Der er ikke bare en verden til forskel. Det er som to forskellige galakser, når man sammenligner mændenes Champions League og kvindernes Champions League.
I aften spiller Brøndby ottendedelsfinale mod Manchester City i kvindernes CL, og mens en kamp i samme turnering mellem de to klubbers mande-hold ville have været den altoverskyggende sports-dagsorden, er interessen for kvindernes kamp til at overse.
Og det gælder ikke kun interessen. Økonomisk er der afgrundsdyb forskel mellem kvindernes og mændenes Champions League.
Brøndby og det andet danske hold i ottendedelsfinalen, Fortuna, får 20.000 euro for at have nået ottendedelsfinalen, mens et herrehold får 6,5 mio. euro for at deltage i ottendedelsfinalen.
Ud over det modtager et hold som eksempelvis FCK 12,7 mio. euro bare for at kvalificere sig til gruppespillet, hvor en sejr giver 1,5 mio. euro, og hvor man indkasserer 500.000 euro for et uafgjort resultat.
Hos kvinderne er der intet gruppespil, men man får 20.000 euro for de runder, man deltager i.
Og mens vinderen af CL for mændenes vedkommende får 15, 5 mio. euro for at vinde finalen, får kvindernes vinder 250.000 euro.
I alt regnes det med at vinderen af CL for mænd kan modtage 57,2 mio. euro i rene præmiepenge fra Uefa, hvis man går hele vejen. Dertil kommer øvrige indtægter.
Her er en oversigt over præmiepengene for de to turneringer (kilde: Uefa):
KVINDERNES CHAMPIONS LEAGUE
- •
Vinder af Champions League: 250.000 euro
- •
Taber af finalen: 200.000 euro
- •
Tabende semifinalister: 50.000 euro
- •
Tabende kvartfinalister: 25.000 euro
- •
Deltagelse i de øvrige runder: 20.000 euro
MÆNDENES CHAMPIONS LEAGUE
- •
Vinder af Champions League: 15,5 mio. euro
- •
Taber af finalen: 11 mio. euro
- •
Deltagelse i semifinalen: 7,5 mio. euro
- •
Deltagelse i kvartfinalen: 6,5 mio. euro
- •
Deltagelse i ottendedelsfinalen: 6 mio. euro
- •
Kvalifikation til gruppespillet: 12,7 mio. euro
- •
Sejr i gruppespillet: 1,5 mio. euro
- •
Uafgjort i gruppespillet: 500.000 euro
Taber penge
Den enorme forskel svarer reelt set til interessen; villigheden fra sponsorer, tv-rettigheder og tilskuere til at betale for det eksklusive produkt, som Champions League for mænd er blevet.
- Størrelsen af præmiepengene er forbundet med indtægter fra sponsorer og tv-rettigheder, som en talsmand fra Uefa har sagt til The Telegraph.
Siden lanceringen af kvindernes Champions League i 2001/02 er der sket meget, især økonomisk, med turneringen. Men for de fleste klubber det stadig sådan, at man mister penge på at deltage i turneringen.
- Jo, man kan tabe penge på at spille CL, siger formand for Brøndbys kvinder Jan Borre til DR.
- Det koster jo at rejse derover for at spille, og det skal vi selv betale. En tur til Manchester, hvor vi skal spille, kan koste 150-160.000 kr. Derudover kommer der kampen på hjemmebane, hvor vi skal stille bus og andet til rådighed for modstanderholdet. Så vi er heldige, hvis pengene løber rundt, siger han og fortsætter:
- Hvis man nu trækker et hold fra Kasakhstan, så koster det mere, end hvad man får. Forrige år trak vi et cypriotisk hold, og det var en dyr tur. Der er ikke altid økonomisk gevinst, når vi spiller CL, men det er godt for udviklingen for spillerne, siger Borre og tilføjer:
- Hvis vi nu bare kunne få én procent af herrernes præmiepenge...
Flere penge
Der er dog generelt kommet flere penge i kvindefodbolden internationalt set, fordi de store klubber nu begynder at satse på kvindesiden. Hvilket, set fra de danske klubbers synspunkt, er både godt og skidt.
- Det vil betyde, at det hele inden for de næste fem år bliver anderledes for de danske hold og de små klubber. Vi skal se, om vi kan følge med, siger Jan Borre.
- Men jeg ser også positivt på det, for jeg tror, at de store klubber poster penge i det for at få noget ud af det, så den vej kommer der flere penge på kvindesiden, også i CL, siger Borre og fortsætter:
- Derfor skal man se det som en positiv ting, at de større klubber begynder at satse på kvindefodbolden. For de kan være med til at sætte et større pres på, så der kommer flere penge i sporten, og at der kommer et CL-gruppespil osv. Det vil gøre, at der bliver øget interesse for kvindefodbolden fra tv-stationerne og sponsorerne.
Citys satsning
En af de klubber, der har fået øjnene op for kvinde-fodboldens potentiale, er netop Manchester City, som Brøndby møder i aften.
Det skete, da klubben i 2012 annoncerede, at kvindeholdet nu ville blive en officiel del af klubbens milliard-satsning. Holdet deler nu træningsfaciliteter samt medie-, forretnings- og marketingssatsninger med det berømte mandehold.
https://twitter.com/stephhoughton2/status/793898726511276032
Samtidig har man et løn- og transfer-budget, der gør, at holdet kommer til at bejle til den europæiske top. Holdet består blandt andet af otte landsholdsspillere fra det engelske landshold, der havde stor succes ved VM sidste år, og man har blandt andet hentet den svenske stjerne Kosovare Asllani.
City vandt både mesterskabet og FA Cup’en i den netop overståede sæson, og som den første britiske klub formåede holdet at tiltrække et publikum på over 2000 i gennemsnit for hele sæsonen, hvilket var en stigning på 50 procent i forhold til sidste sæson.
Det er holdets kun tredje sæson i den bedste engelske kvindeliga, siden Manchester Citys arabiske ejere også besluttede sig for at favne kvindeholdet. Samtidig er det holdets første sæson i Champions League.
- Det bliver ikke en nem opgave, siger Brøndbys formand, Jan Borre, om kampen mod City i aften.
https://twitter.com/Manchester_FA/status/793160154690748420
- Men i fodbold kan alt ske. Vi må ikke glemme, at vi selv har et stærkt hold med otte landsholdsspillere. Der er da muligheder, men den hedder nok 70-30 til deres fordel, så mulighederne er små, siger han.
- Vi har haft en scout over at kigge på dem, og det er et godt hold. De er hurtige og har spilforståelse, og spiller for spiller er det gode navne. Men vi tror da på det, men det kræver, at vi får et godt resultat derovre i den første kamp, siger Jan Borre.
DR streamer kampen mellem Brescia og Fortuna, der starter kl. 20.30, i aften på dr.dk/sporten.