Nyt initiativ skal gøre det lettere at komme i gang med cykelsport

Antallet af motionscyklister er steget eksplosivt de seneste år, og nu begynder DGI en ny charmeoffensiv.

(© Colourbox)

Cykling er for mange danskere ikke kun transport til og fra arbejde.

Omkring 350.000 dyrker cykling på motionsplan på en racercykel på landevejene eller på en mountainbike i skoven.

Og i cykelklubberne har man de seneste år oplevet fortsat stigende interesse, og langt flere medlemmer er kommet til.

Cykelsport giver få skader

I Danmarks næststørste idrætsorganisation DGI tror man ikke, at cykelbølgen har toppet endnu.

Derfor lanceres projektet Cykel med DGI, som skal styrke cykelklubberne og øge interessen for motionistcykling endnu mere.

- Flere og flere får øjnene op for, at cykling er en suveræn idrætsform, fordi cykling i forhold til løb er skånsomt ved kroppen og giver få skader, og fordi det både kan dyrkes på hold sammen med andre eller alene, når man har tid, siger idrætskonsulent og projektleder Ulrich Gorm Albrechtsen.

Det skal være lettere at starte uanset form og udstyr

Projektets mål er både at få flere nye cykelmotionister, at få flere nuværende cykelmotionister ind i klubberne, og at der skal laves flere tilbud særligt til kvinder.

Det skal blandt andet ske ved at uddanne 500 nye trænere og holdkaptajner, ved at lave flere teknik- og mekaniker-kurser, og ved at lave forskellige træningsforløb til forskellige typer cyklister.

- Vi vil fjerne nogle af de barrierer, der i dag holder folk væk fra klubberne. Det skal være nemmere at starte fra scratch uden udstyr og med lav kondi, siger Ulrich Gorm Albrechtsen.

Prøv et introduktionsforløb

Hvis man vil prøve landevejscykling, så kan et eksempel være, at man starter på et 3-ugers forløb, hvor man lærer det basale, og så får et 12-ugers træningsforløb med folk på ens niveau.

Og man kan starte på et introduktionsforløb på en almindelig citybike, eller man kan i nogle klubber låne eller leje en racercykel, indtil man finder ud af om selv vil investere 4-5.000 kroner.

Der er afsat 4,6 millioner kroner til projektet over de næste tre år, og projektet er støttet af Norden-fonden.