Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg
Kandidater

Rachid El Mousti

Portræt

Rachid El Mousti (SF)
Født i 1968.
Funktionær.
Bor i Frederiksberg Kommune.
Landsdækkende Spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialistisk Folkeparti.
Har ikke tidligere opstillet til Europa-Parlamentet.
Hvorfor stiller du op?
Rammerne for den danske politik fastlægges i stigende grad i EU. Men den demokratiske kontrol og den folkelige deltagelse halter bagud. Jeg interesserer mig for EU-politikken, og jeg har en vision for et bedre og mere demokratisk Europa, som jeg gerne vil se gennemført.

Hvad er dine tre største mærkesager, og hvordan vil du arbejde for dem?
Visionerne, som EU og EU-parlamentet skal bruges til at opfylde, er især de grænseoverskridende visioner. Det handler om:
1. Bedre beskyttelse af miljøet, forbrugeren og menneskenes integritet. Vi ved, at miljøsvineri ikke kender nogen grænser, men også forbruget er ved at blive grænseoverskridende, ligesom den fortsatte teknologiske udvikling kan sætte den enkeltes kontrol over egne private oplysninger under stærkt pres. EU skal bruges til at tæmme globaliseringens negative tendenser .
2. EU skal bruges til at tæmme globaliseringens negative tendenser, sådan at økonomien ikke styres af f.eks. social dumping og toldrestriktioner overfor u-landenes produkter. EU skal handle om både socialt og økonomisk ansvar og humanistiske værdier.
3. Som ensomt medlem af et stort parlament, kan ovenstående mål på ingen måde realiseres alene. Her er det ikke bare vigtigt, men ligefrem en nødvendighed, at man finder ligesindede på tværs af nationale grænser, og allierede udenfor og indenfor parlamentets mure.

Hvordan vil du sikre dialogen med de danske vælgere og politikerne i Folketinget?
Lad os sige det lige ud: EU er ufolkeligt. Som folkevalgt har man en forpligtigelse til ikke bare at informere de folk, man skal repræsentere, men også få information fra folk. Det er desværre bare begrænset, hvor mange man kan snakke med på tomandshånd, her er det så, at et parti som SF kommer til sin ret, dels fordi man internt har de bedste muligheder for en god dialog med SF's folketingspolitikere, og ikke mindst, fordi et parti som SF har mange aktive medlemmer, som gerne bruger deres ret og mulighed til at påvirke deres folkevalgte.

Hvad mener du er det vigtigste for EU i den kommende valgperiode?
En udvidelse fra 15 til 25 lande vil volde problemer. EU skal overkomme disse problemer med tålmodighed, tolerance og respekt for mangfoldighed. For det er denne udvidelse som gør EU til en så interessant institution lige nu.

Hvordan vil du bruge samarbejdet med de andre landes medlemmer i Europa-Parlamentets politiske grupper?
Det er i de politiske grupper, at man har en chance for at få indflydelse i parlamentet. Samarbejdet skal derfor bruges til det yderste, og der skal lægges mange ressourcer, tid og debat ind i den gruppe som SF måtte vælge at blive del i.

Hvordan ser du Europa-Parlamentets rolle i fremtidens EU?
Europa-Parlamentet er den folkelige forankring for EU's interne demokrati. Den meget komplekse magtfordeling mellem Parlament, kommision og ministerråd er desværre nødvendig for at få et komplekst samarbejde til at fungere. Men parlamentet skal, som den folkelige garant, have mere magt end det har i dag. Især skal parlamentet have bedre mulighed for at udføre kontrol med EU's institutioner, ligesom parlamentet skal have mulighed for at smide kommisærer der snupper af kassen hjem igen.

Læs mere om kandidaten, klik her!
Flertal vil have dansk EU-kommissær

Valgvindere åbner for EU-kritik

Nyrup fik over 400.000 stemmer

Nyrup slår Schlüters stemmerekord

Bekymring over stemmeprocent

Kritisk europæisk presse efter valg

Skepsis i de nye EU-lande

Gult kort til Tony Blair

Fogh: Lad os klappe ad Nyrup

Nederlag til Berlusconi

  Flere EU-nyheder
Find de kandidater til valget, som du er mest enig eller uenig med
Gense Krydsild fra DR 1 og de web-valgmøder vi har holdt på dr.dk med spidskandidaterne
Analyseinstituttet Epinion har for TV-avisen gennemført en række målinger af danskernes holdninger til valget.
1. undersøgelse (27/5) Word-dokument
2. undersøgelse (5/6) PDF-dokument
Du kan finde masser af undervisningsmaterialer om EU på dr.dk/skole

 Til toppen