I en frodig baggård på Vesterbro i København tager forfatter Caroline Ørsum imod.
Der dufter tungt og sødt fra gårdens mange blomster og genlyder af stemmer og musik fra de mange åbne vinduer.
Vi skal tale om Caroline Ørsums seneste bog, ungdomsromanen ’Wiki over Miss Elises elendige liv’, som langt fra er ren idyl. Den handler om 17-årige Elise, der har det svært.
- Hun kæmper blandt andet med angst. Angsten fylder meget i hendes hverdag, fordi der er mange forskellige ting, hun har svært ved at gøre. Hun har også været indlagt på en psykiatrisk afdeling, og det har hun ikke lyst til at prøve igen, fortæller Caroline Ørsum, som godt kan genkende visse ting fra sig selv i unge Elise.
Selv en bekymret type
Caroline Ørsum har med egne ord altid selv været ’en bekymret type’. Hun har været bange for alt fra mørke til flyrejser og eksaminer, som har givet hende mange urolige nætter.
- Jeg skriver altid om fiktive personer, det ville være mærkeligt for mig at skrive om mig selv, siger hun.
- Men måske er der alligevel noget i mine personer, som jeg kan spejle mig i. Og det gav bare meget god mening på det her tidspunkt, at det var Elises historie, jeg havde lyst til at spejle mig i med det lys og mørke, den rummer – for den rummer helt klart begge dele.
For to år siden døde Caroline Ørsums storesøster pludseligt, og det var medvirkende til hendes behov for at skrive lige netop denne her roman, forklarer hun.
- Jeg tror, jeg skruede lidt op for nogle træk, som jeg kender fra mig selv, for at kunne skrive om Elises angst – og så har jeg selvfølgelig også researchet en hel del.
Fællesskab på nettet
Det har blandt andet været på internetfora, at Caroline Ørsum har læst beretning fra unge, der beskriver deres angst og behandling af sygdommen.
I ’Wiki over Miss Elises elendige liv’ spiller internettet også en vigtig rolle, da det er her, Elise (delvist) lykkes med at overkomme sin angst og forme nye venskaber gennem et fansite for hendes yndlingsband.
- Elise er så optaget af de begrænsninger, hun kan se i sig selv, at hun slet ikke opdager, hvor fantastisk et menneske, hun er, og hun glemmer lidt at passe på sig selv. Med bogen vil jeg gerne sige, at det altså er okay at stoppe lidt op og passe på sig selv og ikke altid magte det hele på én gang, siger Caroline Ørsum.
Hun håber, at bogen, som udkom tidligere i år, både kan lære udenforstående om fænomenet og at den også vil nå unge læsere, som kender det fra egen krop.
- Det har været vigtigt for mig, at det gik Elise godt, men på en realistisk måde. Ting forsvinder ikke bare ved et trylleslag, selvom det ville være fedt, hvis de gjorde, når man står midt i det, så det har været rigtig vigtigt for mig, at den var realistisk.
Plads til at puste ud
Kombinationen af et fiktivt univers med inspiration fra virkeligheden er ifølge Caroline Ørsum en del af litteraturens styrke, både for hendes selv som forfatter, men også for de læsere, hun gerne vil nå.
- Jeg følger meget med i, hvor mange unge, der kæmper med psykiske udfordringer i de her år. Det er ikke sådan, at jeg sætter mig ned og tænker, nu skal jeg bare skrive om et mega aktuelt emne, men jeg tror bare, det har berørt mig ret dybt
- Selvom jeg ikke selv har prøvet at være indlagt på en psykiatrisk afdeling, så har jeg også følt, at det var rigtig svært og krævende at gå i skole og gennemføre et studie. Jeg har altid selv gerne villet gøre det godt og har også kunnet mærke, hvad det er for en pris, man nogle gange betaler, at man kører sig selv rigtig hårdt, siger Caroline Ørsum.
Hun har indtryk af, at mange unge har svært ved at finde et sted, hvor de kan puste ud og få en pause fra alle forventningerne.
Skrivning som frirum
Præstationsræset og det høje forventningspres, der hviler på de unge i dag, mener Caroline Ørsum fører til, at nogle af dem – ligesom Elise - knækker nakken.
- Det ligger mig meget på sinde, at der skal være plads til, at vi kan være på forskellige måder og have forskellige grader af overskud.
For Caroline Ørsum er det at skrive et frirum, hvor hun kan give sig selv en pause fra alle forventningerne og bekymringerne. Og den mulighed forsøger hun blandt andet at give videre til de unge skrivetalenter, som hun siden 2011 har undervist rundtomkring i landet.
- For nogen er det at skrive et frirum, et frikvarter fra virkeligheden, hvor man kan smide alt det fra sig, som man synes er tungt at bære på.
Selvom hun ikke ser det at skrive som terapi, så oplever Caroline Ørsum, at der nogle gange, at alt det svære, som var svært at forholde sig til i virkeligheden ’kravler frem i fiktionen’, som hun kalder det.
- Og så er der lige pludselig plads til det, og det folder sig naturligt ud, så man kan være i det og deale med det. Det synes jeg jo er fantastisk, både når det sker for mig selv, men også, når jeg kan mærke, at det sker for andre.
Få her Caroline Ørsums fem bedste råd til at komme i gang med at skrive:
- 1
Vælg den form, der får det til at krible for dig For nogle er dagbog eller digte det rigtige, mens andre måske gerne vil gå mere fiktivt til værks og skrive fantasy for eksempel.
- 2
Glem alle hensyn til retstavning og grammatik Det her er ikke en tekst til din dansklærer. Du skriver for dig selv og fordi du har lyst. Og hvis det kommer dertil, så er der mange, der kan hjælpe dig med at stave og sætte kommaer.
- 3
Gå efter skriveglæden og hvor den tager dig hen Det kan godt være, der kommer når andet ned på papiret, end du havde forestillet dig. Vær åben over for det, der kommer ud!
- 4
Giv dig selv en begrænsning Det kan være svært at komme i gang, når alle muligheder ligger foran én. Nogle gange kan det være fedt at vælge et bestemt udgangspunkt. Det kunne fx være at skrive et brev til din angst.
- 5
Opsøg skrivefællesskaber Hvis det giver dig noget at skrive, så find andre, der har det på samme måde. De findes inden for alle genrer og mange steder – også på nettet.