Ny aarhusiansk litteraturfestival har DR med på taget

På Salling Rooftop vil P1-radiovært Diana Bach og journalist Michelle From Hoxer dagligt mødes med et kendt ansigt i ’DR Anbefaler,’ og den 16. juni er Diana Bach vært til uddelingen af DR Romanprisen.

Diana Bach skal udover at deltage i daglige samtaler med kendte kulturpersonligheder i 'DR Anbefaler' også uddele DR Romanprisen den 16. juni (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 2)

”Jeg glæder mig rigtig meget til, at festivalen begynder,” siger radiovært Diana Bach, der agerer en central figur i DR’s gratis arrangementer på festivalen LiteratureXchange.

Hver dag under festivalen, der forløber fra den 14.-24. juni, sætter hun og kollegaen Michelle From Hoxer forfattere og litterære personligheder i stævne på Salling Rooftop og beder dem anbefale litteratur inden for et givent emne. Derudover er hun er vært, når modtageren af DR Romanprisen 2018 findes på Dokk1. Eventet bliver sendt direkte på P1 den 16. juni.

DR er en hyppig arrangør til litterære festivaler. Udover at deltage i førstegangsfestivalen LiteratureXchange, er DR også til stede ved Krimimessen i Horsens, Ordkraft i Aalborg og Bogforum i København. DR’s ønske om at fremme folkets læselyst samt interessen for det danske sprog kommer også til udtryk gennem de mange litterære programmer med premiere i 2018.

”I år har vi i DR rigtig meget fokus på bøgerne. Vi har blandt andet ’Øgendahl og de store forfattere,’ ’Bogselskabet på P4’ og podcasten ’Jazz&Bøger.’ Jeg synes, vi i DR gør en kæmpe indsats for at formidle litteraturen. Vi tager den seriøst, både i formidlingen til det brede og det smalle publikum. Når jeg går på scenen, er jeg stolt over at have hele DR-maskinen i ryggen,” siger Diana Bach.

En del af kulturen

Noget af det, radioværten glæder sig mest til, er mødet med publikum. Som DR-menneske er det rart endelig at kunne gå i dialog med dem, man normalt kun er afsender til, siger hun.

”Mine forhåbninger til arrangementerne er, at folk kommer til at være begejstrede over det, vi har planlagt til dem. Måske dukker nogen primært op på grund af den gode bar,” siger Diana Bach og griner.

”Men jeg håber, at alle går derfra og føler, at de har lyttet til nogle spændende mennesker med en masse viden og noget på hjerte. Jeg håber, at folk samler en bog op, som de måske ikke havde tænkt, de skulle læse.”

Hvorfor synes Diana Bach, at det er vigtigt, vi læser?

Fordi bøger er en af de mest centrale måder, vi overleverer vores kultur på. Det er den bedste måde, vi forstår vores samtid, vores samfund, alle hjørner af det. Hvis vi kun beskæftiger os med for eksempel engelsk litteratur, så lever vi os ind i nogle andres verden, som ikke har lige så meget med vores egen at gøre. Når man kender til den danske litteraturhistorie indtræder man i et større fællesskab. Det er så fint, synes jeg.”