EU vil sortliste skattely efter stort læk

En liste over problematiske skattelylande kan være klar til december. Tre af landene er EU-nationer.

Appleby's hovedkvarter i Hongkong. Advokatfirmaet spiller en central rolle i de såkaldte Paradis-papirer. (Foto: © JEROME FAVRE, Scanpix)

EU har planer om at oprette en sortliste over skattely inden årets udgang.

Det står klart efter tirsdagens møde mellem EU's økonomi- og finansministre i Bruxelles, hvor finansminister Kristian Jensen (V) deltog fra dansk side.

- Vi synes fra dansk side, man skal gå videre både i forhold til at få lavet en sortliste for at gøre opmærksom på lande eller jurisdiktioner, der er problemer med.

- Men også for at bruge det til at tage initiativer imod de her lande, siger Kristian Jensen.

Liste kan måske godkendes i december

Tre af verdens største skattely er EU-nationer som Irland, Luxembourg og Holland.

Håbet er, at samtlige EU-lande kan blive enige på et møde i december.

- Vores intention er at godkende listen i december, siger Toomas Toniste, finansminister i Estland, som har det roterende formandskab i EU.

Søndag kom et nyt stort læk af internationale skattepapirer til offentlighedens kendskab.

Lækket stammer fra advokatfirmaet Appleby i Bermuda og handler om, hvordan multinationale selskaber og internationale berømtheder gemmer penge i skattely.

Jensen: Proces har trukket ud

Den danske finansminister understreger, at emnet har været på EU-landenes dagsorden længe, og at der allerede er taget initiativer for at komme problemerne til livs.

- Vi traf allerede for nogle måneder siden nogle beslutninger om at stramme op på de her regler. Men med en lang implementeringstid.

- Vi var nødt til fra dansk side at gå på kompromis med implementeringstidspunktet for til gengæld at få nogle af de her lande, som er medlemmer af EU, til at acceptere en opstramning af reglerne.

- Det betyder, at nogle af de huller, som jeg har set omtalt i pressen, vil blive begrænset eller lukket ned på grund af de regler, som der er enighed om, men som har en implementeringsfase, som desværre er lang, men nødvendig, siger Kristian Jensen.

/ritzau/