|
|
|
|
|
Camilla Hersom (Rad.V) |
|
Født i 1971. Embedsmand i Finansministeriet. Bor i Københavns Amt. Spidskandidat for Det Radikale Venstre til Europa-Parlamentsvalget i Frederiksberg og Københavns Kommune. Har ikke tidligere stillet op til Europa-Parlamentsvalget.
| |
|
Hvorfor stiller du op? Jeg stiller op til Europa-Parlamentet, fordi det europæiske samarbejde er det vigtigste politiske projekt, vi har. Europa-Parlamentet er som det eneste internationale, direkte folkevalgte parlament i verden en fantastisk nyskabelse, og jeg har meget stor lyst til at være med til at gøre parlamentets og EU's arbejde synligt for den enkelte dansker. Min ambition er at slå bro over europæisk og dansk politik, for det er en illusion at tro at de to ting er adskilt. Derfor bør samarbejdet mellem de danske medlemmer af folketinget og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet også være langt stærkere end det er i dag.
Hvad er dine tre største mærkesager, og hvordan vil du arbejde for dem? 1. Europæisk politik er indenrigspolitik: Det er en stor og dyr misforståelse at behandle Europapolitik som udenrigspolitik. Europa har i dag så stor indflydelse på dansk politik, at EU må betragtes som indenrigspolitik. De forhold der har afgørende betydning for den danske velfærd - væksten i Europa, arbejdsløsheden mv. er forhold vi ikke længere kan kontrollere selv. Vi er dybt forbundne med landene omkring os. Derfor skal vi søge maksimal indflydelse i det europæiske samarbejde og det får vi bedst ved at betragte europæisk politik som indenrigspolitik. Folketinget må tage europæisk politik langt mere alvorligt end det sker i dag. Tiden er løbet fra Europaudvalget, hvor 17 medlemmer af Folketinget hver fredag skal behandle en enorm bunke af sager, der spænder over alle politikområder. Det er ikke menneskeligt muligt at nå i dybden med det hele, og derfor ender udvalget med at blive et gummistempel for oplæg lavet af embedsværket. Det er ikke godt nok. Europaudvalget skal nedlægges, og de europæiske spørgsmål skal behandles i de relevante fagudvalg i Folketinget. 2. Afskaf forbeholdene - og lad være med at indføre et nyt: Indflydelse i Europa kræver helt ubetinget at vi får afskaffet de danske forbehold. De gør helt utrolig skade for Danmark. Både konkret i form af de områder vi ikke kan deltage på, men også politisk, fordi ingen kan tage en forhandlingspartner alvorlig, som melder sig ud af store dele af samarbejdet. Regeringens forslag om at lade forbeholdet på det retlige område afløse af et forbehold overfor den fælleseuropæiske asyl- og flygtningpolitik er skandaløst. Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende løsninger - og asyl-og flygtningpolitik er et af de klareste eksempler på grænseoverskridende problemer. Regeringens forslag, der som bekendt støttes af Socialdemokratiet, vil eksportere vore afviste flygtninge til andre europæiske lande. Det er usmageligt og usolidarisk. 3. Knyt handels- og bistandspolitik sammen: Europa kan ændre verden. EU er verdens største donor til den tredje verden. Vi bør knytte bistandshjælpen til handelspolitikken og åbne det indre marked for varer fra den tredje verden. Det er den bedste hjælp, vi kan give. Og det er også en gave til os selv, for den stigende ulighed i verden er ikke blot usolidarisk, den udgør også en stor sikkerhedspolitisk trussel. Jeg håber det af hver enkelt sag fremgår, hvorfor jeg mener det er vigtigt at tage fat på. Jeg vil arbejde for dem i Europa-Parlamentet, på de områder hvor Europa-Parlamentet har indflydelse, men i ligeså høj grad ved at tage del i den offentlige debat i Danmark.
Hvordan vil du sikre dialogen med de danske vælgere og politikerne i Folketinget? Jeg mener, det er afgørende, at man som medlem af Europa-Parlamentet fastholder, at man er valgt i Danmark og derfor blander sig i debatten i Danmark. Det betyder også, at man må deltage i et stort antal møder i Danmark selvom det parlamentariske arbejde som bekendt foregår i Bruxelles og Strasbourg. Jeg er særdeles optaget af, hvordan man kan sikre en bedre dialog mellem folketinget og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet - ikke mindst indenfor de enkelte partier. Jeg mener en vej kan være at sikre at europæiske spørgsmål kommer på dagsordenen herhjemme, når de rent faktisk opstår i Bruxelles - og ikke først når der ligger et konkret forslag til lov på bordet, hvilket ofte er tilfældet i dag.
Hvad mener du er det vigtigste for EU i den kommende valgperiode? At udkastet til forfatningstraktaten bliver vedtaget og at EU kommer til at fungere med 25 medlemmer. De to ting har en tæt sammenhæng.
Hvordan vil du bruge samarbejdet med de andre landes medlemmer i Europa-Parlamentets politiske grupper? At der er medlemmer fra flere lande gør ikke arbejdet principielt anderledes end nationalt parlamentarisk arbejde. Jeg vil søge maksimal indflydelse for Det Radikale Venstres synspunkter - både i den liberale gruppe (ELDR), som Det Radikale Venstre er medlem af og i Europa-Parlamentet som helhed.
Hvordan ser du Europa-Parlamentets rolle i fremtidens EU? Jeg mener Europa-Parlamentet skal være bliver medlovgiver på alle områder. Europa-Parlamentet bør endvidere have beføjelse til at stille lovforslag.
Læs mere om kandidaten, klik her!
| |
| | |
|
|