Kulturministeren kritiserer valg af VM-værtskab: 'Virker til, at kortene er blevet pakket'

Kulturministeren er ikke imponeret over processen bag tildelingen af VM i fodbold til Saudi-Arabien i 2034.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt mener ikke at der har været nok gennemsigtighed i forbindelsen med processen af tildelingen af VM-værtskabet i 2034. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Til de absolut færrestes overraskelse blev det for kort tid siden meldt ud, at Saudi-Arabien bliver værter for VM i fodbold i 2034 ved Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) kongres.

Heller ikke for kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der til DR kritiserer processen, som i sidste ende har placeret verdensmesterskabet i Saudi-Arabien.

- Hele udvælgelsesprocessen har været omgivet af en syg tåge af uigennemsigtighed. Det virker som om at Fifa har pakket kortene, så det kun kunne blive Saudi-Arabien, siger Jakob Engel-Schmidt.

Det er ingen hemmelighed, at der ikke havde været andre kandidater i dækket, hvis ellers kulturministeren skulle have fået lov til at se kortene igennem inden afgørelsen. Uden modkandidater gav udfaldet med andre ord sig selv.

Hvor skulle det ellers afholdes?

I hvert fald ikke i hverken Europa, Afrika eller Sydamerika, som lidt atypisk har fået tildelt værtsskabet sammen i 2030, hvor hele seks lande altså får fornøjelsen af et verdensmesterskab, der kræver det helt store rejsekort for at komme rundt.

En manøvre, der ikke er ramt lige i øjet, ifølge Jakob Engel-Schmidt.

- Det er dybt kritisabelt. Det er jo interessant, at slutrunden i 2030 bliver afholdt af lande i Europa, Nordafrika og Sydamerika. Havde man delt det op, kunne slutrunden i 2030 være blevet afholdt i Sydamerika, siger kulturministeren, og henviser til Fifas rotationsprincip, der betyder, at VM går på runde blandt verdensdelene.

- Det er min opfattelse, at man har pakket kortene, så det ikke har været muligt at komme dertil, siger Jakob Engel-Schmidt.

På dagens Fifa-kongres blev det besluttet, at Saudi-Arabien får VM-værtskabet i 2034. Afstemningsmetoden var lidt utraditionelt, at medlemmerne skulle klappe, for at vedtage værtskabet. (Foto: © SERGIO PEREZ, Ritzau Scanpix)

Skal forbedre menneskerettigheder

En ting er tildelingen af værtsskabet. Noget andet er, om Saudi-Arabien overhovedet er i stand til at afvikle en verdensmesterskab om ti år?

Det sidste behøver man dog ikke frygte overhovedet, hvis man bladrer igennem den mere end 100 sider lange rapport, som Fifa har udarbejdet i forbindelse med buddet på VM 2034.

Her scorer Saudi-Arabien næsten topkarakter og overgår endda buddene i både 2026 og 2030, omend der er plads til forbedring ud for punktet "menneskerettigheder".

- Fifa har jo lavet en analyse, der viser, at Saudi-Arabiens bud på alle måder er fortræffeligt. Det kan man jo så undre sig en lille smule over. Jeg håber, at Fifa vil sikre, at Saudi Arabien lever op til præcis det, de har lovet, siger kulturministeren.

I forbindelse med udgivelsen af rapporten udtalte Erik Brøgger Rasmussen, direktør i DBU, at det så "fornuftigt" ud, resultaterne taget i betragtning, men medgav også, at de kommende værter i rapporten har lovet at gennemføre, hvad der nok er "det største fremskridt for menneskerettigheder" i landets historie.

Noget kulturministeren lige skal se, før han tror det.

- Fifa skal leve op til det, der står i deres aftale med Saudi-Arabien, om at Saudi-Arabien skal leve op til det, der skal til, for at holde et VM i fodbold, siger Jakob Engel-Schmidt.

I videoen nedenfor kan du se Saudi-Arabiens bud på de stadioner, som der skal spilles på ved VM i 2034.

Spørger man Vibe Klarup, generaldirektør i Amnesty International Danmark, er der da også en del på to do-listen, når det kommer til at forbedre menneskerettighederne i Saudi-Arabien i de næste ti år.

- Grundlæggende er der stadig massive problemer med forholdet for migrantarbejdere og deres rettigheder, der er store problemer med kvinders rettigheder og religiøse mindretal, der er problemer med frihedsrettigheder, der er ingen politiske organisationer, fagforeninger, menneskerettighedsorganisationer, kritikere af styret bliver fængslet, og det er et af de lande i verden, som henretter flest af sine egne borgere, siger Vibe Klarup.

- Der er grund til at være vældig bekymret for, om Saudi-Arabien om 10 år kan stå som et godt sted at holde et VM, lyder ordene fra generaldirektøren i Amnesty International Danmark.

Hvorvidt det så kommer til at have politiske konsekvenser som eksempelvis et boycut, hvis det ikke skulle lykkes Saudi-Arabien at leve op til de krav, der bliver stillet i rapporten, er for tidligt at forholde sig til, siger Jakob Engel-Schmidt.

- Der er lang tid til 2034. Selvom jeg elsker at være kulturminister, så er det tvivlsom, at jeg sidder på den post til den tid. Jeg synes, de danske fodboldspillere skal stille op og spille slutrunden. Det skal ikke gå ud over dem. Og så må vi håndtere den melding, du efterspørger, når vi kommer dertil.