Ekspert om konflikt: 'Spillernes krav vil åbne for en ladeport af spørgsmål'

Skal landsholdsspillerne have ret til barsel under VM? Skal de have feriepenge af deres løn og bonusser? Er det lydighedsnægtelse ikke at følge Hareides taktik?

Mandag kom det frem, at den verserende landsholdskonflikt ikke blot handler om mad, privatfly og kommercielle rettigheder.

DBU meldte ud, at Spillerforeningen, som repræsenterer de danske landsholdsspillere, har stillet som krav, at DBU skal anses som arbejdsgiver for landsholdsspillerne, og det nægter DBU.

- Vi forsikrer altid alle spillere. Men det centrale i den her sammenhæng er, at spillerne kræver, at vi tegner en lovpligtig arbejdsskadeforsikring. Og det er klart. Vi forsikrer spillerne, men hvis tegner sådan en, så bekræfter vi, at vi er arbejdsgivere, og det kan vi ikke. For det er vi ikke, sige DBU's administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer.

Den holdning er der en lang række gode grunde til, vurderer Frederik Brocks, der er advokat og partner i Skau Reipurth & Partnere.

- Det ville åbne op for en ladeport af spørgsmål, siger han.

- Der er ikke nogen af os, der har beskæftiget os med det her i de seneste 20 år, der nogensinde har tænkt landsholdsspillere ind, når vi har tolket de her love. Der tænker vi jo folk på det ”almindelige” arbejdsmarked.

Som lønmodtager i Danmark har man en lovgivning, der gælder og beskytter en. Det betyder for eksempel, at man kan rejse sager ved domstolene, om ligeløn, barselsvilkår, arbejdsmiljølovgivning og en lang række andre ting.

Så hvis landsholdsspillerne bliver lønmodtagere, så vil disse regler også gælde for dem.

- Det betyder, at man pludselig har nogle helt andre greb, når man forhandler med sin arbejdsgiver, for så kan man anlægge en sag og sige, at man faktisk har krav på de ting, siger Frederik Brocks.

Et principielt eksempel vil være, at da landsholdsstjernen Christian Eriksen blev far op til VM-slutrunden i Rusland, så kunne han for eksempel have bedt om barsel, for det var hans ret, hvis landsholdsspillerne var i et lønmodtagerforhold overfor DBU.

Frederik Brocks sætter også et andet eksempel op:

- Hvis nu en spiller ikke blev udtaget efter at have været på barsel – er det så et brud på ligebehandlingsloven – kan han så rejse en sag om, at det er hans barsel, som er skyld i den manglende udtagelse?

DBU har brugt som argument, at man ikke vil imødekomme kravet fra spillerne, da det vil kunne medføre store økonomiske udgifter.

Det kunne eventuelt være i form af feriepenge, fortæller Frederik Brocks. Men det ville ikke nødvendigvis kun gælde for spillernes faste løn for at spille på landsholdet.

Kunne bonusser ved slutrunder være feriepenge-berettiget?

- Det kunne det jo godt, hvis man antog, at spillerne var lønmodtagere. Der er nogle betingelser, der skal opfyldes. Det skal være skattepligtigt, og så skal det være vederlag for udført arbejde dvs. i et ansættelsesforhold. Og hvis vi nu forestiller os, at man er lønmodtager, så er det jo en bonus, man får, og det kan jo godt betegnes som vederlag for arbejde.

- Så principielt kunne man godt argumentere for det, at det er et vederlag, der er feriepengeberettiget. Feriepenge bliver beregnet af den normale løn, men hvad den ”normale løn” dækker over, det er jo uklart i denne situation.

Hvis landsholdet havde vundet VM i fodbold, havde det medført en bonus på 4,3 millioner til hver spiller, og de fik hver især 1,1 million kroner for at være med i truppen, der deltog ved slutrunden i Rusland.

Advokaten understreger dog, at man ikke kan sige noget med sikkerhed, da situationen med landsholdsspillere som lønmodtagere er ukendt, og der altid kan argumenteres for og imod i de forskellige scenarier.

Men han forstår godt, hvorfor landsholdsspillerne går efter den aftale, og han mener, at det vil være en stor fordel for spillerne, hvis de kan få kravet igennem, da det vil stille dem meget stærkere.

Men på samme tid forstår han også, hvorfor DBU ikke kan sige ja.

- ser man det fra DBU’s side, så stiller det dem jo i en helt umulig situation, hvis det bliver realitet, siger han og nævner endnu et eksempel på, hvad der potentielt skal tages stilling til, hvis spillerne får deres vilje.

- Hvad med det tilfælde, at spillerne ikke holder sig til taktikken? Er det lydighedsnægtelse, hvis de ikke gør det? Og hvem er det lydighedsnægtelse overfor? Hvem er chefen? DBU eller landstræneren Åge Hareide?

Som følge af den igangværende konflikt, der forhindrer DBU i at stille med de spillere, som landstræner Åge Hareide oprindelig har udtaget, har unionen udtaget et hold fra de lavere divisioner.

DBU har chartret et fly, der er klar til at fragte det alternative hold til Slovakiet, hvor det efter planen skal spilles venskabskamp onsdag.

Søndag er der point på spil i den nye Nations League, når Danmark tager imod Wales i Aarhus.

Nations League-kampen mellem Danmark og Wales spilles i Aarhus søndag klokken 18.00. Du kan følge opgøret op Kanal 5, i LIGA på P3 eller i livetekst her på dr.dk/sporten.