Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg
Kandidater

7. juni 2004 09:52 EU-valg
Lobbyisten: Det kan betale sig at lobbye parlamentarikerne.
Der er omkring 50 grønne organisationer, der lobbyer for bedre miljø i Bruxelles.
© DR
De danske Europa-Parlamentarikere er de mest miljøvenlige i Europa-parlamentet. På andenpladsen kommer svenskerne, i bunden befinder italienerne sig.

Det er miljøorganisationen Greenpeace, der sammen med en række andre miljøorganisationer overvåger, hvordan parlamentarikerne stemmer i Europa-Parlamentet i miljøsager.

Og man kan gå helt ned på navn, fortæller lederen af Greenpeaces lobbykontor i Bruxelles Jorgo Riis og nævner Torben Lund, Ulla Sandbæk og Jens Peter Bonde som de tre danske Europa-Parlamentarikere, der har stemt mest miljøvenligt.

EU-vote watch er lavet af miljønetværket Friends of the Earth Europe.

Greenpeace har støttet sitet, og det er et udtryk for, at Greenpeace opfatter Europa-parlamentet som en meget vigtig medspiller i EU-politikken.

EU vote watch
Her kan du tjekke, hvordan EU-parlamentarikerne har stemt i miljøsager.
Friends of the earth Europe

Indflydelse på EU's lovgivning
Europa-Parlamentet har over de sidste 20 år fået betydelig mere magt i forhold til at få indflydelse på EU’s lovgivning.

Nu har de medbestemmelsesret på næsten alle områder inden for miljø - bortset fra atomkraft og landbrug. På mange felter bestemmer de sammen med ministerrådet EU’s lovgivning. Derfor lobbyer Greenpeace parlamentarikerne.

Der er omkring 10.000 aktive industri-lobbyister i Bruxelles - fra miljøorganisationerne er der ca. 50.

- Det er vigtigt at vi kommer frem og forklarer vores argumenter. På et hvert stort område hvor vi slås - som f.eks. en reform af europæisk kemikalielovgivning eller genmodificerede fødevarer - er der altid en eller to meget store spillere, der ikke er interesseret i, at lovgivningen bliver ændret. Her er det så, at vi skal komme med modinformation - vi skal fremvise videnskabelige beviser for, at der er problemer - og så skal vi også komme med løsninger, siger Jorgo Riis fra Greenpeace.

Et eksempel fra de seneste fem år er sagen om genmodificeret mad. Det var et af Greenpeaces kampagnemål at få klare mærkningsregler for gmo-fødevarer - noget som EU-kommissionen ikke ønskede.

- Her var Europa-parlamentet en nøglemedspiller i at sikre, at vi fik relativt strenge regler omkring mærkning af genmodificerede organismer i mad. Det er et eksempel hvor Europa-Parlamentet virkelig gjorde en forskel og forbedrede lovgivningen, siger Riis.

Traditionelt set har Europa-Parlamentet altid været den bedste advokat, når det handler om beskyttelse af sundhed og forbrugerinteresser.

Kommissionen er i højere grad influeret dels af medlemsstaterne, dels af store industri-virksomheder, så derfor er parlamentet i følge Jorgo Riss altid Greenpeaces håb, når det handler om at stramme lovforslag for at øge beskyttelsen af miljøet og forbrugerne

Print artikel Send som mail
Flertal vil have dansk EU-kommissær

Valgvindere åbner for EU-kritik

Nyrup fik over 400.000 stemmer

Nyrup slår Schlüters stemmerekord

Bekymring over stemmeprocent

Kritisk europæisk presse efter valg

Skepsis i de nye EU-lande

Gult kort til Tony Blair

Fogh: Lad os klappe ad Nyrup

Nederlag til Berlusconi

  Flere EU-nyheder
Find de kandidater til valget, som du er mest enig eller uenig med
Gense Krydsild fra DR 1 og de web-valgmøder vi har holdt på dr.dk med spidskandidaterne
Analyseinstituttet Epinion har for TV-avisen gennemført en række målinger af danskernes holdninger til valget.
1. undersøgelse (27/5) Word-dokument
2. undersøgelse (5/6) PDF-dokument
Du kan finde masser af undervisningsmaterialer om EU på dr.dk/skole

 Til toppen