Sådan forholder DBU-formand sig til VM i Saudi-Arabien

Saudi-Arabien blev onsdag tildelt VM i fodbold i 2034.

DBU vil sammen med de øvrige nordiske fodboldforbund lægge pres på Fifa. (Foto: © Thomas Sjoerup, Ritzau Scanpix)

VM i fodbold i 2034 skal afholdes i Saudi-Arabien.

Det blev onsdag vedtaget på en kongres i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor verdensmesterskabet i 2030 samtidig blev tildelt Paraguay, Uruguay, Argentina, Marokko, Spanien og Portugal.

Saudi-Arabien var den eneste kandidat til værtskabet i 2034, og Dansk Boldspil-Unions formand, Jesper Møller, har også tidligere onsdag erklæret, at man ikke kunne gøre andet et at indordne sig, at saudierne ville blive tildelt værtskabet.

Så gjorde han det, da der onsdag blev afholdt kongres for Fifas medlemslande og tildelt værtskaber? Og hvad sker der egentlig, hvis fodboldlandsholdet kvalificerer sig til slutrunden?

Herunder kan du læse DBU's svar på de mest presserende spørgsmål, efter Saudi-Arabien er blevet tildelt VM-værtskabet.

Stemte DBU ja?

Jesper Møller bakkede op om pakkeløsningen med de to værtskaber i 2030 og 2034. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Afstemningen om VM-værtskaberne i 2030 og 2034 foregik ved, at Fifas medlemslande skulle klappe og dermed erklære sig enige i, at værtskabet i 2030 skulle gå til Paraguay, Uruguay, Argentina, Marokko, Spanien og Portugal, samt at værtskabet i 2034 skulle gå til Saudi-Arabien.

Det gjorde de online tilstedeværende medlemslande så, i hvert fald dem, der kunne ses på skærmen.

Var DBU en del af de klapsalver?

- Jeg havde jo fået mandat af en enig bestyrelse til at vise vores opbakning. Der var nogle tekniske problemer. I København kunne de ikke se, hvad der skete. Men vi gav opbakning til de to bud, dels 2030 og 2034, for det er den beslutning, bestyrelsen har taget.

- Vi er især fokuseret på vores Uefa-kolleger Spanien og Portugal, men da de indgår i en samlet pakke, bakker vi nødvendigvis op om hele pakken. Når man ikke stemmer nej, det var der ikke mulighed for, så er konsekvensen, at man bakker op, siger Jesper Møller.

Du kan se et udklip af interviewet i videoen herunder:

Vil DBU lægge pres på Saudi?

Det bliver ikke Saudi-Arabien, men Fifa, DBU kommer til at lægge pres på. (Foto: © Stringer, Ritzau Scanpix)

DBU's opbakning til pakkeløsning skal dog ikke ses som nogen form for blåstempling af Saudi-Arabien som land.

Forbundet vil således sammen med de øvrige nordiske fodboldforbund lægge pres på Fifa for at sikre, at ørkenstaten lever op til de kriterier, blandt andet vedrørende menneskerettigheder, som man nu engang skal leve op til for at afholde et mesterskab.

- Når der skal være Fifa-kongres, kommer vi til at drøfte nogle fælles initiativer for at holde Fifa op på de betingelser, der er i buddene, siger Jesper Møller.

Det bliver dog Fifa og ikke Saudi-Arabien, de nordiske forbund vil gå i sømmene.

- Vi kan nok som medlemsland ikke holde et andet medlemsland og slet ikke deres regering op på nogle betingelser. Så vi holder os til Fifa. Det er Fifa, der har tildelt et VM, det er Fifa, der har stillet betingelser og skal sikre, at betingelserne bliver opfyldt, siger Jesper Møller.

Hvis Danmark kvalificerer sig...

Inden VM i Qatar var der heftig debat om, hvorvidt Danmark overhovedet burde deltage. (Foto: © NATALIA KOLESNIKOVA, Ritzau Scanpix)

Op til og under VM i fodbold i Qatar i 2022 var der massiv kritik af landets menneskerettigheder, eller mangel på samme, og flere danske partier ønskede endda også en officiel boykot af slutrunden.

Saudi-Arabien har også fået kritik for landets håndtering af menneskerettigheder, men de to slutrunder er ikke sammenlignelige, mener Jesper Møller.

- Qatar var mere eller mindre en by. Det her er et fodboldland og et meget større land og er nok også meget længere fremme på en række områder. Så det er en lang proces. Verden kan se helt anderledes ud i 2034, så nu starter vi med at tage en snak om det, og så finder vi ud af, hvordan vi håndterer det, siger Jesper Møller

Skulle det danske fodboldlandshold kvalificere sig til slutrunden i 2034, kommer det derfor også til at deltage, fortæller han.

- Vi deltager, hvis vi kvalificerer os med mindre regeringen og Folketinget hat besluttet en generel boykot. Det er Dif's (Danmark Idrætsforbund, red.) linje, og det er vores linje, siger Jesper Møller.