Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg
Kandidater

Margrete Auken

Portræt

Margrete Auken (SF)
Født i 1945.
Medlem af Folketinget for Socialistisk Folkeparti.
Bor i Københavns Kommune.
Landsdækkende spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialistisk Folkeparti.
Har tidligere opstillet til Europa-Parlamentet.
Hvorfor stiller du op?
SF har valgt mig til spidskandidat til Europarlamentsvalget - med et godt og fremadrettet program. For første gang har danskerne mulighed for at stemme på et parti, der vil noget med EU. Det venstreorienterede Europa er globalt ansvarligt, det er grønt og socialt - og det er demokratisk. EU må tage sin del af det globale ansvar for menneskerettigheder, social retfærdighed og miljøet og blive bedre til at regulere sine egne samfund. Med EU er der mulighed for omsider at udvikle en ægte bæredygtighed, så livsrummet for fremtidens børn bliver målet for vores produktion og forbrug. Indtil nu har verden handlet som om der var ubegrænset med vand, energi, råstoffer, plads og mad. De kapitalistiske vækstsamfunds ansvarsløse satsning på mirakler til at redde os må erstattes med politisk og folkeligt ansvar for en bæredygtig udvikling. Det forudsætter bl.a. det forpligtede EU-samarbejde - og det er det jeg vil kæmpe for i Parlamentet.

Hvad er dine tre største mærkesager, og hvordan vil du arbejde for dem?
1. Jeg ser især EU som (den eneste) løftestang for løsninger på grænseoverskridende problemer inden for områder som miljø, klima og den civile sikkerhedspolitik. Jeg er meget optaget af miljøpolitik og vil gerne gøre mit til at sikre mine børnebørn sunde livsvilkår. Herunder er trafikpolitik selvfølgelig et vigtigt emne, som jeg kunne tænke mig at arbejde videre med på EU-niveau. Netop her ligger den største udfordring for EU. Vi har brug for langt skrappere standarder for bilers energiforbrug, for en satsning på Europas jernbaner, for forskning i og udvikling af forskellige former for vedvarende energi - fremfor atomkraft som EU i dag støtter med milliarder - og for fælles mindstekrav til energiafgifterne så også virksomhederne får en stærk økonomisk tilskyndelse til at spare på energien.
2. Klimapolitikken hænger selvfølgelig tæt sammen med miljøet og med en forbrugerpolitik der skal styres af hensyn til bæredygtighed. Her er det vigtigt, at EU får en langt mere konsekvent politik på området, og at vi hurtigst muligt kommer igang med at stille krav til vores omverden. Det gælder eksempelvis Rusland. Det er helt nødvendigt at EU kommer til at spille en mere tydelig rolle i forhold til at skubbe Rusland frem mod en accept af blandt andet Kyoto-aftalen. Kyoto-aftalen er måske ikke en idealløsning på klimaproblemerne, men den er et skridt i den rigtige retning. Den civile sikkerhedspolitik er for mig helt central, og netop her kan EU spille en vigtig global rolle.
3. Vi skal væk fra den ensidigt militaristiske tænkning som f.eks USA lægger for dagen og i gang med at løse vore fælles sikkerhedsproblemer på anden vis. Et stærkt instrument i den sammenhæng er efter min mening en øget og mere effektiv udviklingsbistand og i det hele taget et større fokus på at man kan forebygge utroligt mange konflikter ved at forsøge at fordele verdens goder mere retfærdigt.

Hvordan vil du sikre dialogen med de danske vælgere og politikerne i Folketinget?
Hvis EU's projekt skal lykkes, må vi også rette blikket indad og gøre noget ved det demokratiske underskud. Beslutninger tages stadigvæk i lukkede forsamlinger, fælles regler efterleves for lemfældigt, og de folkevalgte organer (Folketinget og Europaparlamentet) har for lidt indflydelse. Derfor vil et af mine projekter i Europa-Parlamentet rette sig mod at give både befolkningerne og de folkevalgte politikere mere indflydelse. Samtidig er det også vigtigt at sikre en europæisk offentlighed. En af måderne at gøre det på er en styrket medieindsats. Det betyder at jeg gerne vil ind og kigge på i første omgang Danmarks public service aftaler: Der skal være langt mere fokus på fælles eurpæiske emner og ikke kun på dårlige forslag og skandaler i Europa-Parlamentet. Ligesom der dagligt bliver rapporteret fra det danske Folketing, skal medierne rapportere fra EU. Ellers kommer vi aldrig ud af den opdeling der lige nu er mellem Europa-Parlament og Folketing, både i politikernes og befolkningens hoveder.

Hvad mener du er det vigtigste for EU i den kommende valgperiode?
Det vigtiste er at få etableret EU som en stærk globalt ansvarlig aktør, der aktivt arbejder for et grønt, socialt og demokratisk Europa. Det gælder ikke mindst om at gøre EU til en modspiller over for USA. Det gælder på det sikkerhedspolitiske område, men også i meget høj grad på miljøområdet hvor USA ikke er villig til at handle for at rette op på og forebygge de problemer der følger med vore samfunds vækst. Og så gælder det på menneskerettighedsområdet hvor EU har et endnu uopfyldt potentiale til at være en faktor der presser på for at få forbedret forholdende for de mange undertrykte folkeslag og forfulgte minoriteter der findes i verden.

Hvordan vil du bruge samarbejdet med de andre landes medlemmer i Europa-Parlamentets politiske grupper?
Samarbejdet med de andre landes medlemmer skal selvfølgelig bruges til at sætte en venstreorienteret dagsorden med fokus på miljømæssig bæredygtighed og en mere ligelig fordeling af de globale goder.

Hvordan ser du Europa-Parlamentets rolle i fremtidens EU?
Hvis EU skal udvikle sig til at blive et stærkt og samlet projekt, er det nødvendigt, at Europa-Parlamentet får mere indflydelse (f.eks. på landbrugsområdet, landbrugsstøtte, retlige anliggender og asyl og indvandringspolitikken). Europaparlamentets muligheder for at være kontrolinstans skal forstærkes, og Europaparlamentet skal kunne stille forslag til Ministerrådet (initiativret). Det skal ske for at give muligheden for at sætte sig ud over nationale interesser og skabe et parlament der varetager de fælles europæiske interesser.

Læs mere om kandidaten, klik her!
Flertal vil have dansk EU-kommissær

Valgvindere åbner for EU-kritik

Nyrup fik over 400.000 stemmer

Nyrup slår Schlüters stemmerekord

Bekymring over stemmeprocent

Kritisk europæisk presse efter valg

Skepsis i de nye EU-lande

Gult kort til Tony Blair

Fogh: Lad os klappe ad Nyrup

Nederlag til Berlusconi

  Flere EU-nyheder
Find de kandidater til valget, som du er mest enig eller uenig med
Gense Krydsild fra DR 1 og de web-valgmøder vi har holdt på dr.dk med spidskandidaterne
Analyseinstituttet Epinion har for TV-avisen gennemført en række målinger af danskernes holdninger til valget.
1. undersøgelse (27/5) Word-dokument
2. undersøgelse (5/6) PDF-dokument
Du kan finde masser af undervisningsmaterialer om EU på dr.dk/skole

 Til toppen