Inden længe er det tid til, at Wall of Sound går i gang - en ny, østjysk festival, der slår sig selv op som en todages festival med 20 koncerter og ikke mindre end 200 oplevelser.
I ugens løb har folkene bag haft drøntravlt med at få græsplænerne ved det gamle statsfængsel i Horsens til at ligne en hyggelig festivalplads.
- Og så håber vi, at folk tager konceptet til sig. Vi skal jo starte helt fra bunden og lære folk, at vi findes. Jeg håber, at folk tager hele festivalpakken til sig. Det drømmer jeg om. Vi arbejder for en ny tradition for byen, siger Michala Mellson, der er festivalleder for Wall of Sound.
Et af de bands, der spiller på Wall of Sound-festivalen, er The Minds of 99. Hør et nummer med dem her, mens du læser videre:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a4e0f0ba11f9f13ec162baf
Gæsten som hovednavn
Men i et land, hvor festivalerne det seneste årti nærmest er eksploderet, kræver det sit at skille sig ud fra mængden.
Hos folkene bag Wall of Sound har det været vigtigt, at det er gæsterne, der i fokus, og festivalen opfordrer alle til at smile stort, kramme længe og i det hele taget være med til at sprede den gode stemning.
- Altså vi har nok brugt nærmest hippie-agtige ord omkring den her festival. Gæsten er hovednavn på den her festival, som vi egentlig tænker lidt som en stor havefest. Vi vil gerne ramme fællesskabet, siger Michala Mellson, som også lægger vægt på, at de 20 koncerter ligger forskudt af hinanden, så man stort set kan få alle koncertoplevelserne med fra start til slut.
Blandt navnene på festivalen finder man også Scarlet Pleasure, Alex Vargas, Marvelous Mosell, Benal og den svenske Jenny Wilson.
- Vi er så mega stolte af det program. Jeg har allerede koldsved over at skulle følge op på det næste år, griner festivallederen.
Heldigvis har Horsens-festivalen fået mange af de navne, man håbede på til det første år, siger hun.
- Jeg synes, vores program er meget alsidigt og rammer meget af det, som, vi synes, er toneangivende lige nu inden for dansk musik. Og så får vi ligesom lov til at være rosinen i pølseenden og kan byde ind på nogle af de orkestre, der næsten er ved at gå på ferie og slappe af efter en travl sommer med festivaler rundt omkring i landet.
Lyt til Alex Vargas her:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5800c070a11f9f097c0a6a86
Bliver endnu større næste år
Bookerne på Wall of Sound er direktør for Horsens & Friends, Claus Visbye, som indtil sidste år var formand for Smukfest i Skanderborg, og Jeppe Vind, som leder spillestedet Kulisselageret i Horsens.
Dermed er det nogle garvede folk i branchen, der har stået i spidsen for at hente musiknavne til Wall of Sound. For det er netop musikken, der er lokkemaden til en festival, siger Jeppe Vind.
- Flere af de navne, vi har fået på plakaten, har tidligere spillet på Kulisselageret, og vi har en lang historik med de forskellige bookere og har på den måde opbygget et tillidsforhold til dem.
- Og når vi har fortalt om det her projekt, og hvad det er, vi forestiller os, så har flere kunstnere også syntes, at det har været spændende at være med til at løfte noget nyt, siger han.
Han fortæller, at ud af en top 10-liste over navne, man har ønsket at få til at spille til Wall of Sound, er i hvert fald otte gået i opfyldelse.
Og da de første navne til festivalen blev offentliggjort i foråret, blev Jeppe Vind endda kontaktet af bookere fra andre musikere, der spurgte ind til, hvorfor de ikke havde spurgt dem.
- Så det siger mig, at der er interesse for det her. Og vi har allerede en aftale på plads til næste års festival, hvor vi bliver endnu større - og det kommer også til at afspejle sig i programmet, afslører Jeppe Vind.
Gode navne og særlig lokation
Og folkene bag Wall of Sound har fat i noget af det rigtige, mener P6-vært Carsten Holm, der selv er en garvet festivalgænger.
- Jeg synes, når man kigger på de navne, de har, så er det nogle gode, folkelige navne som Scarlet Pleasure, The Minds of 99 og Alex Vargas. Og så har de, udover det, også nogle unge talenter, der peger fremad, og som også har været rundt på andre mindre festivaler - så som Goss, siger han.
Der, hvor Wall of Sound måske kan vinde lidt ekstra point, er på den særlige lokation ved Fængslet i Horsens, mener han.
- Fængslet har et godt ry. Det er jo der, helt store navne som Metallica har spillet. Og så gør de meget ud af at fortælle, at der kommer en masse kreative aktører, der laver nogle forskellige hyggekroge på festivalen. Så jeg tror, det bliver rart at være publikum, siger han.
- Der er sikkert cool mennesker i Horsens
Rapgruppen Benal er et af de mange navne, der spiller til Wall of Sound. Og det er sjovt i sig selv, at man ikke aner, hvad der venter en med en ny festival, lyder det fra den ene halvdel af duoen, Benjamin Hav.
- Egentlig er der jo ret mange steder, vi ikke ved noget om, inden vi skal spille der. Og det er lidt sjovt ikke at vide, hvad man kommer til. Jeg tænker, de formentlig har en scene. Eller det kan da også være, vi skal spille på et eller andet lad, hvor der er plads til 18 mennesker, siger han.
Hør et nummer med Benal her:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:538d7b276187a20bb4f104e6
- Men jeg synes, det er et ekstremt spændende program, de har, hvor de blender forskellige genrer. Så det er lidt noget andet end en festival, der mest har dem, der spiller de største hits. Jeg glæder mig. Det kan man vel godt sige. Og der er sikkert mange cool mennesker i Horsens, siger Benjamin Hav.
En lillebror til Aarhus
Som på mange andre festivaler er Wall of Sound i høj grad også båret af frivillige kræfter. Omkring 200 frivillige er med til at stable festivalen på benene, og en af dem er Amanda Arrigan Nymann på 22 år, der selv bor i Horsens.
- Jeg synes, det er super fedt med mere kultur i Horsens, så vi ikke ender som en lille bondeby, som vi måske har ry for at være. Jeg synes, vi er en lillebror til Aarhus rent kulturmæssigt, siger hun.
En af de andre frivillige er 30-årige Rasmus Dannevang Matzen, der bor i Aarhus, men kommer fra Horsens. Han er ved at uddanne sig til møbelsnedker og hjælper til med at bygge interiør på festivalpladsen.
- Det er fedt at få noget ansvar, og det er sjovt at være med til. Jeg har også bygget ting til arrangementer i Aarhus og til Smukfest, og det er fedt at være med til at bygge sådan noget op, siger han.
Der er plads til omkring 7500 mennesker på festivalpladsen, og Michala Mellson håber, at Wall of Sound på sigt kan trække flere gæster end de omkring 2500 man satser på i år.
- Jeg tror da, de fleste gerne vil have, at man laver en succes, som mange gerne vil til. Men nu bruger vi noget tid på at udvikle konceptet og finde ud af, hvad det er, der er det rigtige. Og det er ikke nødvendigvis det rigtige at vokse med hæsblæsende fart. Vi skal lære formatet at kende og starte med nogle gode værdier, så vi kan nå at følge med, siger hun.
Wall of Sound starter den 7. september klokken 14 og lukker ned med The Minds of 99 lørdag den 8. september klokken 22.30.