Hun har før triumferet på landevejen, men til OL handler alt om banecykling for Dideriksen

Den danske cykelrytter Amalie Dideriksen er forsvarende VM-sølvvinder i banedisciplinen omnium, og til OL i 2021 vandt hun sølv i parløb med Julie Leth.

I 2016 kunne Amalie Dideriksen iklæde sig den regnbuefarvede VM-trikot efter landevejssejren ved VM i Doha. Men ved OL i Paris dropper hun helt at køre landevej. (Foto: © IBRAHEM ALOMARI, Scanpix Denmark)

Der er ingen slingrekurs, når Amalie Dideriksen skal vælge bane frem mod OL denne sommer.

For selvom den 27-årige danske cykelrytter har vundet VM-guld og VM-bronze på landevejen, er øjnene rettet 100 procent mod cykelbanen i Paris, når der til august skal dystes om olympiske cykelmedaljer.

Det oplagte spørgsmål er: Jamen, hvorfor nu det?

Og til det har Amalie Dideriksen et lige så oplagt svar.

- Det er på banen, jeg tror, mine medalje-chancer er størst.

Længere er den ikke. Og så alligevel. Amalie Dideriksen erkender nemlig, at beslutningen ikke har været let. Ved de to seneste olympiske lege, har hun udelukkende deltaget på banen.

Begge gange var beslutningen let. Ja, nærmest truffet på forhånd. Landevejsruten lå simpelthen ikke til hende. Men denne gang er det anderledes.

- Landevejsruten i Paris passer egentlig ret godt til min ryttertype, så det har gjort beslutningen om at droppe det svær, og noget, jeg faktisk skulle tænke en del over.

- Men i sidste ende kom jeg frem til, at jeg ville ende med at gøre to ting halvt, i stedet for at gå all-in på det ene, og derfor har jeg valgt at fokusere på banen, siger Amalie Dideriksen.

Amalie Dideriksen her i den røde trøje spurtede sig i 2016 til sejren ved VM i landevejscykling i Doha. (Foto: © KARIM JAAFAR, Scanpix Denmark)

Det bliver altså ikke en kombination af landevej og bane i Paris for Amalie Dideriksen, som, hvis hun bliver udtaget, skal med til OL for tredje gang.

Som nævnt, har muligheden været inde i overvejelserne, men i sidste ende vejer det velkendte tungere end det ukendte. Skulle Amalie Dideriksen have kørt begge dele, ville det nemlig være første gang for hendes vedkommende.

- Vi plejer at have nogle træningssessions på banen og en lidt anden type høj-intens træning tæt på konkurrencen, som vil blive lidt ødelagt, hvis jeg også skulle forberede mig til landevejsløbet.

- Det kunne sikkert godt lade sig gøre at lave et stort puslespil og prøve noget nyt, men jeg føler også, det ville være et sats at lave en optakt, jeg ikke har prøvet før, siger Amalie Dideriksen.

Ambitionen er to OL-medaljer. Måske.

Nu er fokus så rettet mod ambitionerne på banen. Og de er tårnhøje.

- Jeg går 100 procent efter at tage en medalje, siger Amalie Dideriksen.

Og hvorfor skulle hun ikke også gøre det, fristes man til at sige. Amalie Dideriksen har nemlig både OL- og VM-medaljer i omnium og parløb, som er de to discipliner, hun forventer at stille op i.

Amalie Dideriksen og Julie Leth har vundet mange medaljer sammen på banen. Her fejrer de sølvmedaljen ved OL i Tokyo i 2021. (Foto: © GREG BAKER, Ritzau Scanpix)

Særligt VM-sølvmedaljen i Omnium i 2023 har givet hende blod på tanden.

- Inden VM troede jeg måske, jeg manglede lidt i omnium, men efter at have været så tæt på at nappe guldet, føler jeg helt klart, at jeg er en af medaljekandidaterne til OL.

Men hvor ambitionen og forventningerne er krystalklare i omnium, er parløbet en del mere uklart. Det er nemlig endnu ikke fastlagt, hvilke to ryttere, det danske par skal bestå af.

- Vi er tre ryttere, som for alvor er i spil til parløbet. Julie Leth, Ellen Klinge og jeg selv. Så må vi se, hvem den stærkeste duo er, når vi når Paris, siger Amalie Dideriksen.

Normalt vil den duo bestå af Amalie Dideriksen og Julie Norman Leth, som de seneste mange sæsoner har dannet par og hentet OL- og VM-medaljer.

Men Julie Norman Leth bliver mor i januar, og selvom hun selv regner med at blive OL-klar, så gør det tingene en anelse mere usikre, erkender Amalie Dideriksen.

- Om målet skal være én eller to medaljer, det ved jeg ikke helt. Det kommer meget an på, hvem jeg skal køre med, og hvilken form og tilstand de kommer i, siger Amalie Dideriksen.