Da den midlertidige landsholdsaftale torsdag blev en realitet, var der nye ansigter i forhandlingslokalet. Meget kunne tyde på, at forhandlingerne om en ny længere aftale også bliver med deltagelse af et nyt persongalleri.
Simon Kjær tilsluttede sig torsdag William Kvist som spillerrepræsentant, og samtidig troppede toppen af DBU’s bestyrelse op for at finde en midlertidig løsning.
- Vi blev bedt om at deltage. Både Spillerforeningens og vores direktør har haft et længere forhandlingsforløb, og de har signaleret, at alt skulle prøves af, og så stiller vi op, når vi bliver bedt om det, siger DBU’s bestyrelsesformand Jesper Møller.
Skal I fremadrettet sidde med i forhandlingerne om en ny aftale?
- Vi stiller op, når det er nødvendigt. Vi skal nok være til stede, og det er jeg sikker på, at Simon Kjær og William Kvist også skal på den anden side. Vi stiller med det hold, der gavner dansk fodbold, og vi er altid klar, siger Jesper Møller.
Liniger: ’Nye ansigter giver bedre forudsætninger’
DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger føler sig overbevist om, at deltagelsen af Simon Kjær på spillersiden og bestyrelsen på DBU’s side har fået parterne til at nærme sig hinanden: En ny aftale skal alligevel i sidste ende godkendes af både spillerråd og DBU’s bestyrelse.
- Der har jo siddet en forhandlingsdelegation og holdt møde på møde på møde, uden der er kommet noget ud af det. Og så kan det være godt, at få dem der virkelig har magten – spillerne og DBU’s bestyrelse - ind omkring bordet, siger Henrik Liniger.
Fra mandag vil Spillerforeningen og DBU begynde forhandlingerne om en ny aftale, og ifølge Henrik Liniger kan Simon Kjær og DBU’s bestyrelse meget vel vise sig igen, når nye løsninger skal findes.
- Jeg tror, at hovedforhandlerne kommer til at være de samme. Men ifølge mine oplysninger, er der ikke nogen tvivl om, at man vil have alle parter tættere til bordet i den næste del af processen.
- Det betyder ikke nødvendigvis, at torsdagens forhandlere kommer til at sidde med ved alle møder fremadrettet, men man vil arbejde på at få parterne tættere på forhandlingerne, så man hurtigere kan nå videre fra et punkt til det næste, siger Henrik Liniger.
’Forhandlinger handler om tillid’
Spillerforeningen og DBU har i månedsvis forhandlet om en ny landsholdsaftale, efter den gamle udløb pr. 1. august. Parterne har ikke formået at blive enige om en ny aftale, og sporene skræmmer efter flere års konflikter, som senest i 2017 også førte til en aflyst landskamp på kvindesiden.
Forholdet mellem DBU og Spillerforeningen – og særligt topforhandlerne Mads Øland (direktør i Spillerforeningen) og Claus Bretton-Meyer (direktør i DBU) – har ofte været beskrevet som køligt. Og det har formentlig haft indflydelse på de længevarende forhandlinger.
- Forhandlinger handler om tillid til, at den anden part også vil finde en fornuftig løsning. Hvis den tillid ikke er der, er det svært at finde en løsning, lyder det fra Bent Greve, som er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.
Han er derfor heller ikke overrasket over, at nye folk i forhandlingssituationen kan føre til fremskridt.
- Hvis der har været en situation, hvor parterne, der har siddet og forhandlet, ikke har haft tillid til hinanden, kan et nyt persongalleri medvirke til, at forståelsen bliver større på begge sider af forhandlingsbordet.
Om formationen på hver side af konflikten har ændret sig, når forhandlingerne om en ny aftale starter i næste uge, vil vise sig.
I første omgang skal det danske landshold koncentrere sig om opgøret mod Wales i Nations League.
Kampen spilles kl. 18.00 i Aarhus.