Ekspert spår dansk metal på banen: 'To til tre medaljer, men jeg siger tre'

Den tidligere cykelrytter og OL-sølvvinder Alex Rasmussen vurderer banelandsholdets medaljechancer ved OL.

Rytterne i 4000 m holdforfølgelse var de første danske baneryttere i aktion, da de sikrede en semifinaleplads mandag. (Foto: © Ricardo Mazalan, Associated Press)

Når præstationerne i den olympiske velodrom i de sidste 16 år har kastet syv danske medaljer af sig, kan man som tilskuer hurtigt blive forvænt.

Med OL i Tokyo og danskernes - ved den lejlighed - tre medaljer friske i erindringen, så er der grund til at tro på, at det kan gentage sig i Paris.

Det mener den tidligere danske cykelrytter på både landevej og bane Alex Rasmussen, der er DR Sportens kommentator under OL, heldigvis også i sit bud på antallet af danske medaljer.

- To til tre medaljer, men jeg siger tre. De andre nationer er så stærke, men vi har en relativt sikker medalje i holdløb, og parløbet er den næstsikreste. Også en af de to omniumryttere kan tage en medalje mere, siger han om chancerne.

Alex Rasmussen var selv med til at sikre sølvmedaljen i herrernes 4000 meter holdforfølgelse ved legene i Beijing i 2008, ligesom han også har vundet fire guldmedaljer ved VM i banecykling.

Han ved derfor om nogen, hvad der skal til, hvis det skal blive til medaljer i National Velodrome, banecykelrytternes legeplads ved OL i Paris.

Alex Rasmussen giver herunder et overblik over medaljechancerne i de i alt fem discipliner, hvor vi har danske ryttere til start.

Herrernes holdforfølgelsesløb

Det danske hold var i aktion mandag. (Foto: © Thibault Camus, Associated Press)

De har været i aktion allerede, de danske ryttere i 4000 meter holdforfølgelse. Det var de mandag aften, hvor holdet bestående af Tobias Aagaard, Niklas Larsen, Carl-Frederik Bevort og Rasmus Lund Pedersen sikrede sig en plads i semifinalen, som de kører tirsdag aften mod Storbritannien.

Den danske kvartet satte den tredjebedste tid foran Italien, som er i den anden semifinale mod Australien. Den danske banelandstræner, Casper Jørgensen, var da også godt tilfreds med semifinalen.

- Man kan ikke rigtig være andet, når der ikke er mere i tanken. Vi skal nok prøve at køre et større gear, tror jeg. Vi var lidt undergearet, fordi banen var så hurtig i dag. Et større gear og måske nogle småjusteringer, lød det efter kvalifikationen mandag.

Glæden var stor, da de danske ryttere sikrede sig VM-guldet for et år siden. (Foto: © OLI SCARFF, Scanpix Denmark)

Inden danskernes første præstation i velodromen vurderede cykelekspert Alex Rasmussen da også, at det var netop Danmark, Italien og Storbritannien, man skulle holde øje med som medaljefavoritter.

- Jeg har Italien som favoritter, og Storbritannien og Danmark meget lige om sølvet og bronzen. Danmark er forsvarende verdensmestre. Det er derfor, de står som favoritter, men jeg synes bare Italien, når man ser på holdet, virker utroligt stærke, udtalte Alex Rasmussen med forbehold for præstationerne i kvalifikationen.

Du kan se det danske banelandshold køre semifinale i holdforfølgelse tirsdag fra klokken 19.35 på DRTV.

Niklas Larsen og Michael Mørkøv, parløb

Michael Mørkøv vandt guld i parløb i Tokyo sammen med Lasse Norman Leth. (Foto: © Odd Andersen, Scanpix Denmark)

De olympiske lege havde ikke været i gang i mange dage, før banelandstræner Casper Jørgensen skiftede ud i herrernes parløb. Lasse Norman Leth, der sammen med Michael Mørkøv vandt guld i Tokyo, røg ud. Niklas Larsen kom ind.

