Thorning mindes terroren: Hollande sms'ede med ambassadøren under bordet på Krudttønden

BAGGRUND Midt i vinterferiehyggen sidste år skulle den tidligere statsminister forholde sig til en gerningsmand på fri fod, dræbte og sårede, og et Danmark, der ventede på svar.

Det er den 14. februar, da Helle Thorning-Schmidt midt i madlavningen modtager beskeden, der på mange måder skal komme til at definere hendes tid som statsminister.

Hun trisser rundt i joggingtøj i sit hus på Østerbro i København, nyder sin fridag og ordner nogle småting.

- Det er lørdag i vinterferien, så jeg går bare rundt og tænker bare på, hvornår jeg skal putte stegen ind i ovnen, husker hun.

- Og så kommer min livvagt over og siger, at der foregår noget ovre på Krudttønden.

Lars Vilks + politi = terror

Klokken er omkring 16.30, da den daværende statsminister tænder fjernsynet for at forstå, hvad der sker nede ved kulturhuset, cirka én kilometer fra hende.

Det er ikke meget, stemmerne i fjernsynet endnu kan fortælle.

Den kontroversielle svenske kunstner Lars Vilks var inviteret til et debatmøde om blasfemi og ytringsfrihed. Men mødet er blevet afbrudt af en eller flere gerningsmænd, som har affyret skud gennem ruderne. Én person er dræbt.

- Så snart jeg får at vide, at der er tale om et politisk møde på Krudttønden, hvor Lars Vilks har været til stede, og der var politi, så er det første, der går gennem mit hoved, at det her er et terrorangreb.

Politiet leder efter spor på Krudttønden efter skyderiet tidligere på dagen den 14. februar. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Det føltes rigtigt, at Hollande ringede først

Der går knap en time, fra Helle Thorning-Schmidt hører om skyderiet på Krudttønden, til den første europæiske leder, Frankrigs præsident, Francois Hollande, ringer og udtrykker sin medfølelse.

- Han ved det, fordi den franske ambassadør nærmest ligger under et bord nede på Krudttønden og sms’er til den franske præsident, at noget er helt helt galt.

I januar fik Frankrig samme chok, som Danmark nu står i, da satirebladet Charlie Hebdo blev angrebet og 13 blev dræbt.

- Han kommer ikke med råd, men præsident Hollande og jeg har ved mange lejligheder haft mulighed for at tale om terror. Jeg var jo også i Paris dengang. Det føles meget rigtigt, at det var ham, der ringede til mig først, siger hun.

Ferieudfordringer

Helle Thorning-Schmidt kommer lynhurtigt i tøjet og tager ind i Statsministeriet for at samle de folk, der ved noget om skyderiet. Regeringen har et sikkerhedsudvalg, og det er dem, som skal afgøre, hvad der nu skal ske.

- Hvor meget ved vi? Hvad er vores operationelle beredskab på det her tidspunkt? Hvad kan vi melde ud til befolkningen?

Justitsminister Mette Frederiksen er på vej hjem fra vinterferie. Forsvarsminister Nicolai Wammen er heldigvis i København.

Helle Thorning-Schmidt ved Krudttønden den 15. februar 2015. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

- Hils Danmark

Efter at have holdt møde med regeringens sikkerhedsudvalg kører Helle Thorning-Schmidt omkring klokken 20 mod Krudttønden.

Hun har brug for at tale med folk på stedet, der måske har oplevet noget. Hun ved kun meget lidt om, hvad der er sket, og stadig ikke, om der er én eller flere gerningsmænd.

I bilen modtager hun endnu et opkald fra en europæisk kollega, som også hørt om skudattentatet. I røret fra Tyskland erklærer kansler Angela Merkel sin sympati.

- Jeg vil i de dage ønske, at jeg kunne have sendt de hilsner videre til det danske folk, fordi man kan mærke, at det betyder noget, når udlandet også sender en varm hilsen.

- Man koncentrerer sig bare om opgaven

Samtalen er kun ganske kort. Helle Thorning-Schmidt er fremme ved Krudttønden til et massivt politi- og presseopbud.

- Det er voldsomt at stå nede ved Krudttønden, hvor der har fundet så forfærdelige begivenheder sted ganske få timer før, siger hun.

Som hun står der på gerningsstedet foran skudhullerne i ruderne, gør hun sig ingen tanker om sin egen sikkerhed.

- Det er der heldigvis folk omkring mig, der gør sig overvejelser om, siger hun.

- Jeg tror, at det er rigtig vigtigt, at man som statsminister bare koncentrerer sig om opgaven. Der sker så meget, som man alligevel ikke har indflydelse på. Det skal man lade ligge og håbe, at andre har styr på det.

Se hele interviewet med Helle Thorning-Schmidt i 21Søndag, hvor du også kan møde andre, der fik deres døgn vendt op og ned den skæbnesvangre lørdag. Du kan se et lille udsnit af udsendelsen her: