Fodbold sænker ældres risiko for at falde og få knoglebrud

To ugentlige træningstimer på grønsværen gør bedstefædre-generationen meget yngre kropsligt.

Steen Harbo er 69 år og spiller på fodboldholdet. Han havde ikke haft fodboldstøvler på i 40 år, da han genoptog karrieren på grund af et forskningsprojekt. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Det er aldrig for sent at starte til fodbold. Selv for gamle utrænede mænd, kan boldspillet nemlig få stor betydning for sundheden.

Sådan lyder konklusionen i et netop afsluttet forskningsprojekt fra Københavns Universitet. Her har man set på, hvor stor effekt fodboldtræning gennem et år har for en række utrænede mænd i alderen 65-75 år.

Resultaterne er ikke til at tage fejl af. Forskningen viser, at fodboldtræningen styrker både knoglerne og musklerne foruden konditallet og hjertekar-kredsløbet.

- Vi kan konstatere, at de utrænede 70-årige bedstefædre blev til veltrænede – og kropsligt yngre – mænd gennem et års træning to gange en time om ugen, siger professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet til DR Nyheder.

Langvarig træning mindsker risiko for fald

Tidligere resultater fra samme forskningsprojekt har vist, at et års fodboldtræning for 65-75-årige utrænede mænd gav en stigning på 20 procent i kondital, større, stærkere og smidigere hjerter (svarende til 50 procent reduktion i risikoen for hjertekar-sygdomme), samt 4-5 procent stigning i knogletæthed i lårbenshalsen, som er klinisk vigtig i relation til knoglebrud.

Nu har forskerne så de afsluttende resultater, der samtidig viser, at langvarig træning gjorde mændene hurtigere til at gå på trapper, de blev bedre til ’rejse og sætte sig-præstationstesten’, og de blev markant bedre til at hoppe – faktisk hoppede de ældre herrer hele 50 procent højere efter et års fodboldtræning.

- Det gør, at deltagerne i højere grad bliver i stand til at gå på trapper og lave dagligdagsfunktioner. Samlet set betyder det et markant fald i risikoen for at falde og få knoglebrud, konstaterer Peter Krustrup.

Glade spillerne

En af spillerne er Steen Harbo er 69 år. For nogle år tilbage var han ikke i god form.

- Jeg gjorde ingenting. Jeg havde faktisk ikke gjort nogen som helst form for idræt i 10 år. Jeg havde spillet fodbold, da jeg var ganske ung indtil 20-21 år og ikke haft et par fodboldstøvler på i 40 år, siger Steen Harbo på 69 år.

- Jeg har det helt eventyrligt godt. Jeg har ikke åndedrætsproblemer eller noget som helst. Og jeg er ikke særlig forpustet, så det er helt fint, siger Steen Harbo.

Høj-intense løb og vendinger er guld værd

Også træneren, der er videnskabelig assistent på projektet, har mærket de gode resultater.

- Spillerne har haft gps’er på under træning. Og vi har faktisk kunnet se, at de løber længere efter et års træning, de har flere høj-intense løb, så der er virkeligt sket noget på det fysiske plan, siger Therese Hornstrup fra Center for Holdspil og Sundhed.

Og der er en særlig grund til at lige præcist fodbold er en god sport at vælge.

- Fodbold er en effektiv kombinationstræning, der giver høj puls, og hvor de mange forskellige vendinger og hurtigløb giver en god belastning til musklerne og til knoglerne, siger Peter Krustrup.

Forskningen er slut, men holdet spiller stadig

Oven i de fysiologiske fordele kommer så det venskab holdet får opbygget.

- Holdet har været ekstremt homogent. Der er et velvære og en hjælpsomhed helt uden lige, og det er udelukkende skabt af fodboldkammeratskabet, så det har været ovenud godt, siger Ole Petersen på 77 år, der ikke at have spillet fodbold i hvert fald i 20 år, da han begyndte.

Selv om forskningsprojektet for længst er slut, mødes holdet stadig hver uge og spiller.

Kort om forskningsprojektet