- Vi er bange for, at vores børn bliver skudt tilfældigt på gaden - ligesom det skete med de to unge mænd for to dage siden, som intet havde med banderne at gøre, siger Khalid al-Subeihi, der er tidligere gadeplansmedarbejder på Nørrebro og nuværende formand for Viden om Islam på Gadeplan (VIOMIS).
Han vil sætte en stopper for den eskalerende bandekonflikt på Nørrebro og i Københavns Nordvestkvarter. Derfor havde han i går foreslået, at det månedlige fællesmøde i Islamisk Trossamfund, som normalt omhandler muslimske problemstillinger i det danske samfund, denne gang skulle handle om bandekonflikten.
Her mødte op mod 300 personer frem til søndagens fællesmøde - primært fædre og mødre, som er bange og bekymrede for deres børns ve og vel.
- At så mange mødte op beviser, hvor mange forældre der er bekymrede over bandekrigen, siger Khalid al-Subeihi, der selv bor i det banderamte område sammen med sin kone og deres fire drenge i alderen 16-25 år.
Linkbox
Læs også
Tilfældigt skudoffer er i kritisk tilstand
Særligt drenge i den alder er i fare, når de færdes på Nørrebro. Politiet har tidligere bedt unge i området om at udvise stor forsigtighed, når de er i området.
Bandekonflikten har allerede fået konsekvenser for, hvor Khalid al-Subeihis drenge må opholde sig.
- Vi har sagt til drengene, at de skal holde sig væk fra Blågårds Plads og Mjølnerparken. En af vores sønner har selv lige købt en knallert, men den har vi forbudt ham at køre på, da vi også hører, at dem, der skyder, også bruger knallerter. Vi er bange for, at han bliver set på som et bandemedlem og dermed selv bliver skudt.
Loading preview...
Linkbox
Læs også
Politi lover flere patruljer og endnu en mobil politistation efter skyderier
Forældre skal patruljere på gaden
På gårsdagens møde i Islamisk Trossamfund blev de bekymrede forældre og lokale borgere enige om, at noget skal gøres nu, så skyderierne stopper. Et af initiativerne er, at der skal dannes fædregrupper og mødregrupper, som skal patruljere på gaderne.
- For at få stoppet skyderierne her og nu, vil vi have forældrene indblandet i konflikten. Vi vil have forældrene ud på gaden, lige som vi gjorde det i 1999-2000 under den sidste bandekonflikt. Der gik fædrene ud på gaden og talte med de unge, hvis der var optræk til ballade, og talte dem til fornuft.
Men er det ikke politiets opgave?
- Politiet har sine opgaver, men vi har også et ansvar som forældre og et ansvar som lokale borgere for, at vores lokalområde ikke udvikler sig til et krigsområde. Og det er det jo nu.
- Jeg tror også, at der er stor forskel på den type respekt, de unge har til politiet og til grupper af forældre på gaden. De har en anden slags respekt for forældrene og den måde, vi henvender os til dem på. De ved, at vi kun er derude, fordi vi er bekymrede for vores børn, siger Khalid Alsubeihi.
Linkbox
Læs også
Mette Frederiksen om bandekonflikt: Hvad er planen, Løkke?
På mødet blev der ikke aftalt, hvornår man kan se grupper af forældre patruljere på Nørrebro, men der går ikke længe, siger Khalid Alsubeihi.
Khalid Alsubeihi er en velkendt person i det muslimske miljø på Nørrebro, hvor han flere gange har været genstand for kritik. Blandt andet efter han har opfordret unge mennesker til at yde nødhjælp i Syrien samt for to gange at invitere en kontroversiel imam til Danmark.
Siden 12. juni har der været 26 skudepisoder i København, som sættes i forbindelse med bandekonflikten.