DIF kan ende med at forlade salen, hvis Rusland indtager talerstolen

Rusland deltager i næste uge på en generalforsamling i sammenslutningen af nationale olympiske komitéer. Det er forkert, mener Danmarks Idrætsforbund.

En delegation af russiske idrætsledere deltager på en stor generalforsamling i Sydkorea i næste uger, bekræfter præsident i Ruslands Olympiske Komité Stanislav Pozdnyakov til nyhedsbureauet Tass. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, AFP or licensors)

Mens international sport for størstedelen af russiske atleter lige nu er noget, der ses i fjernsynet, står dørene fortsat på klem på ledelsesgangene, hvor idrætsledere sidder med ved bordet.

Det sker også i den kommende uge, hvor der er generalforsamling for over 200 lande i sammenslutningen af nationale olympiske komitéer, ANOC, i Sydkorea.

Her har en delegation fra Ruslands Olympiske Komité, ROC, nemlig meldt sin ankomst, skriver nyhedsbureauet Tass.

- Vi er fuldgyldige deltagere i den olympiske bevægelse, men vi kan desværre ikke sige det samme om vores atleter, som i øjeblikket er begrænset i deres ret til at deltage i internationale turneringer, siger Stanislav Pozdnyakov, præsident i ROC.

Pozdnyakov slår samtidig fast, at russerne "hver dag" siden 24. februar, hvor Rusland invaderede Ukraine, har interageret med Den Internationale Olympiske Komité, IOC.

De russiske atleter havde forbud mod at stille op under Ruslands flag ved vinter-OL tidligere i år. Derfor stillede de op som ROC, Ruslands Olympiske Komité. Her ses præsident Stanislav Pozdnyakov (i blå jakke), da atleterne returnerede til Moskva efter legene i Beijing. Billedet er taget 21. februar. Tre dage senere valgte Rusland at invadere Ukraine. (Foto: © Maxim Shemetov, Ritzau Scanpix)

Ruslands deltagelse på generalforsamlingen er i skarp konflikt med holdningen hos Danmarks Idrætsforbund, fortæller formand Hans Natorp.

- Vi synes ikke, at russerne skal være der (i international idræt, red.). Hverken på leder-, politiker-, eller atletniveau, siger Natorp til DR Sporten, der netop ankommet til Seoul i Sydkorea for at repræsentere Danmark ved generalforsamlingen.

Det overrasker "desværre ikke" formanden, at russerne også deltager. Senest sås det, hvordan Thomas Bach, præsidenten for IOC, åbnede for, om det er tid til at lukke landets atleter indenfor igen.

- Det handler ikke om nødvendigvis at få Rusland tilbage. Det handler om at få atleter med et russisk pas, og som ikke støtter krigen, tilbage i konkurrence, sagde Thomas Bach til den italienske avis Corriere della Sera ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mulig reaktion, hvis Rusland går på talerstolen

IOC har på intet tidspunkt udelukket sine russiske medlemmer, og Hans Natorp savner generelt mere klare signaler fra det øverste olympiske organ.

- Det er lidt tvetydigt, hvad man vil fra international side, men det tipper mest til, at man prøver at få Rusland tilbage i en mere normal sammenhæng, siger Hans Natorp.

I så fald bliver det uden dansk opbakning. DIF sendte i september sammen med Norge, Sverige og Finland et brev til IOC herom, og de samme budskaber ryger lørdag også ANOC's vej.

Denne gang er de baltiske lande Estland, Letland, Litauen samt Polen med som afsendere på brevet.

- Vi finder fortsat ikke tiden moden til at byde russerne velkommen tilbage, siger Hans Natorp.

Han kalder det samtidig en fejl, at IOC udelukkende er gået efter atleter og lavere rangerede idrætsledere, mens dem i toppen ikke er ramt af samme sanktioner.

- Jeg har ikke et problem med at være i samme lokale som Rusland, men jeg har et problem med, at de er der, siger Hans Natorp om russernes deltagelse på generalforsamlingen i ANOC. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Trods Ruslands deltagelse på generalforsamlingen, mener Hans Natorp ikke, at DIF burde blive hjemme.

- Jeg vil ikke opgive vores mandat og taleret. Det er vigtigt, at vi er der, tager debatten og siger, hvad vi mener.

Skulle Ruslands Olympiske Komité indtage talerstolen, vil Natorp på forhånd med sine kolleger i Norden have aftalt, hvordan man vil agere.

- Det er ikke klarlagt endnu, men vi prøver at få så mange lande med som muligt. Man kunne forestille sig, at vi lavede en diplomatisk walkout, som man har set i FN, hvor vi forlader lokalet, hvis russerne får taletid.

Det kræver dog, at flere lande bakker op, så det ikke blot er "et enkelt af 205", der i så fald forlader salen, lyder det.

DIF skal de kommende dage blandt andet mødes Australien, New Zealand, USA og Canada. Formanden håber, at også de vil give tydelige signaler og aktivt forholde sig til Ruslands tilstedeværelse.