De rigeste danskeres formue i skattely er langt større, end man havde regnet med.
Det viser en omfattende nordisk undersøgelse af formuer i skattely.
Forskerne har kortlagt, hvem der har konti i skattely på baggrund af lækkede oplysninger om skattely fra den schweiziske bank HSBC, som forskerne har kombineret med oplysninger fra skattemyndigheder i Norge, Sverige og Danmark.
Overfører man rapportens resultater til Danmark, skønner den danske forsker bag undersøgelsen, Niels Johannesen, at omkring halvdelen af de 320 rigeste familier herhjemme har skjulte formuer i skattely for omkring 60 milliarder kroner. Man bør dog tage højde for, at der er en række usikkerheder forbundet med sådan et skøn.
Andel af formuerne
Dermed vokser deres andel af den samlede formue i Danmark, og dermed sidder de rigeste på en større del af flæsket, end man hidtil har været klar over.
- Når vi tager højde for de her resultater, stiger deres andel af formuerne i Danmark fra 4,5 til omkring 6 procent, siger Niels Johannesen, der er lektor på Københavns Universitet og sammen med flere udenlandske kollegaer har kortlagt, hvem der har konti i skattely baseret på lækkede oplysninger om skattely i Schweiz og nordiske skatteoplysninger.
- Det har overrasket os, i hvor høj grad de her formuer i skattely har koncentreret sig i toppen af formuefordelingen. Det er ikke den rigeste 100-del, eller den rigeste 1000-del. Det er den rigeste 10.000-del, som virkelig er aktive i at gemme deres formuer i skattely, siger Niels Johannesen.
SF: Hæren af rådgivere bruges forkert
Forskningsresultatet overrasker Lisbeth Bech Poulsen, der skatteordfører for SF:
- Det her er et kæmpe problem. Det her er ikke mennesker, der mangler salt til et æg. De har rigtig, rigtig meget i forvejen. De har pengene, og de har mulighederne, de har revisorer, skatteadvokater, en hær af rådgivere, og den hær bruger de så til at gemme penge væk, siger Lisbeth Bech Poulsen.
Samme tilgang har skatteordfører Joachim B. Olsen (LA) ikke:
- Jeg anser det ikke for et problem, at nogle bliver velstående, fordi de har succesfulde virksomheder. Man skal betale den skat i Danmark, som lovgivningen siger. Men man kan godt have penge i udlandet, uden det er ulovligt.
Ifølge rapporten mangler Skat dog kendskab til 95 procent af formuerne i skattely. Det indikerer, at der netop er noget at skjule.
- Som udgangspunkt er velstand ikke noget problem. De her 60 milliarder skal ses i forhold til, at de samlede formuer i Danmark er på 4.600 milliarder kroner, siger Joachim B. Olsen.
De rigeste betaler mest i skat
Lisbeth Bech Poulsen mener, det er voldsomt usolidarisk, at de 320 rigeste tilsyneladende har skjult en meget stor del af deres formue for de danske skattemyndigheder.
- Jeg synes, det er et problem, hvis man har tjent pengene i Danmark. Også når der er tale om gråzonemidler, hvor det ikke er direkte ulovligt, men et moralsk problem - det kigger vi også på. Hvis man ikke gider at bidrage til det samfund, der har gjort, at man kan være så rig, har fået en uddannelse, veje at køre på og politi, så er der rigelig mulighed for at snyde, siger hun.
Den udlægning stempler Joachim B. Olsen som 'misundelsesretorik':
- De, der har de største formuer. De, som tjener allermest. Det er også dem, der bidrager mest i procent. De 10 procent rigeste i Danmark betaler over 30 procent af skatten. Så det er ikke bare i kroner og øre, men også relativt i forhold til andre, siger Joachim B. Olsen.
Rettelse: Af den tidligere udgave af artiklen fremgik det, at de 320 rigeste danske familier har skjulte formuer i skattely. Men det er upræcist, det er derfor rettet. Vi har desuden fjernet en grafik fra artiklen, da den var upræcis. Den korrekte udlægning fremgår af artiklen.
- •
Rapporten "Tax Evasion and Inequality" dokumenterer ikke forhold for hver enkelt af landets rigeste familier.
- •
Tallene er en samlet betragtning for gruppen, der i gennemsnit har gemt 25 procent af deres formue i skattely.
- •
Ifølge rapporten er det omkring hver anden af familierne, som skjuler penge i skattely, og hver anden har således ikke penge i skattely.