Smukfest-booker takker af: Vi ved, vi ikke får U2, men vi prøver altid alligevel

Den største forandring i branchen har været den markante prisstigning på at booke musikere, siger Claus Visbye, der i år har sidste år som formand for Smukfest.

Claus Visbye bød i går velkommen til Smukfest nummer 38 - og samtidig bliver det hans sidste festival som formand. (© DR)

Med et musikbudget på godt 40 millioner i 2017 bruger Smukfest flere penge end nogensinde før på at booke artister. Det er nemlig blevet langt dyrere at få kunstnerne til at give koncerter.

Det skyldes især, at man i stedet for fysisk pladesalg er gået over til streaming af musik, der ikke giver lige så mange penge i kassen for musikerne. Derfor bliver prisen på livemusik meget dyrere.

Men det skyldes også, at der er flere festivaler i Danmark end tidligere, og både danske og internationale festivaler kæmper om de samme artister.

- Inden for de seneste fem år er priserne steget med 30-40 procent, siger Claus Visbye.

Han har været formand og dermed også musikbooker for Smukfest i ni år, og Smukfest 2017 bliver hans sidste.

I foråret meldte han ud, at han ville stoppe på posten. Han mener nemlig, at i et job som hans er det godt med nyt blod en gang i mellem.

- Vi prøver hvert eneste år

Men som festivalformand gennem mange år ved han, hvordan det er at sidde ved forhandlingsbordet og forsøge at hive kunstnere hjem, som festivalen måske ikke har råd til.

Mange gange er en aftale faldet, fordi festivalen ikke kunne betale prisen, men det forhindrer ikke Smukfest i altid at sigte så højt som muligt, siger han.

- Vi starter altid fra øverste hylde, og sandsynligheden for, at vi får U2 i skoven, den er der ikke, det ved vi godt. Men vi prøver hvert eneste år. Og så er det efterfølgende noget med at finde ud af, hvad vi så kan få, fortæller Claus Visbye.

- Og så handler det også om 10.000 andre ting - alt fra om bassistens kone er blevet gravid, om bandet overhovedet er på turné, og om der er andre, der har budt flere penge. Det er det muliges kunst.

Høje forventninger

I de seneste år har festivalen og dermed også formanden nydt godt af, at Smukfest er meget populær.

Billetterne til årets festival blev udsolgt, inden man overhovedet havde offentliggjort et eneste musiknavn. Men det betyder også, at forventningerne er høje, og det skal man tage alvorligt, siger formanden.

- Vi skal opfylde forventningen om, at det er en speciel fest, man kommer til med både danske og internationale navne på toppen. Og i international sammenhæng, der er vi altså stadig en lille festival.

- Men jeg synes, det er gået godt i år - vi har et bredt program og har fået en legende som Jamiroquai, og så har vi også fået Major Lazer, som er hovednavn på seks store europæiske festivaler, hvor vi er en af dem, siger Claus Visbye.

En lidt besværlig artist

Han vil dog ikke ud med, hvilken artist, han har betalt allerflest penge, men at det er et sekscifret beløb er ingen hemmelighed.

- Man skriver under på nogle kontrakter om, at man ikke går ud med, hvad man betaler. Men i den her branche er der jo, udover lønning til en artist, også en stor produktion rundt om og en masse andre lønninger, der skal betales, siger han.

Derimod vil han gerne fortælle om en af de lidt mere besværlige artister, han har haft med at gøre. Det var nemlig, da Sia skulle spille på Smukfest sidste år.

- Sias optræden er en af de mest fantastiske, jeg har set. Men hun er jo også en meget sky person, og hun ville absolut ikke have noget med andre mennesker at gøre. Det bliver lidt besværligt, når man er på en festival med 55.000 mennesker. Men det lykkedes nu det hele, siger han.

Sia gav koncert på Bøgescenen på Smukfest sidste år. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Prince var en af de største

Med at hav af koncerter i bagagen, er der dog særligt én artist, han fremhæver som en virkelig stor oplevelse at få på Smukfest.

Nemlig Prince, der spillede på festivalen i 2013.

- Det er fordi, han er den, han er, og der er ikke ret mange festivaler, der får ham. Og så var han nem at have med at gøre - ydmyg og 100 procent på, siger Claus Visbye.

- Han sad og lavede lyd på vores lydsystem om formiddagen fra et hotelværelse i Sverige, mens bandet var hernede. Og så fløj han herned i sit privatfly og lavede sin koncert og gik bare helt op i det her. Og så lykkedes det jo at få kronprinsen til at introducere Prince, og sådan en lille gimmick tror jeg ikke, man kan finde så mange andre steder.

Prince optrådte på Smukfest i 2013 - og det var virkelig et scoop at få ham på programmet, siger Claus Visbye. (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)

Tror Smukfest vil klare sig godt

Nu er han dog klar til at sige farvel som formand. En beslutning, der ikke lige blev taget på én dag, men også en beslutning, han har det godt med.

- Jeg har på fornemmelsen, at Smukfest kommer til at klare sig godt, fordi jeg tror på, vi kan lave en god blanding. Vi bruger 41 millioner på musik og produktion i år, men vi bruger altså et tilsvarende beløb på at lave rammen, siger han.

- Vi har 150 artister på scenerne i år, men vi har også en masse andre programpunkter som er en blanding af finurligheder, kunst og installationer. Det er alt fra erotisk novellelæsning, til at man kan bygge sin egen lagkage, og det er også en del af vores fest. Og jeg tror ligeså meget, at publikum køber billet til den del som til musikprogrammet, siger Claus Visbye.

Det bliver den nuværende næstformand og festivalens talsmand, Poul Martin Bonde, der bliver formand for Smukfest frem til næste generalforsamling.