Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg
Kandidater

Christel Schaldemose

Portræt

Christel Schaldemose (Soc.Dem.)
Født i 1967.
sekretariatsleder i Dansk Folkeoplysnings Samråd.
Bor i Frederiksberg Kommune.
Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet.
Har ikke tidligere opstillet til Europa-Parlamentet. Har tidligere opstillet til Folketinget.
Hvorfor stiller du op?
Jeg stiller op til Europa-Parlamentet med det sigte at præge den den danske politiske debat om EU. Der er i Danmark en udbredt skepsis overfor EU. Jeg tror, der er behov for en ærlig debat om EU. Den vil jeg være med til at præge. Og så vil jeg være med til at præge beslutningerne i EP i en socialdemokratisk retning.

Hvad er dine tre største mærkesager, og hvordan vil du arbejde for dem?
1. EU skal gøre en indsats for at styrke beskæftigelsen. Det skal gøres gennem en bedre koordination, flere investeringer i forskning/uddannelse og investering i sektorer der giver jobs.
2. EU skal øge fokus på at sikre et rent miljø og rene fødevarer. Jeg vil arbejde for at beslutninger omkring miljø og fødevarer skal tage udgangspunkt i miljøet/borgernes interesser og ikke kun virksomhedernes interesse.
3. EU's beslutninger skal være familievenlige. EU ønsker at være den mest konkurrencedygtige region i verden. Derfor skal der flere kvinder i arbejde. Men for at det kan lade sig gøre, skal EU sikre rammerne for at medlemslandene kan fastholde en ordentlig offentlig sektor, der sørger for daginstitutioner, kollektiv trafik etc. Jeg vil arbejde for at sikre dette fokus de beslutninger EP er inde over.

Hvordan vil du sikre dialogen med de danske vælgere og politikerne i Folketinget?
Hvis jeg bliver valgt, vil jeg prioritere at bruge meget af min tid herhjemme i Danmark til at fortælle om og diskutere EU med danskerne. Og skabe en god og konstruktiv dialog med især mit partis folketingsmedlemmer.MEPerne kan ikke klare det alene. Medierne, organisationerne, partierne og MEPerne har sammen en stort ansvar for at sikre en lødig dialog. Mit parti har allerede i dag et godt samarbejde mellem MEPerne og MFerne. Dette arbejdes der på at styrke og forbedre.

Hvad mener du er det vigtigste for EU i den kommende valgperiode?
Det allervigtigste for EU i den kommende periode er at få sat beskæftigelsen højst på dagsordenen. Arbejdsløsheden er et stort problem for den enkelte borger, der rammes af den. Og et problem for samfundet, fordi det ikke giver skatteindtægter til at sikre velfærden mere bredt. Her tænker jeg på uddannelse, sundhed, boliger etc. Beskæftigelsen kan kun fremmes gennem et kooridineret samarbejde i EU.

Hvordan vil du bruge samarbejdet med de andre landes medlemmer i Europa-Parlamentets politiske grupper?
Socialdemokraterne har et fremragende samarbejde igennem den socialistiske gruppe i EP. Jeg vil bruge samarbejdet til at få sat fokus på beskæftigelsen og velfærden.

Hvordan ser du Europa-Parlamentets rolle i fremtidens EU?
Jeg tror at EP får en stadig større rolle at spille. Det hidtidige udkast til en Forfatningstraktat lagde op til, at EP i stigende grad skal være medlovgiver sammen med ministerrådet. Det vil gavne lovgivningen fra EU. Når EP er inde over lovgivningen, bliver der i højere grad taget hensyn til borgerne og ikke kun virksomhederne. Det ses fx. tydeligt i spørgsmålet om kemilovgivningen og i lovgivningen om vitaminberigede fødevarer.

Læs mere om kandidaten, klik her!
Flertal vil have dansk EU-kommissær

Valgvindere åbner for EU-kritik

Nyrup fik over 400.000 stemmer

Nyrup slår Schlüters stemmerekord

Bekymring over stemmeprocent

Kritisk europæisk presse efter valg

Skepsis i de nye EU-lande

Gult kort til Tony Blair

Fogh: Lad os klappe ad Nyrup

Nederlag til Berlusconi

  Flere EU-nyheder
Find de kandidater til valget, som du er mest enig eller uenig med
Gense Krydsild fra DR 1 og de web-valgmøder vi har holdt på dr.dk med spidskandidaterne
Analyseinstituttet Epinion har for TV-avisen gennemført en række målinger af danskernes holdninger til valget.
1. undersøgelse (27/5) Word-dokument
2. undersøgelse (5/6) PDF-dokument
Du kan finde masser af undervisningsmaterialer om EU på dr.dk/skole

 Til toppen