- At Niklas (Larsen, red.) kører i stedet for Lasse (Norman Leth, red.) er helt sikkert en forstærkning. De er medaljekandidater, men der er så meget, der kan ske i et parløb. Jeg tør ikke kalde dem guldfavoritter, som de var ved OL i Tokyo, hvor de var klart det bedste hold, siger Alex Rasmussen.

- Niklas er vanvittig stærk, og Michael har bare den erfaring, der skal til for at sidde de rigtige steder ved sådan et OL-parløb.

Du kan se de to banespecialister i aktion lørdag fra klokken 18.00 på DRTV.

Julie Norman Leth og Amalie Dideriksen, parløb

Julie Norman Leth (til venstre) og Amalie Dideriksen vandt OL-sølv ved legene i Tokyo. (Foto: © CHRISTOPHER JUE, Ritzau Scanpix)

Sølv i Tokyo sætter forventningerne mod mere metal. Især med en Amalie Dideriksen i god form. Der er bare det lille aber dabei, at den anden halvdel af duoen, Julie Norman Leth, blev mor for bare et halvt år siden og derfor ganske forståeligt har haft en anden optakt til OL.

- Derfor er det et kæmpe spørgsmålstegn, hvilken form hun kommer i. Amalie er i god form. Det kan blive hvad som helst, men jeg tør ikke kalde dem medaljekandidater, baseret på det de har leveret indtil videre, lyder det fra Alex Rasmussen.

- Jeg tror, de kan overraske, og der kan ske rigtig meget i et parløb. Og vi ved på teknikken, at de er nogen af de bedste, selvom de måske ikke er de stærkeste.

Du kan se de to banespecialister i aktion fredag fra klokken 18.10 på DR TV.

Niklas Larsen, omnium

Niklas Larsen vandt guld i pointløb ved EM i 2024. Her vandt han også sølv i omnium og holdforfølgelse. (Foto: © John Thys, Ritzau Scanpix)

Niklas Larsen har og får travlt i de resterende dage ved OL.

Men giver det pote i form af medaljer i både holdforfølgelse, parløb og omnium, skriver han sig ind i historien som en af de mest vindende danske OL-atleter - på højde med blandt andre Lasse Norman Leth med i alt fem OL-medaljer.

- Han skal lægge alle sine kræfter i det (omnium, red.) og så parløbet bagefter, så han har meget at se til. Men vi får også rigtig mange svar på, hvilken form Niklas er i, når vi ser omnium. Jeg tror, han har en reel medaljechance, uden at jeg vil kalde ham favorit, siger Alex Rasmussen.

- Det bliver hårdt. Han får nogle travle dage, og han får ikke tid til at fejre medaljerne sammen med de andre.

Niklas Larsen skal i aktion på torsdag fra klokken 17.00 på DRTV, hvor rytterne begynder med disciplinen scratch.

Amalie Dideriksen, omnium

Amalie Dideriksen (til venstre) vandt VM-sølv i omnium i 2023. (Foto: © OLI SCARFF, Ritzau Scanpix)

Amalie Dideriksen vandt sølv ved det seneste VM i omnium, men det bliver svært at tage medaljer ved OL, vurderer Alex Rasmussen. Konkurrencen er benhård, men alt er muligt, når man som Dideriksen er særligt stærk i pointløbet.

- Jeg tror, vi skal håbe på, at hun har en feberdag i pointløbet, og at hun holder sig så godt med som muligt i de tre andre discipliner. Hun kommer ikke til at føre inden pointløbet, så det handler om at ligge så godt til som muligt indtil da, siger Alex Rasmussen.

- Jeg synes, der er en reel chance med Amalie, men som sagt er alle i vanvittig form her til OL. Jeg har set, hun kan køre rigtig klogt, særligt i pointløbet, og det er tit afgørende i omnium.

Amalie Dideriksen skal i aktion søndag fra klokken 11.00 på DRTV, hvor rytterne begynder med disciplinen scratch.