Gå til forsiden


Åben tidslinie
Historisk tidslinie

Læs artikler om Hverdagslivet i Irak
Hverdagsliv i Irak
Familie på flugt

Læs om aktørerneAktuelle artikler
Aktørerne

Gå til  opgavesiden
Opgaver
Test din viden
Lærervejledning
Leksikon
Se kort over Irak

Links
Sitemap
Kolofon

Forsiden

Gå til Nyhedernes forside Gå til Dril

 


Religion


Irak er et muslimsk land. 97% af irakerne er muslimer, og de fleste af resten tilhører forskellige kristne kirker.

Islam er statsreligion
Islam er statsreligion i Irak, men landet er politisk ledet og ikke religiøst - som fx i nabolandet Iran, hvor religionen gennemsyrer hele samfundet. I Irak bliver troen overvejende betragtet som en personlig eller kulturel sag.


En af Iraks mange moskeer

Islam har stor betydning for dagliglivet i Irak, og religionen er blevet langt mere fremtrædende i det irakiske samfund i løbet af de sidste 10-15 år. Det skyldes især, at Saddam Hussein (måske for at provokere USA og den vestlige verden) bevidst har arbejdet på at trække landet i en mere radikal muslimsk retning.

Flere radikale muslimer
Tidligere var Irak et af de mindst religiøse lande i den arabiske verden, og de muslimske og kristne befolkningsgrupper levede relativt fredeligt sammen.

Ifølge forfatningen er der religionsfrihed i Irak, men denne frihed er i de senere år blevet mere og mere udhulet. De religiøse mindretal føler sig klemt og har svært ved at praktisere deres religion i fred. Man mener at omkring 1/3 af landets kristne er flygtet fra Irak pga. muslimske forfølgelser.


På vej ind i moskeen

Gadebilledet afspejler tydeligt udviklingen: år for år er der flere kvinder, som er helt tildækkede, eller som bærer det islamiske hovedtørklæde.

Sharia dukker op
Selvom Iraks lovgivning ikke er baseret på islam, har den islamiske lov Sharia (som betyder Guds lov) alligevel indflydelse. Der er særlige religiøse domstole som tager sig af familieret for muslimerne, og som bruger den islamiske lov.

Men Sharia bliver også af og til brugt ved de almindelige domstole for at tækkes ekstreme islamiske grupper. Tyveri kan fx straffes med at tyven får sine hænder hugget af.


Glimt af fredagsbønnen

I de senere år har regeringen med Sharia i hånden lukket natklubber og barer og forbudt alkohol.

Det tror muslimer på
Islam betyder både hengivelse og fred - underkastelse under den ene, sande gud, som er Allah.

Koranen og sunna er islams fundament. Allah taler til muslimerne gennem Koranen, som er den hellige skrift. Muslimerne finder hjælp til hvordan de skal leve ved at studere Koranen og sunna, som er profeten Muhammeds vejledning om skik og brug.

 


De fem søjler
I Koranen er der fem punkter for hvordan man lever som god muslim. Det er de fem søjler med hver sit nøgleord: trosbekendelse, bøn, faste, almisse og valfart.

  • Trosbekendelsen. For muslimer er der kun én gud, Allah, og Muhammed er hans profet.
  • Bøn. En muslim skal bede til Allah fem gange om dagen.
  • Faste. En muslim skal overholde Ramadanen, dvs. faste en måned om året til minde om den måned, hvor Muhammed modtog åbenbaringen.
  • Almisse. En muslim skal være gavmild mod de fattige. Man tjener Allah ved at give penge til de trængende.
  • Valfart. En muslim skal mindst én gang i sit liv rejse til Mekka, muslimernes hellige by og profeten Muhammeds fødeby.


Muslimer i bøn med ansigterne vendt
mod Mekka

Mekka
Mekka i Saudi-Arabien var oprindeligt den største by på den arabiske halvø. I dag er det muslimernes hellige by, som alle muslimer må besøge mindst én gang. Det er her Kaaba'en er, den sorte sten som er den vigtigste muslimske helligdom.
Hvert år kommer millioner af pilgrimme til Mekka fra hele den muslimske verden. Rejsens mål er den hellige plads, hvor pilgrimmene i store cirkler bevæger sig rundt om Kaaba'en.

Bønnen
En muslim beder fem gange om dagen. Det kan foregå hvor som helst, men om fredagen går mændene som regel til bøn i moskeen, hvor det så kan være en imam, der leder bønnen. Kvinderne beder som regel derhjemme.


Baghdad bybillede

Når en muslim skal bede, lægger han sig på knæ på sit bedetæppe med spidsen af mønstret vendt mod Mekka. I nogle bedetæpper er der indsyet et kompas, så det er nemt at finde den rigtige retning. Først skal den bedende vaske hoved, hænder og fødder. Det kan man se af de tre kander, som tit er en del af tæppets mønster.

Ramadan
Det er almindeligt udbredt, at muslimerne i Irak overholder Ramadanen, som er den årlige fastemåned. Dvs. de må hverken spise eller drikke mellem solopgang og solnedgang, og de må heller ikke dyrke sex, ryge eller tygge tyggegummi i samme tidsrum. Mange af timerne går med bønner og Koran-læsning. Muslimerne fejrer Ramadanen for at mindes den måned, da profeten Muhammed modtog åbenbaringen og den hellige skrift. Fastemåneden bliver afsluttet med en kæmpestor mad- og gavefest, der varer i flere dage

 

Fredagsbøn - 0'54
Vagn Olsen lavede tv-serien "Vagn i Arabien" i år 2000.
Under sit besøg i Irak fik han mulighed for at overvære fredags-bønnen i en moské i Baghdad.

Irak, Islam og Saddam - 1'10
Under optagelser i Irak i 1998,til tv-programmet "Udefra", talte DR's Jan Ewens med imam Ahmed al Abdullah.

Andre artikler i "Hverdagsliv i Irak"
Familiemønster
Fakta om Irak
Et land i krise
Skole/uddannelse
Husholdning

Udskriv teksten, som en pdf-fil

 



Dette website er udarbejdet af DR Internet Læring og DR Nyheder Online
med bidrag fra DR Nyheder Research.
Fotos og grafik © DR 2002