Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg
Kandidater

Iben Søndergård

Portræt

Iben Søndergård (Junibev.)
Født i 1978.
Studerende.
Bor i Nordjyllands amt.
Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Junibevægelsen.
Har ikke tidligere opstillet til Europa-Parlamentet.
Hvorfor stiller du op?
Jeg stiller op til EU-Parlamentet, fordi der er brug for en sund skepsis overfor EU. EU har brug for en vagthund, så bureaukratiet ikke får lov at vokse sig alt for stort.

Hvad er dine tre største mærkesager, og hvordan vil du arbejde for dem?
1. Der skal være åbenhed og demokrati i EU, vælgerne skal have mulighed for at holde de folkevalgte ansvarlige for de love, der vedtages. Således skal det ikke være embedsmændene i EU-Kommissionen, der som de eneste har mulighed for at tage initiativ til lovgivning.
2. I Danmark skal vi selv have mulighed for at afgøre, hvilken velfærdsmodel vi ønsker. Det betyder blandt andet, at regler omkring social sikring ikke skal harmoniseres i EU. Vi skal selv afgøre, om alle danske borgere skal have lige adgang til behandling i sundhedssektoren. Derfor skal vi arbejde for, at den enkelte medlemsstat beholder sine beføjelser på disse områder.
3. Der skal ryddes op i EU's regnskabssystemer. Der skal indføres pålidelige regnskabsmetoder, og EU-Parlamentet skal have mulighed for at se dem igennem, ligesom uvildige revisorer bør gennemgå dem.

Hvordan vil du sikre dialogen med de danske vælgere og politikerne i Folketinget?
Jeg mener, at sikring af dialogen mellem vælgerne og politikerne i Folketinget varetages bedst af Folketingets politikere og det er da også deres ansvar. (Jeg synes det er et temmelig underligt spørgsmål, da jeg stiller op til EU-Parlamentet) Dialogen mellem politikerne i EU-Parlamentet og vælgerne må sikres ved, vi som politikere kommer ud blandt vælgerne og selv oplever, hvor EU-lovgivningen ikke er hensigtsmæssig for borgerne. Vi skal huske at bevare kontakten med vælgerne - også når der ikke er valg.

Hvad mener du er det vigtigste for EU i den kommende valgperiode?
Der er mange vigtige emner i forhold til den kommende periode. Der skal ryddes op i regnskaberne, vi skal finde ud af hvilken retning EU skal arbejde mod i fremtiden, og der skal arbejdes for, at de nye medlemsstater kommer godt ind i samarbejdet. At EU bliver så stort, medfører også, at vi er nødt til at sikre, at de midler, der er til rådighed, anvendes bedst muligt.

Hvordan vil du bruge samarbejdet med de andre landes medlemmer i Europa-Parlamentets politiske grupper?
Der foregår meget samarbejde på tværs af landegrænserne. JuniBevægelsen samarbejder meget med parlamentarikere fra andre lande. Det skyldes blandt andet, at politikerne fra andre lande ikke er "bange" for at blive sat i bås med en kritisk bevægelse. Det er desuden nødvendigt at samarbejde med politikere fra andre lande, hvis man vil have noget gemmenført. Danmark får trods alt kun 14 medlemmer i EU-Parlamentet i fremtiden.

Hvordan ser du Europa-Parlamentets rolle i fremtidens EU?
Jeg håber, at EU-Parlamentet kan få mere indflydelse på lovene i EU. Det skal dog ikke tages fra de nationale Parlamenter. Indflydelsen mener jeg vi skal bruge, til at varetage vælgernes interesser i højere grad end tidligere.

Læs mere om kandidaten, klik her!

Flertal vil have dansk EU-kommissær

Valgvindere åbner for EU-kritik

Nyrup fik over 400.000 stemmer

Nyrup slår Schlüters stemmerekord

Bekymring over stemmeprocent

Kritisk europæisk presse efter valg

Skepsis i de nye EU-lande

Gult kort til Tony Blair

Fogh: Lad os klappe ad Nyrup

Nederlag til Berlusconi

  Flere EU-nyheder
Find de kandidater til valget, som du er mest enig eller uenig med
Gense Krydsild fra DR 1 og de web-valgmøder vi har holdt på dr.dk med spidskandidaterne
Analyseinstituttet Epinion har for TV-avisen gennemført en række målinger af danskernes holdninger til valget.
1. undersøgelse (27/5) Word-dokument
2. undersøgelse (5/6) PDF-dokument
Du kan finde masser af undervisningsmaterialer om EU på dr.dk/skole

 Til toppen