Skuddrabet på en 16-årig dreng i København har påvirket mange unge i området, og de unge skal nu have hjælp.
Det fortæller Tommy Laursen, der er leder af SSP-samarbejdet i København - samarbejdet mellem skole, socialforvaltning og politi.
- Den unge mand, som blev skudt, havde en meget stor omgangskreds relateret til forskellige klubber i området, og mange af de unge er rigtig kede af det. Det prøver vi at hjælpe dem med, siger SSP-lederen i København.
DR Nyheder møder ham i Ragnhildgade på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro, hvor den 16-årige dreng mandag omkring klokken 21 blev ramt af omkring seks skud foran sin opgang og kort tid efter blev erklæret død.
Politiet betegner den nu dræbte dreng som en normal ung dreng, der ikke er kendt i en kriminel sammenhæng. Motivet til drabet og gerningsmændene kender politiet endnu ikke.
I går samlede mange unge sig for at mindes drengen. På stedet ligger der nu mange blomster, der står lys og ligger afskedsbreve.
Klubber står klar til at hjælpe unge
Normalt står skolerne klar til at hjælpe børn og unge videre, når der sker noget ekstraordinært i lokalsamfundet.
Men da det er efterårsferie i denne uge, holder skolerne lukket, og derfor stiller SSP-samarbejdet og Københavns Kommune hjælp til rådighed i flere af de klubtilbud, som unge i området kommer i.
Åbningstiden i tre klubber er udvidet, og en klub holder ekstraordinært åbent, selvom den skulle være lukket i ferien.
Dermed har unge fra området mulighed for at vende situationen med voksne, de har tillid til, fortæller SSP-eder Tommy Laursen.
- Der er rigtig mange unge her, og de er følelsesmæssigt meget bekymret - også for dem selv. De er bange for selv at blive ofre, og det skal vi ind og fortælle dem, at det skal de ikke være, siger han.
Samtidig kan de unge også finde to psykologer i en af klubberne, som kan hjælpe med at bearbejde sorgen.
Hvad er det for et behov, det løser nu?
- Det løser, at de går rundt og er kede af det. Det løser, at de måske bliver vrede og frusterede, for hvorfor sker det her? Der er ingen retfærdighed til i deres øjne, siger SSP-lederen.
Han fortæller, at der bor over 13.000 børn og unge under 18 år på Nørrebro.
- Langt hovedparten er velfungerende unge mennesker, som bruger vores fritidstilbud dagligt. Det er klart, at dem skal vi også hjælpe, og dem skal vi også være der for, siger han.
Når efterårsferien slutter, vil Københavns Kommune og SSP-samarbejdet i København vurdere, om den ekstraordinære indsats skal fortsætte.
Politiet kender ikke motivet
Det var mandag aften omkring klokken 21, at den 16-årige dreng blev skudt foran sin opgang i Ragnhildgade på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro i København.
I dag har politiet offentliggjort navn og billede på den dræbte 16-årige for at få flere med viden om sagen til at henvende sig - heriblandt børn og unge, som var i gården, da drabet skete.
- Vi vil gerne appellere til de unge mennesker: Gå til politiet og fortæl, hvad I ved. Gå hjem og tal med jeres forældre først. Så kommer vi gerne ud og taler med jer i trygge omgivelser sammen med jeres forældre, sagde efterforskningleder Hans Erik Raben fra Københavns Politi tidligere i dag.
Politiet kalder sagen usædvanlig.
- Det er meget usædvanligt, og det er dybt tragisk, at så ungt et menneske skal miste livet på den her måde. Derfor arbejder vi på højtryk, for at vi skal have sagen opklaret hurtigst muligt. Både for borgerens sikkerhed og retsbevidsthed og ikke mindst for forældrenes skyld, sagde Hans Erik Raben tidligere i dag.