Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg
Kandidater

14. juni 2004 01:47 EU-valg
Partilederne lykønskede Socialdemokratiet
Reimar Bo Christensen leder slagets gang
Kort efter valgresultatet var kendt, inviterede DR til partilederrunde på Glyptoteket.
Foto: DR,  © DR
Kort efter at de endelige valgresultat efter EU-parlamentsvalget var kendt, stødte partilederne sammen ved en partilederrunde på DR 1.

De fleste ærgede sig over den lave valgdeltagelse - kun knapt 50 procent af de danske vælgere havde stemt.

Desuden var den kommende forfatningstraktat et hedt debatemne.

Men fælles var, at de alle lykønskede Poul Nyrup Rasmussen og Socialdemokratiet med det flotte valg.

Tillykke til Nyrup
Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft.
© DR
Mogens Lykketoft glædede sig over den store sejr til Socialdemokratiet.

- Poul Nyrup Rasmussen har været det mest overbevisende bud, og ingen har været i tvivl om, at han kan få indflydelse, siger Lykketoft, der mener at valgresultatet er et udtryk for, at de golde nej-bevægelsers tid er forbi.

Helt sådan så Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU ikke på det.

Ole Krarup, Folkebevægelsen

Ole Krarup.
© DR
Bevægelsen lå længe på vippen til at ryge ud af parlamentet, men den endelige optælling viste, at Ole Krarup alligevel fastholder sit mandat.

- Over halvdelen af vælgerne har valgt at sige fra over for den dagsorden, som ja-partierne har sat.

- Det ville være en demokratisk katastrofe, hvis vi var røget ud af parlamentet. Der rører sig meget stærk skepsis i befolkningen, og hvis ikke Junibevægelsen og Folkebevægelsen var blevet valgt, var den skepsis jo ikke blevet repræsenteret.

Anders Fogh Rasmussen er utilfreds med Venstres resultat, men han vil ikke tolke det indenrigspolitisk. Han hæfter sig også ved den lave valgdeltagelse.

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen.
© DR
- Der er det aspekt ved valget, som er det mest alvorlige. For Europa-Parlamentets arbejde er det et kæmpeproblem, at der er så lav en valgdeltagelse.

Han opfordrede Europa-parlamentsmedlemmerne til lægge sig på sinde at få gjort arbejdet i Parlamentet nærværende i den hjemlige debat.

Også Mogens Lykketoft hæftede sig ved behovet for at forbinde den hjemlige debat med det, der foregår i EU.

Jelved ser positivt på SF
Marianne Jelved erkendte at det var svært for de radikale at miste en markant kandidat som Lone Dybkjær, der ikke genopstillede, men hun glæder sig over, at ja-partierne er gået frem.

Marianne Jelved

Marianne Jelved i partilederrunde efter EU-parlamentsvalg.
© DR
- Jeg glæder mig også over, at SF har fået valgt en EU-positiv kandidat. Hidtil har vi skiltes i Europapoltikken, men hvis SF nu går i den mere positive retning, giver det klart nogle nye perspektiver for samarbejdet.

Den opfordring tog SF's formand, Holger K. Nielsen til sig. Hidtil har der været stor splid internt i SF om, hvordan man skulle stille sig til EU-samarbejdet.

Holger K. Nielsen

Holger K. Nielsen.
© DR
Partiet er efterhånden nået til enighed om, at et nej til EU ikke længere er nogen mulighed, og Holger K. tolkede valgresultatet i retning af, at hans partis vælgere har samme opfattelse.

- Jeg har haft en klar fornemmelse af, at vores vælgere sætter pris på, at vi tager så klar politisk stilling. Det bliver en vigtig forandring af den danske EU-debat.

Slut med ja-nej debatten
Marianne Karlsmose

Marianne Karlsmose.
© DR
Marianne Jelved opfordrede til at forlade ja-nej-tankegangen og i stedet se på Europas mulighed for at præge den globale dagsorden.

Det er Kristendemokraternes formand, Marianne Karlsmose, meget enig med hende i. Partiet fik ganske vist ikke selv valgt en kandidat ind i EU-parlamentet, men det var i valgforbund med de radikale, som fik sin spidskandidat, Anders Samuelsen, valgt ind.

- Det er positivt at se, at valgkampen har handlet mere om værdier end om ja eller nej til EU. Det er også derfor vi har været i valgforbund med de radikale - for at vi kan få en kandidat, der vil tale miljøets og ulandenes sag i EU. Og det håber vi selvfølgelig, at de vil benytte, sagde hun.

Forfatningen på tapetet
Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, mener, at mange modstandere er blevet hjemme, fordi de opfatter EU som fup og svindel.

Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard.
© DR
- Nu skal vi til at diskutere forfatning, og vi ved jo, at der er meget stor skepsis i den danske befolkning over for den. Næste gang tror jeg, at der vil være en endnu større opbakning til unionsmodstanden, siger Pia Kjærsgaard, der glæder sig over, at forfatningstraktaten skal til folkeafstemning.

Junibevægelsens Hanne Dahl, der formentligt ikke blev valgt ind, ser også med stor skepsis på den kommende forfatningstraktat.

Hanne Dahl

Hanne Dahl.
© DR
- Jeg tror ikke på, vi får en partipolitisk debat om den. Ingen har jo villet diskutere indholdet af forfatningen, og jeg er da meget spændt på, om Holger K. vil anbefale et ja til den.

Megen optimisme var der ikke at spore hos Hanne Dahl.

- En debat om forfatningstraktaten er for sent nu. Dens ordlyd besluttes på fredag, og så kommer vi ikke til at diskutere indholdet mere.

Bendt Bendtsen

Bendt Bendtsen.
© DR
Bendt Bendtsen glædede sig over et flot valg til de konservative. Han ser frem til, at den kommende forfatningstraktat kommer på plads. Det er blevet endnu mere vigtigt efter udvidelsen med de ti nye lande

- Det, det drejer sig om i det nye Europa, det er, at vi skal have øget beskæftigelsen og bekæmpet terror. Vi skal have integreret de ti nye lande. Derfor må vi hæve debatten om, hvad skal EU beskæftige sig med i fremtiden.

 Læs også: 

Regeringer straffes i EU-valg (14-06-2004)

Nyrup vandt valget (14-06-2004)
Print artikel Send som mail
Flertal vil have dansk EU-kommissær

Valgvindere åbner for EU-kritik

Nyrup fik over 400.000 stemmer

Nyrup slår Schlüters stemmerekord

Bekymring over stemmeprocent

Kritisk europæisk presse efter valg

Skepsis i de nye EU-lande

Gult kort til Tony Blair

Fogh: Lad os klappe ad Nyrup

Nederlag til Berlusconi

  Flere EU-nyheder
Find de kandidater til valget, som du er mest enig eller uenig med
Gense Krydsild fra DR 1 og de web-valgmøder vi har holdt på dr.dk med spidskandidaterne
Analyseinstituttet Epinion har for TV-avisen gennemført en række målinger af danskernes holdninger til valget.
1. undersøgelse (27/5) Word-dokument
2. undersøgelse (5/6) PDF-dokument
Du kan finde masser af undervisningsmaterialer om EU på dr.dk/skole

 Til toppen