En splittet spansk befolkning: ’For mange er VM ligegyldigt’

VM-slutrunden er sparket i gang, men det er ikke hele befolkningen, som er med på bølgen hos en af turneringens helt store favoritter.

(ARKIV) Demonstration for dem, som prøver at holde Spanien sammen som en hel nation, men det kan blive lidt svært ved VM i fodbold (Foto: © Sergio perez, Scanpix)

I Danmark er det simpelt. Hvis du er fra Jylland, holder du med Danmark, og hvis du er fra Sjælland, holder du også med Danmark. Men så nemt er det ikke i alle lande i verdenen.

I Catalonien føler man nemlig ikke det store for Spanien, det fortæller Helle Kettner, der er journalist og bor i regionen.

- Når jeg taler med folk på gaden, så er de faktisk ligeglade med, hvordan det går Spanien. Nogle håber endda, at landet bare ryger ud hurtigst muligt, siger hun.

Det er jo ikke et nyt problem i Spanien. En stor del af den catalonske befolkning har i flere årtier drømt om at blive en selvstændig nation uden held, men de seneste år har gnidningerne været mere markante end tidligere.

Så med spaniernes kamp forude fredag aften, er det måske også en nation, der er mere splittet, end den tidligere har været.

Den nylige problematik startede den 1. oktober sidste år. Catalonien holder folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien, men den spanske regering kalder afstemningen ulovlig. Det ender vold mellem befolkningen og det spanske politi, og selvom afstemningen siger 90 procent for løsrivelse, så er det kun 43 procent, som får stemt.

Uroen fortsætter de næste måneder, og den spanske forfatningsdomstol får endegyldigt erklæret afstemningen ulovlig.

Catalonierne kæmper for deres selvstændighed i oktober i 2017. (Foto: © Susana Vera, Scanpix)

Samtidig bliver flere højtstående politikere varetægtsfængslet. Omkring en million af den catalonske befolkning går på gaderne i Barcelona for at vise deres utilfredshed, og Spanien er en splittet nation.

Selvom tiden efter oktober og til nu er foregået uden vold, og Catalonien har fået Quim Torra i spidsen for de regionale parlament, så er spliden langt fra slut.

- Der er ikke ro på i Catalonien. Der er stadig politikere, der sidder i fængsel og har været varetægtsfængslet siden oktober på grund af deres ideer. Og der er i øvrigt ikke noget juridisk grundlag for det. Så på den front kan man ikke sige, at der er ro på. Langt fra, siger Helle Kettner.

Hun fortæller, at selvom VM står lige for døren, så er samtaleemne på gaderne i den spanske region stadig, hvad der skete i oktober, og hvad der skal ske i fremtiden for Catalonien.

- Men Spanien har så skiftet regering, så Mariano Rajoy og hans konservative side, der stod i spidsen for modstanden mod valget i Catalonien, er blevet væltet, og det har åbnet op for lidt håb hos catalonierne, siger Helle Kettner.

- Socialdemokraterne, som har taget over nu, har været mere åbne over for dialog for at bløde det hele lidt op. Men der kommer nok ikke ro på, før fangerne bliver løsladt, forklarer hun.

Landsholdsprofilen i uvejr

FC Barcelona-spilleren Gerard Pique er en af hovedpersonerne, når man tænker på sammenkoblingen med Cataloniens kamp for selvstændighed og så det spanske landshold.

For på landsholdet er Pique nemlig en af de bærende profiler, men han var også en af de største personligheder, som ikke lagde skjul på, at catalonierne burde have muligheden for at stemme for deres selvstændighed.

- Jeg er en catalonier, og jeg føler mig som en catalonier, sagde han i et interview med tårer i øjnene tilbage i oktober, hvor han også tilbød at stoppe på landsholdet.

- Jeg vil gerne stoppe på landsholdet, hvis det ender med at blive et problem, at jeg har den holdning, sagde Pique.

Siden har forsvarsprofilen måtte lægge øre til buh-råb fra de spanske tilhængere, hver gang han har rørt bolden. Spanierne er simpelthen utilfredse med, at han bakkede op om folkeafstemningen, selvom han ikke har oplyst, hvad han selv ville stemme.

Tilhængernes reaktion har også fået meget opmærksomhed i de spanske medier, og da VM-truppen blev samlet, endte det med at være for meget for Pique.

- Ved landsholdssamlingen for en uge siden havde han en diskussion med nogle spanske journalister omkring det her, forklarer Helle Kettner.

- Han sagde, at han var træt af, at journalisterne blev ved med at spørge, hvordan det var for ham, at det spanske publikum pifter af ham. Han beskyldte samtidig journalisterne for, at det var deres skyld, at folket stadig var imod ham, lyder det fra hende.

VM-heltene i 2010

Selvom mange spaniere ser Pique som en, der prøver at splitte Spanien i to dele, så kan det i sidste ende også være ham, som rent faktisk samler folket, når VM går i gang.

Han er nemlig en af de få ting på det spanske landshold, som de fleste af catalonierne rent faktisk føler noget for.

- Da Spanien vandt VM i 2010, vandt de jo med syv FC Barcelonaspillere, og det resultat blev tolket på to måder. Så I Madrid så man det som nationens triumf, mens man i Barcelona så det som endnu en toppræstation takket være FC Barcelonas spillere, siger Helle Kettner.

Andres Iniesta i vild eufori efter at have scoret sejrsmålet i VM-finalen mod Holland. (Foto: © MARTIN MEISSNER, Scanpix)

For otte år siden var problematikken også i fokus. Landets forfatningsdomstol lagde sig op til VM fast på, at Catalonien ikke er et land inde i Spanien.

- Vores forfatning anerkender ingen andre nationer udover Spanien, lød det.

Det var til stor skuffelse for catalonierne, der havde håbet på at være en nation for sig selv inde i Spanien. Som en reaktion gik knap en million på gaden og demonstrerede.

Men kort efter spillede det spanske fodboldlandshold sig så i VM-finalen mod Holland, og da FC Barcelonas Andrés Iniesta i forlænget spilletid sparkede verdensmesterskabet til Spanien for første gang nogensinde, så røg folk på gaden igen. Denne gang var de samlet under den spanske fane i ren eufori.

- Generelt føler catalonierne sig ikke identificeret med den spanskhed, som det det spanske landshold repræsenterer og symboliserer. I hvert fald ikke de cataloniere, som støtter kampen for uafhængighed, forklarer Helle Kettner

- Men der er selvfølgelig også folk, som følger tæt med og håber det bedste for Spanien. Der er jo også storskærme i Barcelona, hvor du kan følge de spanske kampe, og holdet har jo også flere profiler fra FC Barcelona, som de holder af, siger hun.

- Man skal huske på, at en del af catalonierne føler sig spanske. Så de er selvfølgelig klar til den helt store fest på gaden, hvis det skulle ende med at gå godt for Spanien ved slutrunden, lyder det fra den danske journalist i Catalonien.

Om spanierne og catalonierne får noget at juble over får vi allerede et billede af fredag. Her åbner Spanien nemlig deres VM-slutrunde mod europamestrene og rivalerne Portugal. Den kamp kan du se på TV 2, lytte til i LIGA på P3 eller følge herinde på dr.dk/vm. Alt sammen fra klokken 20.00.