden ønsker at se sig selv' på forhånd, så jeg fik den på udgivelsesdagen. Hun er suveræn.