VM i fodbold i 2034 skal afvikles i Saudi-Arabien.
Det blev afgjort for halvanden uges tid siden ved en Kongres i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor Dansk Boldspil-Union (DBU) deltog og også bakkede op om at sende værtskabet til den kritiserede ørkenstat.
Saudi-Arabien var den eneste kandidat til værtskabet i 2034, og formanden i DBU, Jesper Møller, har også tidligere erklæret, at man ikke kunne gøre andet end at indordne sig, at saudierne ville blive tildelt værtskabet.
Men den kritik, der har været af DBU den efterfølgende periode har været "urimelig og forfejlet", skrev formanden for Danmarks Idrætsforbund (Dif), Hans Natorp, torsdag i en kronik på Altinget.
Danmark har diplomatisk kontakt med Saudi-Arabien og "laver handelsfremstød i landet", påpegede han blandt andet i kronikken.
Det har han ikke set meget kritik af, og medier, organisationer og politikere har derfor været unfair i deres kritik, uddyber Hans Natorp til DR Sporten.
Han savner, at forbundet i stedet bliver anerkendt for sin indsats.
- Jeg synes, DBU fortjener anerkendelse for den indsats, de alt andet lige gør i den internationale fodbold for at holde lige præcis de værdier, respekt for menneskerettigheder og processen højt i dialogen med Fifa og de andre fodboldnationer, siger Natorp.
- DBU har, som et af meget få lande, hvis ikke det eneste, gjort en gedigen indsats for at holde lige præcis vores (danskernes, red.) perspektiv på menneskerettigheder, ordentlighed og transparens i hævd og har også søgt dialog med alle parterne.
Hans Natorp hæfter sig også ved, at den del af kritikken, som går på, at DBU bør boykotte slutrunden, ikke er på sin plads.
Det er ikke løsningen, mener han, mens det ville være hyklerisk at gøre noget, "vi klandrer andre for at gøre" - at bruge atleter som redskab i en politisk manifestation.
'Man skal sige højt og tydeligt, hvad man mener'
Hos Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt som en del af Idrættens Analyseinstitut, er man uenig i, at kritikken af DBU ikke har været retfærdig.
Det fortæller Stanis Elsborg, leder af Play the Game, til DR Sporten.
Hans kritik går primært på, at DBU ikke har udtalt sig mere kritisk omkring Saudi-Arabiens menneskerettigheder.
I Fifas evalueringsrapport over værtskabet, hvor "risikoen"blev vurderet som enten grøn, gul eller rød, har netop punktet menneskerettigheder fået farven gul.
Efter dens offentliggørelse så DBU med positive øjne på værtskabet. Det kunne blive et kæmpe fremskridt for menneskerettighederne i landet, meldte man ud.
- Det er jo stærkt bekymrende, når det bliver meldt ud til offentligheden, og så er det jo meget svært at finde ud af, hvad ståstedet egentlig er, siger Stanis Elsborg.
- Man er medlem af Fifa, en såkaldt demokratisk organisation, og der er det jo vigtigt, at man går ind til den demokratiske samtale med kritisk dialog. Det indebærer jo også, at man en gang mellem højt og tydeligt siger, hvad man egentlig mener, og hvad man egentlig står for.
Debatten er positiv
Hos vores norske naboer har Det Norske Fodboldforbund (NFF) været ude med en helt anden strategi. Valget af Saudi-Arabien som VM-vært er blevet kritiseret heftigt af forbundets præsident, Lise Klaveness, ligesom de i protest valgte slet ikke at stemme.
Men DBU skal ikke nødvendigvis kritiseres for ikke at følge samme linje som de nordiske naboer, mener Hans Natorp. Faktisk tror han, at den taktik kan være mere skadende i det store billede.
- Jeg tror helt ærligt, at kigger man på fodboldpolitikken, så har Danmark og DBU en større stemme, end Norge har. Så må man spørge sig selv hvorfor. Det er en af de overvejelser, man skal gøre, hvis man vil have sit budskab frem, siger Dif-formanden.
Hos Play the Game mener man, at diplomatiet i enkelte tilfælde må vige for at få givet sin mening til kende.
- Man taler om, at VM er for alle, og at det er for folket, så der er det også vigtigt for folket at vide, hvor man har sit nationale fodboldforbund.
- Og derfor er det her et tidspunkt, hvor man klart og tydeligt skal komme med en tilkendegivelse, siger Stanis Elsborg.
Hos Dif anerkender Hans Natorp også, at transparens er vigtigt, samt at man skal stå fast på sit lands værdier.
- Selvfølgelig skal det være tydeligt, hvilke værdier og holdninger dansk idræt står på, når det er ude i det internationale. Men derfra til så at tage sporten som gidsel ved ikke at være der eller markere i sporten med politiske manifestationer, synes jeg ikke, hører hjemme, siger Natorp.
Dif-formanden forstår dog godt, hvorfor sagen kan fylde så meget for mange.
- Jeg forstår godt den her debat, og jeg anerkender den også. Jeg synes egentlig også, det er fint, vi bruger så meget tid på at tale sammen om det. Det er vigtigt, siger Hans Natorp.
- Jeg prøver bare på at nuancere blikket på DBU, hvor jeg på Danmarks Idrætsforbunds vegne synes, at DBU får lige en tand ufortjent meget kritik i forhold til den beslutning, der er taget om Saudi-Arabien.