Forskning: Danmark mister 10 procent af selskabsskatten til skattely

Virksomheders skatteundvigelse koster kæmpe velfærdstab. Ny forskning vurderer omfanget.

Paradis-papirerne har kastet nyt lys på problemerne med international skatteundvigelse. Dokumenterne kommer fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda. (Foto: © MEREDITH ANDREWS, Scanpix)

Fem milliarder kroner i selskabsskat slår hvert år et smut uden om den danske statskasse og ender i skattefri oaser så langt væk som Caribien og så tæt på som i Luxembourg.

Det viser et netop offentliggjort forskningsprojekt fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet og University of California, Berkeley.

- Vi estimerer, at Danmark taber ti procent af selskabsskatten, hvilket er meget. For det beløb kunne man finansiere halvdelen af politiet eller tredoble størrelsen af vores brandvæsen, man kunne sænke topskatten med 10 procentpoint eller finansiere forsvarsforliget, fortæller Ph.d.-stipendiat Ludvig Wier til DR Nyheder.

Sammen med professor Gabriel Zucman og Ph.d-stipendiat Thomas Tørsløv står han bag forskningsprojektet, der startede for et år siden - det vil sige længe før offentliggørelsen af de aktuelle Paradis-papirer, lækagen af 13,4 millioner dokumenter om skatteundvigelse.

- Paradise Papers bekræfter de tendenser, vi har set i de store data. Og vores forskning peger på, at man kun har fanget en meget lille del af den skatteundvigelse, der er derude, siger Ludvig Wier.

Kunstigt høje produktivitetstal i Luxembourg

For at finde frem til omfanget af selskabsskat, der ikke ender i statskasserne, har han og forskerholdet blandt andet udregnet mængden af multinationale selskabers overskud, som bliver rapporteret i skattely.

Tallene viser for eksempel, at virksomhedernes fortjenester per medarbejder i et land som Luxembourg er ti gange så høje som hos en medarbejder i resten af EU.

Samtidig investerer virksomhederne på papiret 50 millioner kroner for hver ansat i Luxembourg sammenlignet med 100.000 kroner i Tyskland, forklarer Ludvig Wier.

- Alt i alt viser tallene klart, at den profit, der rapporteres i Luxembourg, ikke på nogen måde kan forklares ud fra rigtig aktivitet, siger han.

Gamle skattesystemer taber til multinationale selskaber

Globalt flytter de multinationale selskaber 5.000 milliarder kroner i profit til skattely - og det giver et skattetab på 1.400 milliarder kroner.

- Hovedproblemet med det nuværende skattesystem er, at det er 100 år gammelt og på ingen måde kan håndtere moderne multinationale selskaber. Da man designede systemet, fandtes multinationale selskaber stort set ikke. Nu har tiden ændret sig, og bare inden for de sidste 30 år er multinationale selskabers andel af verdensøkonomien tredoblet, siger Ludvig Wier.

Danmark slipper "billigt" i forhold til EU

Forskerne forventer blot, at tendensen i Danmark og resten af verden vil stige, fordi de multinationale selskabers andel af verdensøkonomien og brugen af skattely er steget eksponentielt gennem de sidste tre årtier.

Men selvom 10 procent af provenuet fra selskabsskatten er mange penge at miste, så slipper Danmark faktisk "billigt" sammenlignet med det øvrige EU.

Unionens største økonomi, Tyskland, mister omkring en tredjedel af selskabsskatten til skattely. Og samlet set taber EU 20 procent - det svarer til 60 milliarder euro eller 450 milliarder kroner.

- Jeg synes, det mest opsigtsvækkende er, at EU står som den største taber, og at dette skyldes, at vi har verdens største skattely i EU. Man skulle tro, at en politisk union ville være i stand til at udbedre det, siger han.

Forbrugernes penge ryger direkte i skattely

En ny udvikling inden for skattespekulation er, at forbrugernes penge ryger direkte til skattely, fortæller Ludvig Wier. Den udvikling betyder, at skattemyndighederne i Danmark og andre højskattelande er fuldstændig magtesløse, da man ikke kan beskatte selskaber, som ikke er fysisk tilstede i landet.

- Det vil sige, at når du betaler dit Spotify- eller Skype-abonnement, så betaler du direkte til Luxembourg. Hvis du tager eller rettere plejede at tage en Uber, så betaler du direkte til Holland, hvorfra Uber viderefører pengene til Bermuda, siger han.

Skattesystemerne kommer til kort, fordi de forsøger at placere et brand som eksempelvis Facebook i ét bestemt land. Men det er meningsløst, da et brand ikke befinder sig i et særligt land, forklarer Ludvig Wier.

- Man kan ikke have et skattesystem, hvor man er i tvivl om, hvordan man beskatter, som man er nu. Så længe der er tvivl, så kan multinationale selskaber udnytte denne.

Forsker: Drop selskabsskatte-kampen

Konsekvensen er, at mange lande simpelthen fører et kapløb mod bunden i forhold til, hvor meget de kan sænke selskabsskatten i håb om, at de multinationale selskaber ikke sender al overskuddet i skattely.

- Selskabskatten er således blevet halveret på verdensplan i løbet af de sidste 40 år. Det er jo fuldstændig absurd, at selskabsskat nu lader til at være et virksomhedsansvars-trofæ, hvor du som selskab kan bryste dig af, at du rent faktisk betaler skat.

Ludvig Wier tror ikke på, at EU's bebudede sortliste over skattely vil have en særlig stor effekt. Løsningen kunne i stedet være et simpelt skattesystem, hvor virksomhederne bliver beskattet, alt efter hvor deres kunder befinder sig.

- Hvis fem procent af dine salg er i Danmark, så beskatter vi fem procent af din indkomst. Det giver mening, og det kan implementeres i morgen. Danmark er frit stillet til at gøre det selv. Det ville sætte en stopper for brugen af skattely, da du ikke kan flytte dine kunder til skattely, siger han.