Gå til forsiden


Åben tidslinie
Historisk tidslinie

Læs artikler om Hverdagslivet i Irak
Hverdagsliv i Irak
Familie på flugt

Læs om aktørerneAktuelle artikler
Aktørerne

Gå til  opgavesiden
Opgaver
Test din viden
Lærervejledning
Leksikon
Se kort over Irak

Links
Sitemap
Kolofon

Forsiden

Gå til Nyhedernes forside Gå til Dril

 


Fakta om Irak


Irak ligger på den arabiske halvø omgivet af Iran, Jordan, Kuwait, Saudi Arabien, Syrien og Tyrkiet.
Med sine ca. 430.000 km2 er Irak 10 gange så stort som Danmark.
Der bor omkring 24 mio. mennesker i Irak. Godt 75% af indbyggerne er arabere, og knap 20% er kurdere. Resten er tyrkere, assyrere eller andre.
Hovedstaden Baghdad er landets absolutte centrum, både politisk, økonomisk og kulturelt. Det er i Baghdad, at landets relativt velhavende middelklasse bor, men det er også i Baghdad, at slumkvartererne vokser eksplosivt.

Flaget
Det irakiske flag består af tre brede striber i rødt, hvidt og sort. Det er de pan-arabiske farver, der symboliser revolutionen, den strålende fremtid og traditionen.
I midten er der tre grønne stjerner, der står for enhed, frihed og socialisme. Imellem stjernerne står ordene 'Allah er stor' i grøn arabisk skrift. Den muslimske sætning blev tilføjet flaget i 1991 under Golfkrigen, hvor Saddam Hussein ønskede at trække landet i en klarere islamisk retning.


Det irakiske flag


Styre
Ifølge Iraks midlertidige forfatning fra 1970 er landet en demokratisk folkerepublik med socialisme som mål og islam som statsreligion. I 1979 kom Saddam Hussein til magten som præsident for livstid, og landet har siden været diktatorisk styret af præsidenten og hans familie.


Islam og Saddam Hussein præger billedet


Irak har i princippet et flerpartisystem. Det er dog kun få partier, som er tilladte, og medlemsskab af et forbudt parti giver dødsstraf. I praksis er det totalt dominerende parti regeringspartiet Baath, som har siddet solidt på magten siden 1968. Det førende politiske organ er det 9 mand store Revolutionsråd, som præsident Saddam Hussein er formand for.

 


Sprog
I Irak er det officielle sprog arabisk. Kurdisk er ikke anerkendt som officielt sprog, selvom skolerne i det kurdiske område ofte underviser på kurdisk.
Arabisk er det fælles sprog for hele den muslimske verden. Det skyldes især, at Koranen er skrevet på arabisk og ikke må oversættes. Alle muslimer må derfor lære arabisk for at kunne læse deres hellige bog.
'Irak' er det arabiske ord for klippe. Der er flere arabiske ord, som med handel og kultur-eksport efterhånden er gledet ind i det danske sprog. Det er bl.a. ord som spinat, sukker, tulipan, turban, kaffe, alkohol, sofa, madras og skak.


Nogle af måneårets måneder

Månekalender
Irak bruger den islamiske månekalender, hvor vi i Danmark bruger den gregorianske kalender. Det muslimske år er på ca. 354 dage, dvs. det er 11-12 dage kortere end vores solår.
Mange steder bruger man både den islamiske og gregorianske datoangivelse; fx på aviser, kalendere og officielle dokumenter. Til nationale mærkedage bruger man den gregorianske kalender, mens den islamiske kalender bruges til at angive religiøse højtider.

Landbruget - 2'40
Landbruget klarer sig bedre efter sanktionerne er blevet lempet. Ole Sippel rapporterer 2001.
Butikkerne har ingen kunder - 0'53
Masser af varer, men ingen kunder. Ole Sippel rapporterer 2001.

Andre artikler i 'Hverdagsliv i Irak'
Familiemønster
Husholdning
Et land i krise
Skole/uddannelse
Religion

Udskriv teksten, som en pdf-fil

 


Dette website er udarbejdet af DR Internet Læring og DR Nyheder Online
med bidrag fra DR Nyheder Research.
Fotos og grafik © DR 2002