- Jeg skal ikke komme til Rusland og have en regnbue-tshirt på og provokere i forhold til det emne. Vi skal respektere det lands normer, men det er også vigtigt, at vi er stærke nok til at stå ved vores egne værdier og holdninger.
Sådan indkapsler Mathias Zanka Jørgensen i én sætning de danske landsholdsspilleres holdning til at spille VM i Rusland.
Et land, hvor menneskerettighederne er under pres i forhold til ytringsfrihed, demokrati samt kvinders og homoseksuelles rettigheder.
Ambivalent situation
På den ene side er slutrunden spillernes drøm, der går i opfyldelse; på den anden side er de bevidste om, at slutrunden bliver brugt som propaganda for præsident Vladimir Putins regime, hvor opfattelsen af menneskerettigheder strider mod de danske værdier.
- Vi kan alle blive enige om, at det ikke er verdens fedeste ting. Det er ikke noget, man bare kan slå hen, siger William Kvist om at spille i Rusland.
- Det er ikke, fordi vi ikke har tænkt over det. Det er ikke, fordi det ikke bliver diskuteret her i lejren, vi snakker om det. Jeg vil ikke sige her og nu, hvad vi eventuelt vil gøre, hvis vi nu ikke gør det alligevel. Men omvendt kan jeg godt forstå, hvis en spiller siger, at han er nødt til at fokusere på fodbolden for at kunne præstere, siger han.
For William Kvist er det dog afgørende, at spillerne får frihed til selv at vælge, hvordan de vil tackle problemstillingen.
- Jeg er kun en lille bitte deltager i dette kæmpe show, og hvis man kan gøre sin egen lille forskel, så fint med det, men jeg synes ikke, der skal være krav til hver enkelt spiller at skulle stille op med et banner. Det må folk gøre op med sig selv, forklarer han.
Advarsel til homoskesuelle
I sidste uge fik spillerne i Helsingør besøg af generalsekretæren i Amnesty Danmark, Trine Christensen, som holdt et oplæg om menneskerettighedssituationen i Rusland. Et par af af emnerne var racisme og manglende rettigheder til LGBTQ-personer i Rusland.
I Rusland er det forbudt ved lov at promovere homoseksualitet for mindreårige og at undervise børn om emnet.
Der er sket mange overfald på homoseksuelle personer, og på stadioner er det ikke unormalt med homofobiske tilråb og sange. LGBTQ-personer er eksempelvis blevet advaret mod at holde i hånd under VM-slutrunden. Læs mere her.
Mathias Zanka Jørgensen har i lang tid arbejdet for at forbedre forholdene for LGBTQ-personer i fodboldmiljøet. Han er nærmest blevet et ikon i miljøet, og senest fik han prisen som Årets Hetero ved Danish Rainbow Awards for hans kamp mod homofobi.
Han ved godt, at der er mange kampe, der skal kæmpes i Rusland, men han er også bevidst om ikke at kaste benzin på bålet ved VM-slutrunden.
- Vi kan ikke ændre noget direkte, men vi kan komme som nation og være billeder på, hvordan tingene bliver gjort her, hvor vi kommer fra og så håbe på, at vi med vores måde, gode opførsel og med åbenhed kan være med til at skubbe det i en bedre retning, siger Mathias Zanka Jørgensen.
Fodboldens mangfoldighed er kraftfuld Den danske midterforsvarer ser faktisk, at et VM i Rusland, kan vise sig som en mulighed for at forbedre forholdene for de udsatte grupper i landet.
- Fra tidernes morgen er al kreativitet og udvikling kommet via rejsende, fra folk, der er kommet til med nye idéer og andre syn på verden. Man kan kun håbe og krydse fingre for, at når der nu kommer 32 forskellige lande og fans fra hele verden, at det vil give folk i Rusland et billede af, hvor mangfoldig verden er.
Våbnet mod de russiske menneskerettighedsforhold er ifølge Mathias Zanka Jørgensen at bruge vores ytringsfrihed til at gøre opmærksom på de værdier og rettigheder, der gør sig gældende i et moderne samfund og ikke fordømme Rusland for deres holdninger.
- Vi skal være stolte af, at vi er et land, hvor vi har det så godt, at vi har et overskud til at gøre opmærksom på de mere moderne normer, vi har. Men vi skal ikke gå ind og være dommere for, hvad de gør rigtigt og forkert i Rusland. Det ville være at smide benzin på bålet.
- Men vi skal stå ved de holdninger, vi har, og dem skal vi ikke ændre, bare fordi vi skal spille fodbold i Rusland. Vi skal være stærke nok som nation og enkelte aktører til at sige, det er sådan, vi er, og det er sådan, vi lever; det er vores normer, og dem ændrer vi ikke, om vi så spiller i Sydafrika, Rusland eller Qatar, siger Jørgensen.
Slutrunde som gidsel
Det er det evige spørgsmål om, hvorvidt man skal blande sport og politik. Det har dog været tilfældet i mange tilfælde, blandt andet i OL-historien, og blandt andre britiske politikere boykotter VM-slutrunden i Rusland.
Men Mathias Zanka Jørgensen mener, at man ikke skal tage slutrunden som gidsel, men snarere benytte sig af ytringsfriheden på vores breddegrader til at gøre opmærksom på de værdier, vi står for.
- Man skal lade være med at gøre sport til politik. At tage en slutrunde som gidsel, er der ingen, der er tjent med. Men omvendt er jeg også et menneske, der har klare og stærke holdninger, og det kommer ikke til at ændre sig, fordi jeg skal spille en fodboldturnering i Rusland, siger forsvareren.
- Det er også derfor, jeg sidder her og snakker åbent om, at jeg som person synes, der er ting, som bestemt ikke er ok i Rusland. Det gør jeg netop, fordi jeg er opvokset her og har været så privilegeret at have muligheder til at kunne få lov til at sige og udtrykke mig på denne måde, fordi vi har ytringsfrihed her.
- Der er mange af os spillere, der har været i Rusland, og som ved, hvordan det er. Og så er der mange af os, der interesserer os for den del af verden og de problemer, som også er andre steder. Det er jo ikke kun i Rusland, der er problemer med denne slags sager. Det er måske bare det tætteste på, vi kommer, siger Mathias Zanka Jørgensen.
Et spejl på samfundet
Det er William Kvist enig i. Og selv om han peger på, at der kan komme nogle former for manifestationer fra enten spillere, fans eller andre i Rusland, mener han, at det ikke er alle kampe, der skal tages i fodboldregi.
- Jeg skal ikke kunne afvise, at der kommer til at ske noget i forhold til protester fra spillere eller fans, siger William Kvist.
- Men skal man så også protestere, når man spiller mod Paris Saint-Germain, fordi de bliver finansieret fra Qatar? Alle mennesker har et ansvar for at gøre opmærksom på disse ting. Det har vi spillere, det har journalister, det har alle. Der er mange forskellige steder, man kan gøre noget, og fodboldverdenen er et spejl på samfundet. Men man skal vælge sine kampe med omhu.