I disse dage fejrer København mangfoldigheden, homoseksualitet og andre seksuelle orienteringer. Copenhagen Pride er en farverig festuge i hovedstaden, og der sættes også fokus på homoseksualitet i dansk idræt.
Dansk fodbold meldte sig nemlig også under regnbuefanen, da DBU og Spillerforeningen torsdag arrangerede en fodboldturnering i samarbejde med blandt andre Amnesty og Institut for menneskerettigheder.
Fodbold er Danmarks nationalsport, og homoseksualitet er et gennemgående tabu i sporten, og det skal der gøres noget ved. Direktør i Spillerforeningen, Mads Øland, vurderer, at sporten har et problem.
- Vi må erkende, at vi har et problem med homofobi i dansk fodbold, og det vil vi gerne gøre noget ved sammen med DBU og andre, siger Mads Øland til DR.
- Vi har 1.400 mandlige medlemmer i Spillerforeningen, men ikke en eneste, der er erklæret homoseksuel. Det er jo lidt underligt og tankevækkende. Der er jo ingen lighedstegn mellem at være homoseksuel og uegnet til at spille fodbold, siger han.
Mennesker bliver såret
Det er ikke kun manglende åbenhed blandt fodboldspillere, der er et problem, men også den decideret upassende opførsel i sporten. Ukvemsord fra tilskuerpladserne og blandt spillerne på banen er ikke ualmindeligt, men det er helt uacceptabelt, lyder det fra Dansk Boldspil-Union.
- Vi ved fra spillere og fans, at der stadig bliver råbt homofobiske tilråb både på og uden for banen. Det vil vi gerne bekæmpe og gøre opmærksom på, at det ikke er i orden, siger DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer til DR.
- Vi oplever, at folk siger det, uden i virkeligheden at tænke over det. De siger det, fordi man altid har sagt det, eller fordi man plejer at sige det. Når vi gør opmærksom på problemet, bliver de mindet om, at der er en grænse, og at der er nogle mennesker, som kan blive såret. Vi skal huske at tale ordentligt til hinanden, siger han.
Ingen tør springe ud
Hos Spillerforeningen håber man, at det kan blive accepteret at springe ud som homoseksuel fodboldspiller, og vejen dertil bør blandt andet gå gennem fokus på problemet og omtale i medierne, mener Mads Øland.
- Vi skal have gjort det sikkert at springe ud i de store klubbers omklædningsrum. Det er det ikke i dag. På vores arbejdspladser som fodboldspillere bliver man stigmatiseret, hvis man skulle være homoseksuel. Der er ingen, som tør springe ud.
- Det hjælper, at vi får snakket om det hos DR, i andre medier og andre steder. Det er Pride-uge, og vi er her for at sige til folk i miljøet: VI støtter jer ude i klubberne, siger Mads Øland.
Copenhagen Pride startede mandag og løber frem til søndag.