88-årige Ruth Johansen fra København droppede for nyligt en knæ-operation og har smidt sin medicin og to stokke, fordi hun gennem træning har genvundet styrken i sit knæ. Nu falder hun heller ikke på gaden længere.
For to år siden havde hun aldrig dyrket sport, men nu træner hun styrketræning og boldspil (især floorball) to gange om ugen sammen med andre ældre på Aktivitetshuset Baldersgade på Nørrebro i København.
Ruth Johansen er én af 44 ældre i alderen 65 til 93 år, der har deltaget i et forskningsprojekt med alderstilpasset boldspil og styrketræning for ældre. Udover en række fysiske gevinster, som kan måles, er de ældres selvoplevede livskvalitet også steget undervejs.
Nu vil Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) have træningstilbuddet bredt ud til hele kommunen og have personalet uddannet til at bruge den mere legende tilgang til træning.
Pligttræning og legende træning
Det er Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, der står bag forskningsprojektet på tre aktivitetscentre.
Det viser, at den regelmæssige holdspilstræning og styrketræning giver bedre trivsel sammenlignet med dem, der fortsatte deres sædvanlige aktiviteter i kontrolgruppen.
Forskellen var i gennemsnit 12 procent efter bare 12 ugers træning.
Samtidig opfattede de ældre styrketræningen som mere pligttræning, mens boldspillet var legende og virkede mere motiverende for de ældre at være med i, fordi de glemte tiden og grinede en masse undervejs.
Samtidig har det vist sig, at det ikke kræver så meget at dyrke boldspil. Man kan lynhurtigt stille op til træning, fordi man ved fælles hjælp bare lægger bordene ned i festsalen (som ses på billedet herunder) og tager et par løbesko på og går i gang. Holdene med boldspil er stadig aktive.
Første test af ældres boldspils-gevinster
Det er første gang, at forskerne har ladet så gamle mennesker dyrke holdspil, og spillene var tilpasset de ældres niveau.
- Projektet har vist, at boldspilsbaserede holdspil er mulige selv for ældre borgere helt op til 93 år, hvis man tager højde for deltagernes fysiske formåen. Det giver meget spændende muligheder for udvikling af nye motionstilbud i kommunale ældrecentre, siger Jens Bangsbo, der er professor på Center for Holdspil og Sundhed og ansvarlig for projektet.
Ifølge Ruth Johansen tæller det ekstra, at man træner sammen med andre på samme alder.
- Det gør det netop ekstra spændende, og det er fantastisk, at de (forskerne og aktivitetscentret, red.) hjælper os i gang. Vi er ved at blive gamle, og det er utroligt, at de så alligevel kan finde ting, som vi kan være med i, siger Ruth Johansen.
Hun forklarer også, at boldspillet har givet et bedre sammenhold end fx styrketræningen.
Motivationen er den store udfordring
Forsøget understreger potentialet i at forbedre ældre borgeres livskvalitet gennem motionsaktiviteter, siger Ninna Thomsen:
- Det er lige i øjet i forhold til, hvad vi gerne vil. For ét er få de mennesker, der altid har været fysisk aktive til at blive ved med at være det i seniorlivet. Noget andet er at få de mennesker, der aldrig har dyrket idræt motiveret. Det er den helt store udfordring i sundhedssektoren.
- Der viser det her tiltag sit værd, at det faktisk kan lade sig gøre at få Ruth og andre med på vognen, siger Ninna Thomsen.
Nødt til at have mere fokus på sind og krop
Aktivitetshuset i Baldersgade har besøgt ældre i området for at få dem med i fællesskabet med træningen samtidig med, at træningen virker forebyggende og holder de ældre i gang, så de er i stand til at klare sig bedre selv i hverdagen.
Det har kommunen ikke haft nok fokus på tidligere, mener Ninna Thomsen:
- Det er en meget vigtig pointe for mig, at dét, at vi hjælper de ældre ud af ensomhed og samtidig giver dem træning, går hånd i hånd. Det er noget af det bedste ved det her tiltag.
Ud af ensomhed og ind i fællesskabet
Hun forklarer, at der sidder rigtig mange ensomme ældre, hvor netværket er faldet bort, ægtefællen er død, eller de ikke kan så meget som tidligere.
- Der skal vi finde noget, som sætter ind mod ensomhed, skaber fællesskab og giver den nødvendig fysisk træning, som man samtidig har lyst til at fortsætte med, fordi det er sjovt. Det nye her er kombinationen, hvor vi kobler det sociale, samværet og fællesskabet med den fysiske træning og sundhedsdagsordenen på ældreområdet, siger Ninna Thomsen.
Andre kommuner kan også få hjælp
Center for Holdspil og Sundhed har for nyligt fået 16 millioner kroner af Nordea-fonden til at udmønte deres forskningsresultater om træning og boldspil i konkrete motionskoncepter.
Nu vil centret informere landets kommuner om resultaterne af træningsforsøget med de ældre i København og tilbyde at hjælpe andre kommuner med at uddanne personalet til at lave lignende træningsforsøg for ældre.
Se indslag fra TV Avisen 18:30 den 5. december 2016
Hør indslag fra P4 Eftermiddag - København den 5. december 2016
Nyhed fra klokken 15:30
Indslag med professor Jens Bangsbo fra Center for Holdspil og Sundhed
Indslag med Ruth på 88 år