I sidste uge sendte DR2 programmet ”Cutting - de oversete sår”, der handlede om unge, der skader sig selv. Og programmet slår problemets omfang fast med et opsigtvækkende tal:
- Nye tal viser, at hver tredje af de 18 til 25-årige siger, at de har prøvet at skade sig selv, lød det i programmet den 5. april.
Men DR's Detektor har gennemgået undersøgelsen bag påstanden med en række eksperter - en gennemgang der viser, at tallet er højst usikkert.
Bygger på svar fra 40 respondenter
Tallet i DR-programmet stammer fra en undersøgelsen "Selvskade i den danske befolkning" lavet af Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade, ViOSS. Undersøgelsen er gennemført blandt et repræsentativt udsnit på 1.012 danskere mellem 18 og 80 år. Og blandt dem svarer 11 procent ja til spørgsmålet: "Har du skadet dig selv med vilje ved f.eks. at skære i, brænde, bide eller slå dig selv?"
Men DR-programmet bruger udelukkende svarerne fra de 18-25 årige. Og ViOSS oplyser til Detektor, at der blot er 40 personer i den aldersgruppe med i undersøgelsen, hvoraf de 13 personer – altså cirka 32 procent – svarer ja til, at de har skadet sig selv med vilje.
Men når de 32 procent er baseret på en gruppe bestående af blot 40 respondenter, skal man passe på med at generalisere på baggrund af svarerne, fortæller en række eksperter til Detektor:
- Den statistiske usikkerhed i undersøgelsen blandt netop de unge vil derfor være forbundet med en ganske betragtelig usikkerhed, siger Theis Lange, lektor på Biostatistisk Afdeling ved Københavns Universitet.
- Der tale om 40 respondenter. Det vil sige en relativt lille gruppe, hvilket betyder at der er behæftet en betydelig usikkerhed til de her tal, siger Morten Frederiksen, Adjunkt på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.
Andel kan ligge mellem 18 og 47 procent
Man kan altså ikke konkludere på baggrund af ViOSS-undersøgelsen, at det lige er 32 procent af de unge, der har skadet dem selv. Faktisk viser beregninger af det såkaldte konfidensinterval (se forklaring i faktaboks), som Theis Lange har lavet for Detektor, at andelen kan ligge adskillige procentpoint under eller over de 32 procent:
- Ved at kombinere stikprøvestørrelsen fra ViOSS undersøgelsen - altså de 40 - med statistiske metoder, kan vi beregne et interval, som med meget stor sikkerhed vil fange den andel af unge, der har udført selvskade, siger Thais Lange og tilføjer:
- Udføres beregningerne får man, at andelen af unge, der har begået selvskade, må ligge et sted mellem 18 procent og 47 procent. Det interval er ganske bredt, hvilket skyldes at stikprøven kun er på 40, hvis man kigger på de unge alene.
DR: Vi skulle have haft et forbehold med
Redaktør på programmet, Nils Giversen, fortæller til Detektor, at programmet burde have nævnt at tallet er usikkert, når de fortæller, at hver tredje ung har skadet sig selv.
- Jeg synes, at vi skulle have været mere kritiske over for det tal. Derfor skulle vi også have bragt et forbehold i forbindelse med det tal, siger han og tilføjer:
- Jeg synes ikke, at det ændrer ved programmets præmis, som jo handler om at sætte fokus på, hvad det er for en hjælp og støtte de mennesker får, som har de her problemer.
Men hvorfor bruger I overhovedet tallet 32 procent, når du nu kan høre eksperterne sige, at det ikke er et særligt validt tal.
- Vi bruger jo altid tal for at få et fingerpeg om en eventuel problemstilling. Man prøver og få en ide om omfanget af et problem. Men uanset om omfanget er 20, 30 eller 40 procent, så er det værd at sætte fokus på, siger han.
ViOSS: Vi kan være mere tydelige
Detektor har spurgt ViOSS, hvorfor de ikke nævner, at resultaterne for de unge stammer fra svar fra kun 40 respondenter. ViOSS har ikke ønsket at stille op til interview, men i en mail til programmet skriver de, at undersøgelsen giver læseren mulighed for at udregne antallet af respondenter:
- I rapporten oplyser vi samlet antal respondenter på hver tabel og på baggrund af procenttallene vil læseren vide, at der ikke er mange respondenter i hver kategori.
De tilføjer dog, at det kan være en god ide at skrive antallet direkte.
- Vi oplyser ikke, hvor mange respondenter, der er i hver aldersgruppe, hvilket vi godt kan se, kan være hensigtsmæssigt at gøre, særligt når man for eksempel vælger at beskæftige sig med en aldersgruppe løsrevet fra resten af undersøgelsen, skriver ViOSS.
Psykologer kendte ikke usikkerhed
I DR2-programmet medvirker to eksperter i selvskade, som begge udtaler sig om de 32 procent. Detektor har spurgt dem, hvad de siger til, at tallet kun er baseret på svar fra 40 respondenter og derfor er usikkert.
- Jeg var ikke informeret om præcist, hvor mange der indgik i forskellige aldersgrupper, siger Bo Møhl, psykolog og professor, Aalborg Universitet, og understreger, at det er vigtigt, at få en præcis information selvskade, men at man samtidig ikke skal glemme, at bag hver eneste svar er en ulykkelig skæbne.
Heller ikke Lotte Rubæk, forfatter og psykolog ved børne- og ungdomspsykiatrien på Bispebjerg Hospital, var opmærksom på antallet af respondenter i gruppen.
- Jeg var ikke opmærksom på de nøjagtige tal inden for de forskellige aldersgrupper i den her undersøgelse, hvilket heller ikke har været offentligt tilgængeligt. Men det er ikke kommet bag på mig. Jeg har ikke tænkt, at undersøgelsen ikke var repræsentativ, fordi den stemmer rigtig godt overens med mine kliniske erfaringer og observationer gennem årene. Også særligt med forskning fra udlandet, siger hun.
Se mere om faktatjekket i Detektor kl. 21 på DR2.