DR har de seneste måneder beskrevet, hvordan stråmænd indsættes i falske firmaer, der begår momssvindel og kædesvig.
Firmaerne – der ofte opererer i netværk – snyder både kreditorer og skatteborgere ved at gå konkurs med gæld til blandt andet skattemyndighederne. Ifølge skatteministeren går Danmark hvert år glip af et tocifret milliardbeløb, fordi virksomheder ikke afregner den moms, de skal.
Nu viser en sag, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har fået aktindsigt i, at det kan være særdeles svært at få stoppet et svindelfirma. Også selv om ”direktøren” selv henvender sig til myndighederne.
- I denne sag får både Skat og politiet et klokkeklart tip om et firma, der lugter langt væk af moms- og kædesvig. Alle advarselslamper lyser, og myndighederne undersøger ikke engang sagen. Det er under al kritik, siger momsdirektør Søren Engers Pedersen fra konsulentvirksomheden TimeTax.
Gymnasielev direktør for byggefirma med rocker-email
Den sag, som Søren Engers henviser til, begyndte i januar 2015, hvor en ung mand på 18 år – ifølge hans egen forklaring – blev truet til at udlevere sine identitetspapirer til en gruppe mænd.
Tre dage efter blev der oprettet et byggefirma i hans navn. Firmaet deler e-mailadresse med to københavnske rockerborge.
Den unge mands mor, Birgit Sode, opdagede et par måneder senere ved et tilfælde, at hendes søn intetanende lagde navn og identitet til rollen som indehaver og direktør i et tvivlsomt firma.
Den unge mand, vi beskriver som Michael, og hans familie har bedt om at hans navn holdes anonymt.
Skats brev til firmaet kom retur
Familien kontaktede straks Skat og politi for at få stoppet misbruget af hans identitet og forhindre bagmænd i at benytte ham som stråmand for eventuel svindel.
Efter familiens anmeldelse sendte Skat et brev til firmaets adresse og bad om at få ændret navnet på direktøren, men brevet kom retur med stemplet ”ubekendt på adressen”.
Siden har Skat intet foretaget sig.
Michaels mor er forarget over, at Skat ikke har undersøgt sagen ordentligt.
- Først får Skat et klokkeklart tip om, at et navngivent firma bruger en intetanende 18-årig dreng som indehaver. En dreng, som tre dage før firmaets oprettelse blev truet til at udlevere sine identitetspapirer. Så kommer Skats brev til firmaet retur, fordi firmaet ikke eksisterer på adressen. Helt ærligt - hvor stort et vink med en vognstang skal Skat have, før de reagerer, spørger Birgit Sode.
Skat: Politiet tager sig af identitetstyveri
Skat vil ikke kommentere den konkrete sag.
- Skat er underlagt en udvidet tavshedspligt, og kan derfor ikke udtale sig om sagsbehandlingsskridt i konkrete sager. Vi kan oplyse, at det er politiet, der efterforsker og opklarer identitetstyveri, siger underdirektør i Skat, Lisbeth Rasmussen.
Men det er slet ikke godt nok, mener Søren Engers Pedersen fra TimeTax.
- Det er naturligvis mistænkeligt, at brevet kommer retur med stemplet ”Ubekendt på adressen”. Dette skulle netop have fået Skat til at efterforske firmaet nærmere. I stedet henlægger Skat sagen, og det er stærkt kritisabelt, siger han.
Politi: Det er Skat, der skal anmelde sagen
Straks efter at familien opdagede misbruget af identitetspapirerne, meldte Michael det til Københavns Vestegns Politi.
Men politiet efterforskede ikke sagen, der blot blev henlagt nogle uger efter at anmeldelsen var modtaget.
I første omgang sagde politiet til DR, at Michael slet ikke kan politianmelde sagen, fordi han ikke selv har lidt et økonomisk tab. Politiet mente, at det er Skat, der skal anmelde sagen. Men for få dage siden vendte politiet tilbage til DR. Nu beklager politiet og vil genoptage sagen.
- Borgeren har ikke fået den rette vejledning, da han søgte at anmelde forholdet. Det beklager vi og vil hurtigst muligt kontakte manden samt genoptage sagen, siger politiinspektør Svend Foldager fra Københavns Vestegns politi.
Han tilføjer, at politiet siden denne sag har ændret procedure, så lignende sager nu efterforskes.
Ekspert: Sagen lander mellem to stole
Skat har ikke efterforsket det falske firma, fordi man her antager, at det er politiet, der efterforsker identitetstyveri.
Politiet har ikke efterforsket sagen, fordi man i første omgang vurderede, at det er Skat, der lider et tab og derfor skal anmelde sagen.
- Det er jo helt tydeligt, at denne sag lander mellem to stole. Vi har en ung mand, der ved et tilfælde opdager, at hans stjålne identitetspapirer er brugt til at indsætte ham som direktør i et formentligt falsk firma med relationer til rockerverdenen. Han melder det til Skat og politiet, der begge henlægger sagen, fordi det er den anden myndighed, der skal tage sig af det, siger momsdirektør Søren Engers Pedersen fra konsulentvirksomheden TimeTax.
Han mener, at myndighederne må arbejde sammen om at trænge til bunds i sådanne sager.
- Det er et stigende problem, at identitetsberøvede og intetanende personer indsættes som stråmænd i firmaer, der bruges til momssvindel og kædesvig. Så nu må myndighederne finde ud af at arbejde sammen om at efterforske disse sager i stedet for bare at henlægge dem, siger Søren Engers Pedersen.