Gå til forsiden


Åben tidslinie
Historisk tidslinie

Læs artikler om Hverdagslivet i Irak
Hverdagsliv i Irak
Familie på flugt

Læs om aktørerneAktuelle artikler
Aktørerne

Gå til  opgavesiden
Opgaver
Test din viden
Lærervejledning
Leksikon
Se kort over Irak

Links
Sitemap
Kolofon

Forsiden

Gå til Nyhedernes forside Gå til Dril

 


Skole/Uddannelse


De fleste kan læse
De seneste 30 år er der blevet langt flere irakere, som kan læse og skrive. Tidligere var det især de bedst stillede familier, der havde mulighed for at sende deres børn i skole, men nu går næsten alle børn i skole.
For 40 år siden var der næsten 70% analfabeter i Irak, men da landet begyndte at tjene rigtig mange penge på olien op gennem 1970'erne, blev der råd til at bygge skoler og andre uddannelsessteder både i byerne og især ude på landet, hvor der dengang var langt mellem skolerne.


Piger og drenge i samme klasse


De seneste officielle tal fra 1995 viser, at det nu kun er omkring 40% af irakerne, der er analfabeter. Det er især kvinderne og de gamle, der ikke har fået mulighed for at lære at læse og skrive.

Skolegang for alle
Det er vigtigt for irakerne i dag, at deres børn går i skole og får en uddannelse.
Det er gratis at gå i skole i Irak, og al uddannelse er reguleret og styret af den irakiske regering.
I 1970'erne blev der indført skolepligt for både drenge og piger mellem 6 og 11 år. Det har betydet, at næsten alle irakiske børn går i den 6-årige grundskole, som bliver afsluttet med en eksamen.


Klasseundervisning i Baghdad i 1998

Efter grundskolen kan man fortsætte med endnu tre års undervisning, men det er under halvdelen af børnene, der fortsætter efter grundskolen. De fleste børn bliver efter de første seks år taget ud af skolen for at hjælpe med arbejdet i hjemmet.
De elever, der fortsætter med yderligere tre års skolegang efter grundskolen, kan gå på en tre-årig overbygningsuddannelse, der svarer til vores gymnasium. Når man har bestået den afsluttende eksamen herfra, kan man vælge at videreuddanne sig på en af de ca. 25 højere læreanstalter eller på et af landets 10 universiteter.

Læreren er autoriteten
Irakiske skoleelever får tidligt indprentet, at deres lærer er en autoritet, der ikke kan rykkes ved. Lærerens ord er lov. Og de elever, der ikke gør hvad der bliver sagt, kan risikere en syngende lussing.
Undervisningen foregår generelt på arabisk, men i de kurdiske områder mod nord bliver der undervist på kurdisk.

 



Kvindelig lærer i Baghdad i 1998


Koran-læsning er en vigtig del af skolegangen i Irak. Eleverne begynder meget tidligt at lære om Islam. Det er også en væsentlig del skolegangen, at børnene lærer at tro på Saddam Hussein som landsfader og som forbillede.


Så er der frikvarter


Hvert skoleår afsluttes med en oprykningsprøve, som eleven skal bestå for at få lov at rykke op i næste klasse. Undervisningen fokuserer i høj grad på den årlige eksamen, og irakiske skoleelever arbejder derfor meget med paratviden og udenadslære og ikke så meget med kritisk stillingtagen og diskussion - som er vigtigt i fx den danske skoletradition.

 

Skole i Baghdad - 1'15
Under sit besøg i Irak i 1998 besøgte DR's Jan Ewens en skole i Baghdad og talte om undervisning og idealer med den lokale lærer.

Universitetet et i Baghdad - 0'45
Inden sanktionerne mod landet, var Iraks unge blandt de bedst
uddannede i den arabiske verden. I dag, år 2001, lever de under et diktatur, hvor de hverken har adgang til internet eller lærebøger af nyere dato.

 

Andre artikler i 'Hverdagsliv i Irak'
Familiemønster
Fakta om Irak
Et land i krise
Religion
Husholdning

Udskriv teksten, som en pdf-fil

 



Dette website er udarbejdet af DR Internet Læring og DR Nyheder Online
med bidrag fra DR Nyheder Research.
Fotos og grafik © DR 2002