Poul Nyrup Rasmussen slået rekorden i antallet af personlige stemmer ved et Europa-Parlamentsvalg.
Nyrup har med over 300.000 stemmer overhalet tidl. statsminister Poul Schlüter - og optællingen er stadig i gang. Der er stadig tæt kamp om to pladser. Den tidligere rekord lød på 247.957 stemmer.
Fordelingen på kandidater ser således ud:
Socialdemokratiet får fem mandater.
Valg til Europa-parlamentet
Valgstederne er lukket i Danmark, men over hele landet var kendte og ukendte danskerne mødt op for at stemme på trods af dejligt sommervejr. Se billederne.
Ifølge DR's analyse ligger fire af navnene ligger fast - det bliver Poul Nyrup Rasmussen, Henrik Dam Kristensen, Britta Thomsen og Ole Christensen. Den femte kandidat er der fortsat ikke sat navn på.
De radikale fastholder sit ene mandat, og det bliver spidskandidat Anders Samuelsen, der sætter sig på det.
De konservative har fået et flot valg og fastholder sit mandat. Det går til spidskandidat Gitte Seeberg.
Mandatfordelingen
Socialdemokraterne: 5 mandater (før 3)
Venstre: 3 (før 5)
Socialistisk Folkeparti: 1 (før 1)
De Konservative: 1 (før 1)
Det Radikale Venstre: 1 (før 1)
Junibevægelsen: 1 (før 3)
Folkebevægelsen mod EU: 1 (før 1)
Dansk Folkeparti: 1 (før 1)
SF fastholder også sit mandat, og det bliver formentligt Margrethe Auken, der får det.
Skidt valg for unionsmodstanderne Junibevægelsen får et mandater, og går dermed tilbage med to. Det bliver efter alt at dømme Jens-Peter Bonde, der sætter sig på det.
Folkebevægelsen mod EU undgik med nød og næppe at ryge helt ud af parlamentet. Takket være valgforbundet med Junibevægelsen får bevægelsen et enkelt mandat, som vil gå til enten Ole Krarup eller Søren Søndergaard.
Stemningsbilleder
Da valgresultatet blev kendt, var der glæde og eftertænksomhed på Christiansborg.
Dansk Folkeparti fastholder også sit ene mandat. Det ligger fortsat ikke fast, om det er nuværende parlamentsmedlem Mogens Camre, der får det, eller om det er Ulla Dahlerup.
Venstre mister to af sine fem mandater. De tre resterende mandater går formentlig til spidskandidaten Karin Riis-Jørgensen og hendes kolleger Niels Busk og Anne E. Jensen. Alle tre sidder i Europaparlamentet i forvejen.
Lav valgdeltagelse Stemmeprocenten blev på 47,9%, og det er endnu lavere end i 1999, hvor den var 50,5 procent. Det blev dermed den laveste valgdeltagelse siden 1989.
Europa-Parlamentet er den eneste institution i EU-systemet, hvor borgerne har mulighed for direkte at vælge, hvem der skal repræsentere dem.
EU's toppolitikere har opfordret de næsten 350 millioner vælgere i de 25 medlemslande, der har stemmeret ved Europa-Parlamentsvalget til at bruge den.
Men selvom det er verdens hidtil største internationale valghandling - så har det knebet med interessen.