Gå til forsiden


Åben tidslinie
Historisk tidslinie

Læs artikler om Hverdagslivet i Irak
Hverdagsliv i Irak
Familie på flugt

Læs om aktørerneAktuelle artikler
Aktørerne

Gå til  opgavesiden
Opgaver
Test din viden
Lærervejledning
Leksikon
Se kort over Irak

Links
Sitemap
Kolofon

Forsiden

Gå til Nyhedernes forside Gå til Dril

 


Husholdning


Mangel på varer
Hverdagen i en irakisk familie har de sidste 10 år i høj grad været præget af FN-sanktionerne. Handelsblokaden mod Irak har skabt mangel på næsten alle dagligvarer. Det er en kamp at skaffe de mest nødvendige ting til familiens opretholdelse.
I de seneste år er blokaden blevet lempet lidt, så i dag er der igen varer i butikkerne, og på markederne faldbyder de handlende kød, grønsager, vaskemidler, tøj og sko, men handlen går langsomt.
Inflationen i Irak er løbet løbsk, og de næsten daglige prisstigninger har gjort helt basale varer urimeligt dyre for en almindelig familie. I praksis betyder det, at de allerfleste familier i dagens Irak er tvunget til at klare sig med få madvarer og kun lidt kød.

Dagligvarer til skyhøje priser
I 2001 tjente en offentligt ansat iraker ca. 10.000 dinarer om måneden. Det er det dobbelte af, hvad han tjente 5-6 år tidligere. Men prisen på et kilo tomater er i mellemtiden steget til 200 dinarer, og et kilo kød koster 3000 dinarer - næsten 1/3 af månedslønnen. For en almindelig familie er det meget svært at skaffe penge til at købe de varer, de gerne vil have.


Der er varer i slagterboden

Fødevarerationer
Husmødrene i Irak må udvise stor opfindsomhed for at få pengene og madvarerne til at slå til. Og hver måned står de tålmodigt i kø for at få udleveret den kasse med basale husholdningsvarer, som hver eneste iraker har ret til frit at modtage.
I juni 2002 bestod en månedlig ration for én person af denne pakke:

9 kg mel
3 kg ris
2 kg sukker
200 gram te
1 kg bønner
100 gram salt
1,250 liter madolie
3,6 kg modermælkserstatning
250 gr. sæbe
350 gr. vaskemiddel
800 gr. gryn
500 gr. ost/mælk

Det ser måske ud af meget, men problemet er at det er meget ensidig kost, der kommer ud af pakken. Kød og grønsager må familien prøve at skaffe på det frie marked eller bytte sig til for noget af rationen.

For Iraks fattige er det så vanskeligt at klare hverdagen, at mange forsøger at sælge dele af deres ration for at skaffe penge til medicin og tøj.

Irakisk køkken
Før FN-sanktionerne begyndte at stramme til om Irak, spiste familierne varieret og krydret mad. En traditionel irakisk middagsret er en eller anden form for kød, gerne kylling eller lammekød, der bliver tilberedt i en kraftigt smagende sauce og serveret med ris.

 



Frugt og grønt til salg på markedet


En irakisk husmor bruger normalt masser af grønsager i sit køkken: auberginer, courgetter, okra, tomater, løg, peberfrugter, citron og bunker af persille. Og så laver hun hjemmelavet pickles som fx den traditionelle irakiske torshi med gurkemeje, gulerødder, hvidkål, blomkål og kålrabi, eller majroer og rødbeder, når de er til at få.
Irakerne har en sød tand og elsker bl.a. et lille stykke af den honningdryppende Baklava-kage, som også kendes fra Tyrkiet og Grækenland.

Dulma
En typisk irakisk middagsret er dulma. Det er fyldte courgetter, som kan tilberedes i gryde eller ovn.
Det skal du bruge:
8-10 mellemstore courgetter
250 g. hakket lammekød
1 mellemstort finhakket løg
1 fed finhakket hvidløg
½ spsk paprika
½ spsk. salt
3-4 spsk. olie
3 spsk tomatpuré
1 spsk. citronsaft
2 dl. hakket bredbladet persille

Sådan gør du:
Udhul courgetterne og hak noget af fyldet til farsen.
Rør en fars af resten og fordel fyldet i courgetterne.
Smør et ildfast fad og læg de fyldte courgetter i. Hæld lidt vand ved. Dæk dem til og bag dem ca. 35-40 min. ved 200 grader.
Serveres med ris, salat og yoghurt.

Print opskrift

Uddelling af rationeringskort - 0'30
Ole Sippel besøger Baghdad i 2001, hvor mennesker står i kø for at få udleveret rationeringskort og madrationer.

Marked i Baghdad - 0'45
Ole Sippel besøger i 1996 et fødevaremarked i Baghdad i anledning af en lettelse af sanktionerne, der skaffer flere varer til landet, og sænker priserne.

Andre artikler i 'Hverdagsliv i Irak'
Familiemønster
Fakta om Irak
Et land i krise
Skole/uddannelse
Religion

Udskriv teksten, som en pdf-fil



Dette website er udarbejdet af DR Internet Læring og DR Nyheder Online
med bidrag fra DR Nyheder Research.
Fotos og grafik © DR 2002