Ekspert efter skuddrab: Tidlig indsats er essentielt for at forebygge kriminalitet blandt unge

Sager som mandagens skuddrab slår fast, at der ikke kan gøres for meget, når det kommer til forebyggelse af ungdomskriminalitet, lyder det.

Den 16-årige teenager blev dræbt af skud foran sin opgang i Ragnhildgade på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro mandag aften. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Unge bliver ikke kriminelle fra den ene dag til den anden. Det er en længere proces, hvor det helt essentielle er at få en forebyggende indsats til at fungere, inden det er for sent.

Det mener Kirsten Elisa Petersen, psykolog og lektor ved DPU på Aarhus Universitet, der lige nu forsker i, hvad fritidsklubber og ungdomsklubber gør for at forebygge børn og unges bevægelser ind i kriminalitet.

Forebyggelse er vigtigt at have fokus på set i lyset af mandagens skuddrab på en 16-årig dreng, hvor politiet formoder, at gerningsmændene kan være unge mennesker.

- Det er et eksempel på, at der er nogle unge mennesker, der er i besiddelse af våben og er i en kriminel løbebane. Det er meget bekymrende, uanset om det er bandekriminalitet, eller noget der lægger sig op af det, siger hun.

Politiet har indtil videre afvist, at skudepisoden har forbindelse med den verserende bandekonflikt i København.

I går forlød det, at den dræbte ikke var kendt for kriminalitet. Politiet har betegnet ham som et helt almindeligt ungt menneske.

Tidlig indsats er essentiel

Sager som den mandag slår fast, at der ikke kan gøres for meget, når det kommer til forebyggelse af ungdomskriminalitet, mener Kirsten Elisa Petersen.

For at forebygge at unge kommer ind i et kriminelt miljø, er det ifølge hende essentielt, at man har fokus på en indsats i en tidlig alder.

- Man bevæger sig ikke fra den ene dag til den anden over i et kriminelt miljø eller en bande. Der er en lang periode, fra man er cirka 10 år til 14 år, hvor man hænger ud omkring et kriminelt miljø, siger hun og uddyber:

- Nogle begår måske småkriminalitet i grupper, pjækker fra skole og så bliver man sluset langsomt ind. I et forebyggende perspektiv er indsatsen i den fase essentiel.

Det er Henriette Nobili Christiansen, specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd, enig i.

- Nogle af de mest velunderbyggede indsatser er de helt tidlige indsatser. Flere døre bliver i nogle tilfælde lukket med alderen, og der kan det forebyggende arbejde blive vanskeligere, siger hun.

Skolen giver et fællesskab

De to eksperter mener, at skolen er et af de vigtigste områder at fokusere på for at fastholde de unge i et fælleskab og give dem succes og fremtidsmuligheder.

- Det er klart, at man i høj grad skal fokusere meget på skolen i en ung alder og se, hvad den tilbyder. Om der er læreropsyn, klare skoleregler og om der skabes inkluderende fællesskaber uden mobning, som formår at være en tryg platform for læring, venskaber og udvikling af faglige kompetencer, siger Henriette Nobili Christiansen og uddyber:

- Skolens personale har i samspil med forældre et stort ansvar i forhold til, hvordan eleverne trives i skolen, med lærerne og med hinanden, og om de føler, de hører til i skolen, eller om de risikerer at gennemgå en gradvis fremmedgørelses- og eksklusionsproces.

Forsker Kirsten Elisa Petersen ser et godt skoleforløb som en af de vigtigste forebyggende faktorer i forhold til ikke at bevæge sig ind i kriminalitet.

- Hvis de unge først ryger ud af skolesystemet, så får de meget fritid til at bevæge sig rundt på gader og stræder og lave begyndende kriminalitet, forklarer hun.

Flere faktorer spiller ind

I forhold til det overordnede forebyggende arbejde med kriminalitet er der ifølge Henriette Nobili Christiansen tale om et samspil mellem flere faktorer, der er med til at minimere eller øge risikoen for at komme ind i kriminalitet.

Hun fortæller, at det handler om de unges kompetencer, om de har gode og stabile voksne til at støtte dem, og om de er en del af nogle trygge og udviklende selskaber.

- De tre niveauer spiller sammen. Hvis man har det dårligt i skolen, har en fritid uden voksent opsyn og kommer i kontakt med nogle med risikoadfærd, så kan det blive farligt. Jo flere af problemstillingerne, man har, jo større sandsynlighed er der for at ende i ungdomskriminalitet, forklarer hun.

Københavns Kommune iværksatte i går en såkaldt SSP-handleplan i samarbejde med politiet, der skal sikre, at der bliver taget trygt hånd om de unge, og at drabet ikke fører til mere vold i området.

Derudover har kommunen og politiet tilbage i august iværksat en længerevarende plan med 10 punkter, der skal forebygge, at unge kommer ud i kriminalitet.

Politiet har udsendt et billede af den 16-årige dreng for at få hjælp til efterforskningen.

Politiet er i dag gået ud med navn og billede på den 16-årige teenager, der blev dræbt af skud foran sin opgang i Ragnhildgade på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro mandag aften.

Opfordringen lyder, at folk skal henvende sig til politiet, hvis de har set den 16-årige tidligere mandag.